Acasa | Opinii | Nu mai ''visați'' voi în locul lor!

Nu mai ''visați'' voi în locul lor!

 SHARE  

Adaugat in 25 octombrie 2016

Nu mai ''visați'' voi în locul lor!

Scoala. Foto: Photoxpress

-Cum e? Îi place la școală? -Nu prea, dar o să reușesc eu să-l fac să-i placă și cartea. El vrea numai sport… Îi place să joace baschet… Numai asta ar face! E bun, e chiar bun, că și profesorul ne-a zis, dar dă-l naiba de sport!

-E bun și sportul.

-E bun pe naiba! Ce să facă cu sportul? Să pună mâna să învețe! Eu visez pentru el să se facă arhitect, profesor, doctor, nu să fie sportiv. Mai dă-l încolo de sport!

Asta am auzit cât am așteptat să-mi vină rândul la casă, în hipermarket. Două femei, cam de vârsta mea, cel mai probabil prietene, făcuseră cumpărăturile împreună și așteptau, ca și mine, cu produsele pe bandă să trecem ca oile prin strungă și să lăsăm banii la casă.

Eram în spatele lor și nu aveam cum să nu le aud. Cred că cel mic, ca și Victor, începuse școala de curând. Nu știu de ce, dar nu cred să fi fost mai mare. De fapt, nici nu contează cât de mic sau cât de mare e copilul, nu are nicio importanță aici vârsta lui.

Discuția celor două femei mi-a tot revenit în minte peste weekend. La început, am fost puțin invidioasă. Nu pot să nu invidiez mamele copiilor care știu ce vor. Victor e un fel de shaorma cu de toate. La el nu există ceva anume care să-i placă. Lui îi place orice, face de toate, ketchup, maioneză, usturoi, muștar, cum vă ziceam. Ce azi îi place de nu mai poate, ei bine, mâine s-ar putea să nu-i mai placă deloc. Acest lucru e valabil în toate aspectele vieții. N-am să uit niciodată cum m-a anunțat el, acum vreun an, care e mâncarea lui preferată: ”Azi știu! Mâncarea mea preferată este varza cu piper!”. Nu vă imaginați ce bine m-am simțit! În sfârșit, are și el un meniu favorit. Când am rămas în pană de idei, peste câteva săptămâni, mi-am amintit și i-am gătit tot varză:

-Bleah! Ai făcut varză… Ia-o de aici mai repede că nu suport s-o văd!

-Păi nu ziceai că e mâncare ta preferată?

-A fost într-o zi, dar asta a fost demult!

După cum se vede, cu el nu se știe niciodată. Așa că, exact cum am zis mai sus, nu pot să nu fiu un pic invidioasă pe mamele acelor copii care știu exact ce vor. Poate și pe copii sunt puțin. Eu am fost copilul care n-a știut niciodată ce vrea. Eu n-am fost niciodată pusă în situația de a alege. Au ales mereu alții pentru mine. Așa cum și mămica din hipermarket alesese deja pentru copilul ei.

Acum, la câteva zile după ”eveniment”, nu simt decât milă. Mi-e milă de copilul căruia îi place sportul, dar trebuie să-i placă neapărat și (poate numai) cartea. Mi-e milă de copilul care trebuie să urmeze un drum impus de părinți, care trebuie să-și abandoneze visele, care trebuie să îndeplinească visele altora și nicidecum ale lui. Da, suntem părinții lor și le vrem binele, e firesc. Le putem fi alături pe drumul vieții, dar nu le putem impune noi pe ce drum să meargă. Visăm pentru ei… Ne facem planuri. E normal! Dar ei? De ei ținem cont? Ei ce visează pentru ei? 

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5876 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.