Acasa | Familie | Ne băgăm sau nu nasul în alegerea profesională a copilului nostru

Ne băgăm sau nu nasul în alegerea profesională a copilului nostru

 SHARE  

Adaugat in 20 decembrie 2013

Ne băgăm sau nu nasul în alegerea profesională a copilului nostru

Alegerile copiilor. Foto: sxc.hu

- Eu o să mă fac bucătăreasă când o să fiu mare, îmi zice teribil de serios fetiţa mea cea mjlocie, în timp ce învârte destul de delicat într-un amestec bizar format din pătrunjel tocat mărunt, banană, făină şi muştar.

- Bineînţeles, zic eu fără cea mai mică urmă de prefăcătorie, dându-mi brusc seama de ce copilului meu îi cam place să se uite la televizor la posturi şi emisuni culinare şi adoră să aranjeze în raft cărţile de bucate.

Mi se pare o meserie minunată, care o să le aducă multor oameni zâmbetul pe buze şi o să facă, he he, multe burtici fericite, mai adaug, aruncând o privire asupra amestecului care a căpătat o culoare incertă. Şi ce, n-ar fi fain să fiu mama unui chef cu emisiune tv proprie şi, de ce nu, un restaurant de familie apreciat (de familie, că m-aş baga şi eu la câteva reţete)?

Părinţii şi cariera

Am fost mereu de părere că părinţii n-au de ce să-şi bage nasul în alegerile profesionale ale copiilor lor. Sigur, o mare parte din convingerea asta se datorează faptului că ai mei m-au lăsat să aleg ce-am vrut eu şi ce mi-a plăcut cu adevărat şi îmi pare bine că au făcut asta.

Pe de altă parte, nimic nu mă enerva mai mult în copilărie şi în adolescenţă decât amestecul adulţilor în vieţile copiilor lor, adulţi care ştiau deja ce carieră vor urma aceştia. De cele mai multe ori, profesia imaginată pentru cel mic n-avea niciun fel de legătură cu copilul, dar părintele, încăpăţânat, nu voia să recunoască evidentul şi insista în planul său.

Mai grav era când aceşti adulţi, apropiaţi sau nu, îmi trasau şi mie un parcurs profesional după bunul plac, aşa că am fost văzută, în funcţie de vârstă, sezon şi împrejurare, fie medic, fie contabilă, fie poliţistă. Degeaba le spuneam că mă ia cu leşin când văd o unghie ruptă, că sunt un eşec la matematică şi că n-am nici aptitudini sportive, că mi se replica că toate se învaţă şi cu toate te obişnuieşti.

Totul pentru strălucirea unei cariere care îţi va aduce nu numai satisfacţii materiale, ci şi o carte de vizită impresionantă. Ok, dar să faci o meserie fără tragere de inimă, doar pentru că dă bine printre cunoscuţi? Nu cred.

Talentul poate fi cultivat

Încă din perioada copilăriei, un părinte atent la aptitudinile copilului poate să-şi dea seama care ar fi un posibil drum profesional pe care să meargă cel mic. Copiii vin pe lume cu diferite înclinaţii, iar mediul, familia şi diferitele circumstanţe pot potenţa sau nu aceste însuşiri.

Dacă nu vrei să-ţi găseşti mai târziu copilul înscris în statistica ce spune că peste 40% dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani consideră că au urmat o direcţie profesională greşită din pricina influenţei parentale, atunci ar trebui să fii mai atent la nevoile şi înclinaţiile sale, pentru a contribui pe cât posibil la un viitor profesional fericit al adultului de mâine, fără să-i impui o meserie la care doar voi, părinţii, ţineţi cu dinţii.

Dă curs dorinţei copilului de a face o anumită activitate extraşcolară, nu-l forţa să continue ceva ce îi displace profund şi încearcă să vezi dacă nu i-ar surâde să-şi fructifice un anumit talent, de care poate nici nu este conştient. Încurajează-i orice pasiune ar avea, pentru că nu se ştie niciodată dacă nu cumva această pasiune nu va fi şi cea care îl va defini profesional pentru totdeauna.

Îndrumare cu cap

Ca să îţi ajuţi cu adevărat copilul, evită să fii în trend şi renunţă să-ţi ghidezi copilul spre o anumită profesie, doar pentru că dă bine în această perioadă. Mai bine faci efortul de a-ţi ajuta copilul cu sfaturi pertinente, adaptate capacităţilor sale şi ariei de interes, pentru ca decizia finală să îi aparţină, iar el să fie împăcat cu aceasta.

În generaţia mea, de exemplu, pentru că era la modă şi părinţii se mândreau cu asta, cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu se duceau spre ştiinţele juridice sau către ştiinţele economice, iar restul se îndrepta fragmentat către alte domenii care nu erau populare atunci, dar care au devenit acum: relaţii publice, IT, ştiinţe politice sau studii europene.

