Acasa | Familie | Nu există copil rău, ci doar părinți ce au uitat să fie aproape de copilul lor

Nu există copil rău, ci doar părinți ce au uitat să fie aproape de copilul lor

 SHARE  

Adaugat in 28 februarie 2017

Nu există copil rău, ci doar părinți ce au uitat să fie aproape de copilul lor

Copil. Foto: pixabay.com

Dacă ar fi să facem cu toţii un exerciţiu de memorie şi să galopăm ani buni în trecut, mai mult ca sigur că am găsi în amintirile noastre din copilărie o poveste destul de tristă cu “copil rău”, în care personajul principal juca un rol negativ.

O poveste a colegului agresiv fizic şi verbal care era dat drept exemplu de “aşa nu!” către întreaga clasă, primind, în faţa copiilor îngroziţi şi întristaţi, umilinţă şi pedeapsă din partea învăţătoarei sau a dirigintei. Povestea unui copil din vecini, la uşa căruia băteau alarmaţi alţi părinţi supăraţi că altercaţiile dintre acesta şi copiii lor deveniseră o regulă. Sau povestea unui simplu pasager minor dintr-un mijloc de transport, care, prin aşa zise acte de bravură, sfida regulile bunului simţ şi ale socialului, lăsându-i împietriţi pe ceilalţi călători. Ba poate că ne aducem aminte și de teribilistul găştii, cel care îndrăznea mereu să facă nefăcutele și să-și creeze adepți care-l vedeau drept un exemplu demn de urmat.

Numele lui poate să fi fost Marius, Dan, Cristi, Bogdan, Marian sau Ştefan ori chiar Maria, Simona, Andreea sau Monica. Un copil blond ori şaten, mic de statură ori poate că înalt, iute de picior, iute la mânie şi iute la vorbă, ori lent pe toate planurile şi care nu prevestea deloc un astfel de comportament. Nici nu mai ştim exact cum îl chema pe copil, cum arăta şi cum vorbea, dar ştim în mod sigur că el a existat şi că ne-a marcat destul de mult atunci.

De la uimire, la indiferenţă sau invidie

Aproape la fel de sigur este și că în acele momente prea puţini dintre noi au avut vreo explicaţie pentru faptele şi gesturile acelui copil sau că empatia ne-a înconjurat în vreun fel când l-am văzut furios şi neînţeles. Era şi greu să fi avut astfel de reacţii atunci, când aproape nimeni nu găsea înţelegere şi bunătate pentru un suflet trist de copil. Alții dintre noi, în schimb, l-au privit cu invidie, asociind faptele lui cu acte de independență, curaj, de răzvrătire împotriva unor reguli care păreau nedrepte în acele vremuri şi despre care credeam că nu au cum să aibă altă rezolvare decât aşa, sau cu exprimarea unei personalităţi foarte puternice.

Copil rău? Cheia e la părinte!

E greu azi să spunem că știm cu exactitate care era adevăratul motiv pentru care comportamentul copilului din trecut era acela. Avem doar frânturi de informație ca să dăm verdicte. Dar nu e greu de intuit că ceva se rupsese la un moment dat în relația dintre el și părinții lui, iar ruptura avea efecte vizibile pentru copil.

Revenind în prezent, însă, dacă viaţa vă va purta în preajma unui băiat pe nume Marius, Dan, Cristi, Bogdan, Marian sau Ştefan sau a unei fete pe nume Maria, Simona, Andreea sau Monica şi dacă vi se pare ca e un copil rău, iar ceea ce vedeţi că face este trist, dureros şi lipsit de traiectorie, nu-l judecaţi! Oferiţi-i atât lui, cât şi părinţilor săi ajutorul de care au nevoie şi multă, multă înţelegere. Nu e un copil independent care şi-a luat viaţa pe cont propriu și își manifestă perfect personalitatea. E doar un copil care a pierdut legătura cu familia lui și care are nevoie, împreună cu cei care îi sunt părinți, de un GPS cu hărți actualizate, care să îi aducă alături și să nu îi mai lase să o ia pe drumuri nemarcate niciodată.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4480 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.