Acasa | Familie | Nu-ţi face griji. Fii fericit!

Nu-ţi face griji. Fii fericit!

 SHARE  

Adaugat in 10 septembrie 2015

Nu-ţi face griji. Fii fericit!

Copii mai fericiti Foto: Photoxpress

Aflăm de la dr. Laura Markham că fericirea stă cel mai des în puterea noastră!

“Înţelege că acum, în acest moment, creezi. Tu-ţi creezi momentul următor pe baza a ceea ce simţi şi gândeşti. Asta înseamnă realitatea. Putem renunţa la convingerea inconştientă că a fi nerăbdător faţă de trecut sau de viitor ne va proteja cumva şi, în schimb, putem să ne reprogramăm celulele şi să le facem să aibă noi moduri de răspuns. “- Doc Childre

Îţi faci griji pentru copilul tău? Bine-ai venit în club. Face parte din fişa postului. Dar, când îi spunem copilului nostru “fii atent!”, nu-i transmitem mesajul că ne pasă, chiar dacă asta e ceea ce simţim. ÎI transmitem mesajul că lumea este un loc nesigur şi că noi nu avem încredere că el e în stare să o parcurgă.

Ai putea să-i spui, în schimb:

“Distrează-te!”

“Wow, cât de sus te urci!”

„Corpul tău ce zice: te simţi bine la înălţimea asta?”

Desigur, poate doreşti să-ţi protejezi micul temerar de rău. Dar un genunchi zgâriat nu e sfârşitul lumii şi ar putea fi doar o experienţă din care cel mic învaţă ceva şi de care are nevoie, o experienţă prin care descoperă cum să-şi gestioneze propriul corp şi cum să fie în siguranţă.

Cercetările arată că îngrijorările ne fac să ne temem de posibile rezultate proaste. Deciziile pe care le luăm din acel loc înfricoşător nu sunt la fel ca deciziile pe care le-am putea lua dintr-un loc în care există dragoste şi încredere. Ghiceşti care dintre aceste decizii au rezultate mai bune?

Înţelepţii din toate timpurile ne-au spus mereu că gândurile noastre ne modelează viaţa. Orice lucru ce beneficiază de atenţia noastră va fi un succes. Aşa că, atunci când ne vom concentra asupra unui anumit lucru, e ca şi cum ne-am uita printr-un microscop – lucrurile asupra cărora ne concentrăm devin mai importante în percepţia noastră şi, drept urmare, vor fi mai importante şi în realitate.

Crezi că, dacă te îngrijorezi, copilul tău va fi mereu în siguranţă? Dacă ar fi aşa, ar fi un preţ mic de plătit. Dar nu. Multe studii au ajuns la concluzia că oamenii care se tem mai mult nu rezolvă problemele mai bine şi nici nu dau dovadă de o intuiţie mai bună. Pur şi simplu devin mai nefericiţi! Credem că dacă ne facem griji pentru copilul nostru îl vom proteja, dar nu facem decât să înrăutăţim situaţia.

Iată şi de ce. Deşi îngrijorarea este metoda prin care mintea noastră încearcă să ne protejeze, ceea ce facem, de fapt, este să ne programăm negativ subconştientul. Subconştientul gândeşte în imagini şi crede orice i-am spune. Mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord acum că toate acele gânduri anxioase care ne saltă prin minte îi dau, de fapt, subconştientului nostru mână liberă în a crea acele scenarii. Iar acele gânduri de îngrijorare stimulează sentimentele de anxietate şi de stres care ne împiedică să fim liniştiţi ca părinţi.

Vrei să scapi de obiceiul de a-ţi face griji şi doreşti să-ţi reprogramezi subconştientul pentru fericire? Iată cum să faci acest lucru în cinci paşi!

1. Fii atent la momentele în care mintea ta intră în teritoriul îngrijorării. De fiecare dată când observi că începi să-ţi faci griji cu privire la ceva, opreşte-te şi respiră. Scutură-ţi mâinile ca să cadă frica din ele. Doar prin simpla observare a stării fizice şi relaxându-te în mod conştient îi trimiţi minţii tale mesajul că nu există nicio urgenţă.

2. Calmează-te.

“Fiecare copil scapă de scutece mai devreme sau mai târziu.”

“Nu trebuie să fiu perfect. Copiii mei vor fi bine, chiar dacă fac greşeli.”

“Copilul meu nu trebuie să fie perfect. El este cine este. Datoria mea e să-l susţin.”

“Fac tot ce pot. Chiar dacă fac doi paşi înainte şi un pas înapoi, tot voi ajunge acolo unde vreau.”

“Se poartă ca un copil, deoarece este un copil.”

3. Reprogramează-ţi subconştientul. În timp ce îţi spui acest lucru, arată-i subconştientului tău imaginea finală dorită, fie că este vorba despre copilul tău zâmbind şi aflat în condiţii de siguranţă, fie că e vorba despre faptul că trage bucuros apa la wc. Nu-ţi face griji cu privire la modul în care îţi atingi obiectivul; dacă faci asta vei face ca mintea să se implice din nou şi teamă va apărea iar. În schimb, pune în ecuaţie, alături de proiecţia ta, o senzaţie fericită de recunoştinţă. Cu cât ai posibilitatea de a menţine acel sentiment şi acea proiecţie, cu atât mai repede subconştientul va începe să coopereze.

4. Ia măsuri. Întreabă-te: “Care e lucrul pe care îl pot face acum (sau azi) pentru a transforma rezultatul într-unul mult mai probabil pozitiv?” Şi apoi treci la fapte. Iată cum diferă această tehnică de gândirea pozitivă. Trebuie să ne simţim bine ştiind ce măsuri să luăm, aşa că vom acţiona prin prisma sinelui nostru superior, în loc de „sinele cel mic”. Dar trebuie să luăm măsuri pentru a ne schimba vieţile.

5. De fiecare dată când grijile ies la suprafaţă, repetă aceşti paşi. Oamenii de ştiinţă au descoperit că minţile noastre tind să urmeze anumiţi paşi în mod repetat, ca ritmuri pe un disc vechi de vinil. De fiecare dată când întrerupi o îngrijorare şi îi trimiţi subconştientului o imagine a unui rezultat mai fericit, trasezi un nou drum pentru mintea ta – un drum spre fericire, în loc de anxietate. Şi în curând te vei afla într-un peisaj cu totul nou.

Despre cum putem invita calmul, înțelegerea și fericirea în căminele noastre vom discuta cu Dr. Laura Markham, fondatoarea AhaParenting.com , pe 14 şi 15 noiembrie, la Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING. Vino și tu! Informații și înscrieri aici.

Vei afla cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea, vei află cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău, vei învăța tehnici de mindfulness pentru a dezamorsa conflictele în familie, dar și pentru a-ți transforma starea atunci când ceva te dezechilibrează.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6606 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.