Astăzi, nu numai că avem un număr mare de avocaţi sau de economişti în România, dar faptul că mulţi dintre aceştia s-au reprofilat după absolvirea facultăţii spune ceva despre alegerea iniţială.

Cât mai multe informaţii nu strică

Poţi să-l mai ajuţi pe copil să descopere cât mai multe posibilităţi de carieră vorbind cu mai mulţi prieteni şi apropiaţi şi rugându-i să-l lase pe copil să le facă o vizită la locul de muncă, pentru a vedea ce se întâmplă prin alte părţi, nu numai la tine sau la soţul tău la serviciu. După ce puştiul tău se va arăta încântat de un anumit domeniu, trebuie să îi prezinţi avantajele şi dezavantajele meseriei, într-o manieră obiectivă.

Nu uita pe urmă să te abţii pe cât posibil să-i judeci propria alegere. Nu contribui cu nimic la evoluţia sa profesională dacă, atunci când copilul vine entuziasmat acasă şi-ţi spune că vrea să se facă scamator, îi zici că e o prostie. Cu siguranţă îl întristezi şi îl faci să simtă că, indiferent de ce alegere ar face, aceasta va fi ironizată de tine.

Meseria potrivită poate fi găsită chiar în familie

Statisticile, dar şi exemplele concrete din jurul nostru ne arată că există meserii care au fost transmise din generaţie în generaţie, exemplul bunicilor şi al părinţilor fiind elocvent pentru alegerea viitoare a copilului.

Mulţi copii tind să urmeze meseria părinţilor, mai ales dacă aceasta nu presupune un program infernal sau o responsabilitate uriaşă, dar nici nu e stresantă sau prost remunerată (da, pare meseria ideală, dar această aparenţă poate fi întreţinută şi de modul în care părintele reuşeşte să îşi ducă la bun sfârşit îndatoririle de la job).

Dacă, în schimb, meseria părintelui este un calvar pentru părinte însuşi, atunci este evident că cel mic nu va vrea sub nicio formă să repete aşa-zisa greşeală a acestuia.

Un an sabatic? De ce nu!

Nu te îngrijora dacă copilul tău nu se poate hotărî la terminarea liceului în ce direcţie să meargă. Presiunea timpului şi a celor din jur îi pot aduce un stres suplimentar, mai ales dacă simte că nu este hotărât 100% spre un domeniu cert, iar toţi aceşti factori pot contribui la consolidarea sentimentului că nu ia decizia corectă.

Ştiu că nu e o variantă prea realistă, dar ce-ar fi dacă după bacalaureat toţi tinerii care nu ştiu încotro s-o ia să poată beneficia de un an sabatic, în care să exploreze relaxaţi diferite domenii, să călătorească, să facă voluntariat şi să înveţe să se cunoască pe ei înşişi, fără să simtă că-i presează timpul, societatea, familia?

Această practică nu este o noutate în Occident, unde mulţi tineri obişnuiesc să plece într-o călătorie după terminarea liceului, care are ca scop sedimentarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul ultimilor ani, testarea unor domenii noi de activitate şi descoperirea sinelui.

Dacă această variantă este imposibil de pus în practică, nu te teme dacă copilul vine cu nenumărate sugestii de job într-o perioada scurtă de timp şi nici dacă după ce se angajează pentru prima dată mai schimbă câteva domenii de lucru. E chiar sănătos să facă asta, dacă nu simte că şi-a găsit locul cu adevărat, mai ales că tranziţia de la educaţia full-time la un job full-time nu are loc peste noapte.

Niciodată nu e prea târziu pentru schimbare!

În cazul în care şi vouă vi se pare că sunteţi prinşi într-o profesie care nu vă caracterizează, atunci poate ar fi bine să faceţi o pauză de gândire şi să găsiţi nişte soluţii pentru a ieşi din această situaţie.

Deşi este greu să schimbaţi ceva, mai ales dacă jobul actual oferă o stabilitate materială pe care nu ştiţi dacă o veţi putea obţine întorcând macazul, nu înseamnă că trebuie să faceţi compromisuri care îşi vor arata colţii la un moment dat. Vă puteţi găsi un al doilea job pe care să îl practicaţi în măsura în care timpul vă permite şi care să vă aducă şi împlinire sufletească.

Dacă nu, un hobby sau o activitate de voluntariat pot să vă încarce bateriile considerabil, pentru a duce la bun sfârşit sarcinile de serviciu. Încercaţi!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
familieparinticopiialegeriprofesieindrumareeducatiedezvoltare CITESTE MAI MULTE DESPRE

9624 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.