Acasa | Relatii | Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

 SHARE  

Adaugat in 7 martie 2017

Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

Relatie. pixabay.com

Ne dorim relații de lungă durată, dar… Când ne-am hotărât că vrem să ramânem în relația noastră actuală și am început să facem planuri de viitor, nu ne-am pus prea mult problema cum va fi aceasta peste 15-20 de ani.

Vom trăi și vom vedea

Când ești într-o relație fericită, pleci cu încredere și speranță la drum lung împreună, simți că ai suficiente date să crezi că relația va merge bine, dacă amândoi vom avea grijă de ea. Cât despre aspectul sexual al relației după ce vom fi petrecut ani și ani împreună, cred că, cel mult, m-am gândit că vom trăi si vom vedea.

Între timp, pentru că am ajuns deja în acel viitor prea vag conturat pe atunci, am descoperit, evident, că relația nu mai merge de la sine ca atunci când ești îndragostit, în primii ani, ci că este de muncit la ea. Cât despre dorința sexuală, așa omniprezent cum pare sexul în jurul nostru, este paradoxal un subiect pentru care trebuie să depunem efort să îl înțelegem și să acționăm spre binele nostru comun. Și asta pentru că, dacă stăm să reflectăm, nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată, cum să păstrăm comunicarea, intimitatea emoțională și sexuală, astfel încât să ne simțim fericiți într-un asemenea parteneriat.

”Cea mai mare bucurie a vieții”, apariția copilului

Când faci planuri de viitor, nu prevezi cât vă veți schimba fiecare sub influența stresului zilnic, de exemplu. Sau cum se va remodela dinamica cuplului care trece prin supranumita “cea mai mare bucurie a vieții”, apariția copilului. Grijile, oboseala și acomodarea cu un program nou ajung să dea peste cap toate obiceiurile de când eram doar noi doi. Să nu mai vorbim de propriile nevoi, la care te gândești abia când ești într-un moment de criză în care ajungi, evident, pentru că le-ai neglijat prea multă vreme. Sau comunicarea cu celălalt, care se poate reduce pe nesimțite doar la subiecte practice sau exprimat frustrări.

Dar chiar și fără copii sau după ce aceștia au crescut, puțini pot să țină piept rutinei sau a timpului liber împreună din ce în ce mai redus, mai ales când și ofertele pentru petrecerea acestuia sunt și foarte puține pentru adulții de vârsta a doua sau a treia. Și nu am pomenit nimic de diferențele dintre parteneri și nevoile lor individuale, care par din ce în ce mai divergente cu trecerea timpului.

Cum să păstrezi dorința sexuală în asemenea condiții?

Ei bine, în ciuda faptului că, aproximativ jumătate din cupluri divorțează, există destul de multe, cam jumătate dintre cele care rezistă în timp (dacă e să ne luăm după un studiu american din 2016) în care partenerii declară ca au o satisfacție mare a relației și, mai ales, o satisfacție mare sexuală.

Pentru cei aflați într-o relație de lungă durată, cel mai probabil, era de așteptat sa știe că  acestea două sunt în relație reciprocă sau că satisfacția în relație e cu atât mai mare cu cât comunicarea între parteneri e mai bună sau nivelul încrederii e ridicat. Sau că felul în care ajungi la compromisuri, modul în care rezolvi conflictele contează mult în fericirea cuplului.

Poate părea o surpriză, dar ceea ce influențează în mod pozitiv satisfacția sexuală în cuplu este capacitatea de a-ți exprima nevoile sexuale și de a nu te pune pe locul doi. Ca femeie, eu încerc să-mi amintesc când a fost acest lucru un subiect în educația noastră, chiar și privit mai general, în legătură cu exprimarea nevoilor noastre, ca femei, în cadrul relației. Concluzia nu cred că e prea încurajatoare pentru generația noastră.

Câteva teme de reflecție

Când apare în cuplu insatisfacția sexuală, sunt șanse ca acesta să se redreseze căutând ajutor și plecând de la câteva teme de reflecție: cât este de important sexul pentru fiecare din parteneri? Cât de confortabil ne simțim în sinea noastră față de sex și cât de anxioși suntem în fața a ceea ce înseamnă intimitate și vulnerablitate în relație? Cât de capabili suntem să vedem semnele anxietății sau ale altor afecțiuni care erodează o relație (cum ar fi depresia)? Cât de resentimentari suntem în relația noastră și cât îl pedepsim pe celălalt prin refuzul intimității sexuale? Și poate, cel mai important, cât suntem de dispuși (noi sau partenerul nostru) să venim  în întâmpinarea nevoilor sexuale ale celuilalt (s-a constatat că cei care sunt motivați să răspundă la fanteziile celuilalt au cea mai înaltă satisfacție sexuală)?

Retrospectiv, mi-ar fi plăcut să fi știut mai devreme că voi ajunge să reflectez la toate lucrurile de mai sus. Cred, însă, că rămân mereu actuale într-o relație de lungă durată și că nu sunt singura care se confruntă cu ele. Nu-i așa?

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9690 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.