Acasa | Casa si gradina | Nuferi mai puţin obişnuiţi

Nuferi mai puţin obişnuiţi

 SHARE  

Adaugat in 22 iunie 2012

Nuferi mai puţin obişnuiţi

Barclaya longifolia. Foto: joydiv

Niciunei grădini nu ar trebui să-i lipsească elementele acvatice, fie că e vorba de o mică piscină pentru bălăcit, un duş de exterior, o fântână sau un iaz.

Iar când spun iaz, mă gândesc automat la nuferi. Şi nu numai la cei celebri, din genul Nymphaea, ci şi la câteva rarităţi cel puţin la fel de frumoase.

Barclaya longifolia Foto: joydiv

Imagine de pe Aquaticquotient, un site cu informaţii, forum şi galerie foto dedicate lumii plantelor şi peştilor de acvariu. Barclaya longifolia atinge la maturitate 30 cm înălţime şi 15 lăţime; are nevoie de apă de 24-30°C, cu o duritate de 2-15dGH şi cu un pH între 5 şi 8. Concluzie: planta poate fi ţinută în acvarii şi recipiente mici, în interior; în exterior doar în iazuri puţin adânci şi doar pe timpul verii. De unde cumperi bulbi: cu 15 lei; cu 20,84 de lei; cu 27 de lei; cu 28 de lei; cu 35 de lei.
Euryale ferox Foto: pcweb01.sakura.ne.jp

Euryale ferox
este o plantă anuală ale cărei frunze pot depăşi un metru în diametru, deci nu poate fi ţinută în recipiente mici, ci doar în iazuri şi doar timp de o vară. Se înmulţeşte prin seminţe. Mira Cureleanu povesteşte cum a crescut un astfel de nufăr. De aici sau de aici cumperi 5 seminţe cu 50 de lei.
Nuphar lutea Foto: Hans-Wilhelm Grömping

Imagine de pe fotocommunity, un site nemţesc cu poze senzaţionale. Nuphar lutea sau nufărul galben - plantă perenă; un exemplar creşte până la 1,5 metri în diametru, la o adâncime de maxim 50 cm. Poate fi crescut, aşadar, în ape puţin adânci, mlăştinoase, stătătoare sau curgătoare line, dar şi într-un vas foarte mare, pe terasă, balcon etc., ca plantă unică. Apa trebuie să aibă un pH între 7 şi 8,5. Aici am citit că din flori se face dulceaţă, dar eu nu am mâncat până acum aşa ceva. Poţi cumpăra de aici cu 14 lei.
Nuphar polysepala Foto: Greg Daniels

Am descoperit această imagine pe Alaska in pictures, un site care, aşa cum îi spune şi numele, te lasă să descoperi Alaska prin intermediul unor imagini spectaculoase. Nuphar polysepala este o altă specie a nufărului galben, de data asta cu petale roşii sau grena (cele mari şi galbene sunt sepalele). Condiţiile de creştere sunt asemănătoare cu cele ale N. lutea. Aici scrie că seminţele pot fi consumate prăjite (ca pe popcorn) sau sub formă de făină. De unde cumperi? Habar nu am, dar dacă găseşti pe undeva, te rog spune-mi şi mie!

Nuphar rubrodisca Foto: David J. White

Imagine de pe Plants of Lanark County, Ontario, un site despre flora din Lanark County. Nuphar rubrodisca, o specie de nufăr galben cu pistilul roşu (de unde şi numele). Frunzele pot atinge 15 cm; condiţiile de creştere sunt asemănătoare cu cele ale N. lutea. De aici poţi să-l cumperi cu doar 5 dolari SUA.

Ondinea purpurea Foto: E. Chuah

Imagine de pe Aquarium and Pond Plants of the World, un site foarte util şi complex, care cred că merită o postare specială. Cât de curând... Ondinea purpurea, un nufăr cu adevărat special şi foarte rar, ale cărui frunze pot atinge 25 cm lungime. Originar din Australia, este protejat de lege. Dificil de cultivat, Ondinea apare spontan în bălţi sau pâraie line, cu viaţă efemeră (care se evaporă pe durata verii). Cu alte cuvinte, nu spera că o vei putea avea vreodată. Eu am găsit totuşi un vânzător aici.
Ondinea purpurea Foto: Dave Wilson

Frunze de Ondinea purpurea, imagine de pe Victoria adventure, site-ul unor crescători de nuferi Victoria, o adevărată enciclopedie a nuferilor şi, în general, a plantelor acvatice.
Victoria amazonica Foto: Frank Wouters, wikipedia.org

Victoria amazonica
, cel mai mare nufăr din lume, atât de mare, încât o frunză poate susţine un copil. Chiar făcusem la un moment dat o glumă pe tema asta.
Ei bine, da, frunzele depăşesc 3 m în diametru, iar cozile lor pot ajunge la 8 m lungime. Florile se deschid doar noaptea şi ajung la 40 cm în diametru; prima noapte sunt albe, apoi devin roz. Dacă vrei să creşti aşa ceva, cu siguranţă nu-ţi ajunge grădina din faţa blocului. Trebuie să ai nu iaz, ci lac! Şi, din păcate, un lac interior, pentru că are nevoie de temperaturi de minim 5ºC. Dar, dacă Nebunie e al doilea tău nume, cum se spune, poţi cumpăra seminţe de aici, de aici sau de aici.
Victoria cruziana Foto: I. Haas, BGBM, Idw-online.de


Victoria cruziana este o variantă ceva mai mică, dar la fel de frumoasă, a V. amazonica.


Autor: Madam Florance
 


 SHARE :  Trimite pe mail
gradinaritnuferisemintehobbyrecomandarimadam floranceplanthalia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

9600 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.