Acasa | Familie | Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

 SHARE  

Adaugat in 26 septembrie 2017

Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

Mama. Foto: Pixabay.com

Nu-i deloc simplu să fii părinte astăzi. Pe deoparte, mult din ce am văzut și învățat prin exemplu de la părinții noștri este desființat de tendințele actuale în educația copiilor.

Termeni precum ”modest”, ”cuminte”, ”la locul lui”, ”în banca lui”, cu care ne lăudau părinții în fața colegilor de serviciu și a vecinilor, sau ne descriau profesorii la școală, de veneau părinții fericiți acasă după ședințe și ne pupau pe frunte, acum au devenit de nedorit. Acum e bine să ai un copil care să: ”conteste autoritatea”, ”să fie lider”, ”să preia inițiativa”, ”să nu accepte un refuz” (cunoscută și sub englezasca expresie ”not to take NO for an answer”). Și pe toate acestea copiii trebuie să le învețe de la părinții cândva descriși drept ”cuminți”, sau, cel puțin, li s-a cerut să fie cuminți, mai presus de orice.

Pe de altă parte, pentru că exemplul personal, iată, nu ne este de mare folos, ne vedem în situația de a schimba înțelepciunea strămoșilor pe cea din cărți bazate pe studii recente, pe cea de la cursuri, ateliere, workshop-uri, webinarii. Ciulim urechea oriunde se vorbește despre parenting, căscăm bine ochii la interviuri cu ”înțelepți” în domeniu și descoperim că și pentru a fi un părinte bun trebuie să înveți. Mult.

Trăim în epoca abundenței. Aceasta se vede nu doar pe rafturile magazinelor, ci și în feed-urile noastre de Facebook. Așa cum există un exces de ofertă la haine și alimente, care doar aparent ne simplifică alegerile, la fel este o supraofertă de informatii despre orice. Dați o căutare pe google pentru banala rețetă de… sfeclă cu hrean, de exemplu. Să vedeți câte variante aveți. Iar dacă faci parte din tagma mea: conștiincioasă și anxioasă, ei bine, ai încurcat-o. Pentru că despre parenting oferta de informații e la puterea N, doar capacitate și energie de a aplica să ai!

Așa se face că, pe când avea copilul meu un an, am urcat ca șoricelul pe roată și am început să cumpăr frenetic cărți, să ascult conferințe care transimteau live, să citesc articole, totul cu scopul de a deveni cel mai bun părinte. Și am citit, și am ascultat, și de fiecare dată am pornit hotărâtă să aplic după litera cărții, după sfatul specialistului. Am zis că-s conștiincioasă? Da, am zis. Când a fost să aplic, a lovit anxietatea. ”Dacă nu fac bine? Fac asa cum am citit, dar rezultatul este diferit. Clar, ceva nu fac bine. E problema la mine sau copilul are o problema? Uite cum reacționează, clar are o suferință. Nu-i satisfac una dintre nevoile de bază. Care dintre ele să fie?”. Și așa am ținut-o câțiva ani.

M-am încâlcit atât de tare în ițele devenirii mele ca mamă pe care o merită copilul meu (vedeți cât de mult m-am încâlcit? Până și propoziția despre asta e ca un nod alambicat), încât am ajuns să nu mai am curaj pentru al doilea copil. Frica de a nu-i face rău prin deciziile pe care le iau, atititudine, cuvintele pe care i le spun și, cum am aflat, gândurile pe care le am, dar nu i le spun, anxietatea mea, despre care am citit că se transmite si copilului, toate m-au încremenit. Toate m-au făcut și mai anxioasă.

M-am concentrat atâta timp și atât de mult pe a aplica tehnici, pe a folosi cuvintele potrivite, reacția potrivită, pe a spune sau a nu spune într-un anume fel anume lucruri, încât am uitat că în fața mea nu e un boț de plastilină, ci e chiar copilul meu. Iar el nu își dorește mama perfectă din cărți. El mă are pe mine ca mamă. Așa cum sunt, ”cuminte”, ”anxioasă”, imperfectă, dar care îl iubește infinit. Atunci am adăugat celor trei nevoi de de bază (conectare, competență, control) învățate la cursuri pentru părinți un ”N” (naturalețe). Și atunci am renunțat la încordarea de a face totul corect, ca la carte, și mi-am propus să fac totul natural, cald și autentic. În mod surprinzător, cunoștințele acumulate din lecturi au început să dea și rezultate.

Mai ascult conferințe, mai citesc cărți și articole? Da, cu siguranță, nu am cum să renunț la a învăța, însă nu mai țin cu dinții să aplic fiecare tehnică precum litera legii. Improvizez, mă las dusă de valul distracției cu copilul meu, las haina rigidității să prindă praf în cui și pur și simplu mă bucur de copilul meu așa cum e și de mine așa cum sunt. Bine ai venit, dragă ”N”, în relația noastră!

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exoticăAutor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5359 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.