Acasa | Familie | Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

 SHARE  

Adaugat in 26 septembrie 2017

Nu mai încerc să fiu mama perfectă din cărți și mi-e bine!

Mama. Foto: Pixabay.com

Nu-i deloc simplu să fii părinte astăzi. Pe deoparte, mult din ce am văzut și învățat prin exemplu de la părinții noștri este desființat de tendințele actuale în educația copiilor.

Termeni precum ”modest”, ”cuminte”, ”la locul lui”, ”în banca lui”, cu care ne lăudau părinții în fața colegilor de serviciu și a vecinilor, sau ne descriau profesorii la școală, de veneau părinții fericiți acasă după ședințe și ne pupau pe frunte, acum au devenit de nedorit. Acum e bine să ai un copil care să: ”conteste autoritatea”, ”să fie lider”, ”să preia inițiativa”, ”să nu accepte un refuz” (cunoscută și sub englezasca expresie ”not to take NO for an answer”). Și pe toate acestea copiii trebuie să le învețe de la părinții cândva descriși drept ”cuminți”, sau, cel puțin, li s-a cerut să fie cuminți, mai presus de orice.

Pe de altă parte, pentru că exemplul personal, iată, nu ne este de mare folos, ne vedem în situația de a schimba înțelepciunea strămoșilor pe cea din cărți bazate pe studii recente, pe cea de la cursuri, ateliere, workshop-uri, webinarii. Ciulim urechea oriunde se vorbește despre parenting, căscăm bine ochii la interviuri cu ”înțelepți” în domeniu și descoperim că și pentru a fi un părinte bun trebuie să înveți. Mult.

Trăim în epoca abundenței. Aceasta se vede nu doar pe rafturile magazinelor, ci și în feed-urile noastre de Facebook. Așa cum există un exces de ofertă la haine și alimente, care doar aparent ne simplifică alegerile, la fel este o supraofertă de informatii despre orice. Dați o căutare pe google pentru banala rețetă de… sfeclă cu hrean, de exemplu. Să vedeți câte variante aveți. Iar dacă faci parte din tagma mea: conștiincioasă și anxioasă, ei bine, ai încurcat-o. Pentru că despre parenting oferta de informații e la puterea N, doar capacitate și energie de a aplica să ai!

Așa se face că, pe când avea copilul meu un an, am urcat ca șoricelul pe roată și am început să cumpăr frenetic cărți, să ascult conferințe care transimteau live, să citesc articole, totul cu scopul de a deveni cel mai bun părinte. Și am citit, și am ascultat, și de fiecare dată am pornit hotărâtă să aplic după litera cărții, după sfatul specialistului. Am zis că-s conștiincioasă? Da, am zis. Când a fost să aplic, a lovit anxietatea. ”Dacă nu fac bine? Fac asa cum am citit, dar rezultatul este diferit. Clar, ceva nu fac bine. E problema la mine sau copilul are o problema? Uite cum reacționează, clar are o suferință. Nu-i satisfac una dintre nevoile de bază. Care dintre ele să fie?”. Și așa am ținut-o câțiva ani.

M-am încâlcit atât de tare în ițele devenirii mele ca mamă pe care o merită copilul meu (vedeți cât de mult m-am încâlcit? Până și propoziția despre asta e ca un nod alambicat), încât am ajuns să nu mai am curaj pentru al doilea copil. Frica de a nu-i face rău prin deciziile pe care le iau, atititudine, cuvintele pe care i le spun și, cum am aflat, gândurile pe care le am, dar nu i le spun, anxietatea mea, despre care am citit că se transmite si copilului, toate m-au încremenit. Toate m-au făcut și mai anxioasă.

M-am concentrat atâta timp și atât de mult pe a aplica tehnici, pe a folosi cuvintele potrivite, reacția potrivită, pe a spune sau a nu spune într-un anume fel anume lucruri, încât am uitat că în fața mea nu e un boț de plastilină, ci e chiar copilul meu. Iar el nu își dorește mama perfectă din cărți. El mă are pe mine ca mamă. Așa cum sunt, ”cuminte”, ”anxioasă”, imperfectă, dar care îl iubește infinit. Atunci am adăugat celor trei nevoi de de bază (conectare, competență, control) învățate la cursuri pentru părinți un ”N” (naturalețe). Și atunci am renunțat la încordarea de a face totul corect, ca la carte, și mi-am propus să fac totul natural, cald și autentic. În mod surprinzător, cunoștințele acumulate din lecturi au început să dea și rezultate.

Mai ascult conferințe, mai citesc cărți și articole? Da, cu siguranță, nu am cum să renunț la a învăța, însă nu mai țin cu dinții să aplic fiecare tehnică precum litera legii. Improvizez, mă las dusă de valul distracției cu copilul meu, las haina rigidității să prindă praf în cui și pur și simplu mă bucur de copilul meu așa cum e și de mine așa cum sunt. Bine ai venit, dragă ”N”, în relația noastră!

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exoticăAutor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5302 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.