Acasa | Familie | Nu suntem stăpânii copiilor noștri

Nu suntem stăpânii copiilor noștri

 SHARE  

Adaugat in 12 februarie 2015

Nu suntem stăpânii copiilor noștri

Cand copiii sunt ce vor parintii. Foto: Photoxpress

Am crescut într-o casă în care “respectul” pentru adulți era sfânt, iar “respect” însemna să nu le ies niciodată părinților din cuvânt. Am mâncat tot ce mi s-a pus în față, deși asta presupunea, de multe ori, să vomit în spatele casei.

M-am îmbrăcat în tot ce mi s-a dat, deși am fost de multe ori ținta miștourilor în școală. Am purtat pantaloni tricotați chiar și când colegele mele aveau o a doua pereche de blugi. Am vorbit și am tăcut la semnal.

Am fost drăguță cu o groază de străini care mă trăgeau de nas, de obraji, râdeau de mine sau îmi puneau întrebări incomode. Am plecat capul jenată atunci când părinții mei le povesteau altor adulți cum fac eu baie, cum respir, cum strănut, cum dorm, cum plâng, cum vorbesc, cum citesc, cum cânt, cum trăiesc. Am fost mereu tunsă băiețește pentru că “așa e mai frumos” și era frumos pentru că “eu sunt mama ta și eu știu mai bine ce e frumos și ce nu”. Am rezolvat muuuulte probleme de matematică, deși aș fi citit toate cărțile care îmi picau în mână, dar “matematica e mai bună și cu ea poți să faci ceva”. Am renunțat la cursurile de teatru după a doua oră pentru că “sunt o pierdere de timp, n-o să ajungi tu actriță”. Am renunțat la cursurile de dans pentru că “ce? doar nu vrei să te faci dansatoare?”

Am urmat liceul pe care l-au ales părinții mei, la profilul ales de ei. La facultate, în schimb, le-am scăpat din mână. Dar era târziu…

Am ajuns un adult care abia acum începe să învețe să ia decizii. Un adult care abia acum începe să-și dea seama ce îi place și ce nu-i place. Un adult care se teme să-și spună părerile. Un adult care așteaptă mereu ca cineva să-i spună când să vorbească și când să tacă.

Sunt un adult care are un copil. Sunt un adult-părinte, care se străduiește în fiecare clipă să nu devină ca adulții copilăriei lui.

Vreau ca Victor să decidă singur ce mâncare îi place, cum să se îmbrace, cum să doarmă, cum să-și poarte părul, ce să studieze sau ce pasiuni să-și dezvolte. Nu îi voi cere niciodată să facă ceva doar pentru că “așa spun eu!” N-am să-i impun niciodată să placă un anumit lucru doar pentru că “asta îmi place mie”. N-am să-l oblig niciodată să mănânce mâncăruri care nu-i plac, doar pentru că îmi plac mie. N-am să-i cer niciodată să se îmbrace cu ce vreau eu, doar pentru că “așa vreau eu”.

Mă sperii când aud alți părinți lăudându-se cu cât de cuminți și ascultători sunt copiii lor. Mă simt prost când mi se atrage atenția că Victor e needucat și de aceea nu mă “ascultă”. Toți copiii ascultă, numai că au dreptul să nu fie de acord. Totul e să înțelegem că nu suntem stăpânii copiilor noștri!

PS: Am scris acest text după ce am citit (și m-am îngrozit) despre Micul Hercule de România, care a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai puternic copil din lume la vârsta de 5 ani. Am văzut un filmuleț în care tatăl își încuraja ambii copii să meargă cu lanțuri groase înfășurate la gât și la mâini și să răcnească sălbatic, apoi să facă flotări la bară. Am văzut niște omuleți mici și plini de mușchi, care semănau cu niște copii, dar care nu mi se păreau a fi nici copii, dar nici adulți. Am văzut niște omuleți care nici măcar ei nu mai știu ce sunt. Sunt, cel mai probabil, ceea ce vrea tatăl lor.

Text de Mama lui Victor

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

29996 citiri

66 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.