Acasa | Articolul tau | Nu vă încurajați copilul să fie prea creativ!

Nu vă încurajați copilul să fie prea creativ!

 SHARE  

Adaugat in 23 iunie 2015

Nu vă încurajați copilul să fie prea creativ!

Creativitate. Foto: Morguefile.com

(Sau cum să perzi 0.1875 puncte din prea multă străduință! 3/4*(0.5/2)=0.1875).

Sunt un părinte cu înclinații "realiste". Dacă 1+1=2 și cerul este albatru, îmi este destul de greu să spun că "azuriul strălucitor creează senzația de infinit". Conștient și conștiincios, am vorbit cu doamna de Limba Română să lucreze la partea de creativitate a copilului meu.

Gramatica este gramatică, antonimul este opus sinonimului, un fel de -1 și 1, fraza cu subordonata directă este un fel de "if ... then ...", restul sunt derivate pe aceleași teme. Dar, ca o mama supra-responsabilă, am considerat că trebuie dezvoltată și exersată creativitatea pentru că nu toată lumea este imaginativă.

Ok, muncă regulată și disciplinată, simulări, emoții, teste, profesori încurajatori. Ieri, prima zi de examen! Limba română. Astept nerăbdătoare să apară testul pe Internet: basmul, ia, o zi de sărbătoare. Subiectele sunt aici. Copilul fericit: "da mamă, stai linistită. Da, am scris despre Ajunul Crăciunului". Desigur, șocul din partea mea: "păi Ajunul Craciunului nu este o zi de sărbătoare, abia prima zi de Crăciun este sărbatoare". Brusc entuziasmul scade simtitor: "mama!!!" Răspund rapid: "dar da, putem spune că este o zi de sărbătoare! Desigur, noi mereu în Ajun facem bradul și chiar a venit Moș Crăciun într-un an! Stai liniștit, este foarte bine, super! În rest, la eseuri?" "da mamă, am scris!" Ok, dacă copilul este încrezător și entuziast, eu trebuie să am încredere. 

Sun pe doamna de Limba Română. După-amiază târziu răspunde: "da, stați liniștită doamnă, Ajunul Crăciunului este un moment din an foarte frumos, sigur se va corecta în favoarea elevului!". Rețin fraza cu "în favoarea elevului" dar conștientizez că nu spune direct dacă Ajunul Crăciunului poate fi considerat zi de sărbătoare sau nu. Apoi discutăm în casă despre sărbătorile ortodoxe, despre cum ai voie să faci treabă în Ajunul Craciunului, despre ora de religie și despre ziua de miercuri acum - sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul - ziua de Sânzâiene în tradiția populară. Copilul pierde de tot entuziasmul, noi părinții ne urâm reciproc pentru că nu știm cum să îl susținem.

Apar baremele aici. Antonime, subordonată, explicații ... hei, 1 punct pentru încadrarea în numărul de cuvinte. Apoi 2 puncte. Și încă 2 puncte. Aha, deci 5 puncte doar pentru încadrarea în numărul de cuvinte.

"Copilul, ți-ai numărat cuvintele?" "Ce?" "Spune aici că trebuia să te încadrezi în numărul de cuvinte!" Confuz: "Păi .. nu stiu!" Explodez, după aproape 24 de ore de stres: "cum, nu ai numărat cuvintele din eseuri? Dar nu spune clar că între 150 și 200 de cuvinte? Doar ți-am spus să citești clar cerințele și să te concetrezi la ele!" Copilul tace încremenit, știu că ar plânge dar nu își dă voie, se întoarce brusc și pleacă în camera lui. Trimit soțul să dreaga situația, eu urăsc din nou examenele, Limba româna și pe toți profesorii care fac subiectele și baremele interpretabile. Mă urăsc pe mine ca părinte!

Sun din nou doamna de Limba Română, o rog să vorbească cu copilul. Da, a depășit la toate eseurile numărul de cuvinte! Cu 20-30%. Întreb naiv: "dar este o cerință nouă?" "Știți, nu am crezut nici un moment că este necesar să îl invăț să numere cuvintele. Am lucrat la creativitate, am încercat să dezvoltăm diverse subiecte, să facem eseurile coerente și pline, dar niciodată nu am numărat strict cuvintele. M-am bucurat că a reușit să se deschidă și să scrie liber". Gata, clachez! Nu, nu voi mai vorbi niciodată direct cu doamna profesoară. Îi inchid brusc, nepoliticos, dar acum o urăsc și pe ea!

Cinic, sotul meu îmi spune: "dar știi că și la abstracte numărul de cuvinte și de caractere este limitat". Cred că nu aud bine. Vorbim totusi de Evaluarea Națională la Limba Româna, de eseuri, creativitate, poezie, basm, balade, doine ...

Deschid usa copilului meu și văd ecranul calculatorului plin de sange. Nu îmi răspunde dar sper ca terapia prin joc să funcționeze!

5 puncte! 5 puncte penalizare pentru prea multă străduință! Adică 0.1875 din punctajul final. Poate chiar sutimile care vor face diferența! Asta este, trebuie să învăț să mă resemnez.  

Ca mamă, știu că am greșit. Față de copilul meu. Da, din prea multă străduință. Eu ar trebui să fiu cea penalizată cu 5 puncte, nu el. La ce mama dracului l-am mai chinuit 1 an întreg cu eseuri pentru dezvoltarea comunicării și creativității!? Ca să depășească acum numărul de cuvinte și să piardă 5 puncte?!

Știu că a fi mamă este greu. De unde stiu? Din astfel de momente imposibile și pline de non-sens. Mă urăsc pentru că nu am știut să anticipez și această problemă posibilă care depunctează: încadrarea în numărul maxim de cuvinte! Și nu mă urăsc doar pe mine, o urăsc și pe doamna profesoară de Limba Româna care mi-a spus cu tristețe pe finalul convorbirii: "am crezut că eu trebuie să îi încurajez să fie creativi". La naiba cu încurajarea asta! Ne costă 5 puncte la Limba Romana, pe lângă celelalte greșeli! 5 puncte doar din prea multă străduință și creativitate! Da, urăsc examenele, stresul lor și ambiguitățile. Și nu mă simt bine, chiar deloc!

Peste noapte am visat un Munte Vrăjit al lui Thomas Mann limitat la 3000 de cuvinte. Cărtărescu? Să fim serioși, cine limitează la numărul de cuvinte pe monștrii sacri?! Dar noi ... suntem niște Idioți de Dostoievski! Citesc în ziare de un alt copil confuz ce a ales Sărbătoarea Castanilor și știu perfect cum se simt el și părinții lui. Prea multă străduință și entuziasm strică mereu. Auzi, creativitate!

Deja mi-e rău! Nu am nici o scuză, pentru 0.1875 de puncte vina este a mea. Fuck you, creativitate! 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: O mama, Iasomia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19792 citiri

112 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.