Acasa | Articolul tau | O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

 SHARE  

Adaugat in 28 septembrie 2016

O altfel de despărțire

Relatia mama fiica

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Doar tablourile de pe pereți mai înveselesc un pic atmosfera. A plecat într-o dimineață cu trenul. După 18 ani petrecuți împreună acum e gol în preajmă.Se aud sirenele mașinilor, se aude noaptea lătratul unui câine și doi vecini care se ceartă. Mie nu prea îmi pasa, nu aveam timp să mă gândesc. Dar abia acum încep aceste elemente inutile ale mediului înconjurător să facă parte din viața mea.

Realizez ca sunt pierdută în această suferință la care am refuzat să mă gândesc, deși știam că va veni. O îndepărtam conștient nefiind în stare să o iau în calcul. Acum levitez în ea ca o frunză în lava unui vulcan.

Cred că ultimele două zile petrecute împreună au fost pentru amândouă cele mai cumplite zile din viețile noastre. Era o combinație ciudată de devorare a celeilalte pentru pricină de provocare de suferință și în același timp grijă reciprocă. Cred că i-am dat record de sfaturi pe minut: vezi, ai grijă să nu răcești, să fii atentă la mașini când treci strada, să nu lași ușa descuiată, fierul de călcat în priză, aragazul aprins, să nu te împrietenești cu consumatori de droguri, etc. Ea îmi cerea: ”hai, mai spune-mi un ultim sfat pentru viață, lasă prostiile” și ne amuzam fiindcă știu că ea știe tot ceea ce este necesar să știe, sfaturile mele le știa pe dinafară chiar înainte să le rostesc. Simțeam că aș vrea să-i fac de mâncare toate bunătățile din lume, simțeam că mai am atâtea să-i spun. Era ciudat să ne gândim: ultima cină împreună, ultimul mic dejun, ultima ceartă, ultima ploaie care ne-a udat până la piele, ultima seară, ultimul film vazut împreună...toate ultimul sau ultima în acest apartament din care amândouă vom pleca, ea prima, eu ulterior... fiecare pe drumul său ca și când am fi încheiat un pact, până aici...și apoi ce urmează?

Relația noastră mamă-fiică a fost o relație aproape perfectă, cu încredere, sinceritate, distracție, ritualuri, declarații reciproce de afecțiune, hârjoneli pe vreo bluză împrumutată și niciodată readusă la locul ei. Știam una de cealaltă mereu, formam o familie cu adevărat, noi două, ea fiind bărbatul casei, omul tehnic cum își spunea, eu cea cu capul în nori, dar fermă când era necesar.

Am învățat multe cu ea alături dar cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost acela că doar câștigând curiozitatea unui copil și încrederea poți avea o relație adevărată cu el. Între un părinte și un copil e un schimb, fiecare dăruiește ceva celuilalt, inclusiv în ceea ce privește înțelepiunea existenței.

În prima seară după plecarea ei am rămas împachetând singură până la 2 dimineața, amuzându-mă de câte ori găseam ceva din trecutul ei de copil, de adolescent, amintiri care erau comune sau despre care știam povestea. Nu mă puteam desprinde de camera ei, era ca și când o regăseam în fiecare atom din acele lucruri rămase pentru a fi păstrate și trimise mai târziu.

Este greu de descris în cuvinte spectrul a tot ce simte o mamă când copilul pleacă de acasă știind că nu se va mai întoarce niciodată acolo, știind că acel copil acum își ia zborul spre țări îndepărtate, foarte îndepărtate, urmându-și visul despre care nici eu, nici ea nu știm dacă acela este de fapt drumul cu adevărat. Copilul, acum omul aproape adult, se apucă să construiască în viața ei, să așeze cărămizile pe care le-a pus la uscat, în casa propriei sale existențe. Totul trebuie pus la locul său, la timp, într-o ordine care trebuie să confrunte exigențele acestei lumi. Ea a luptat, a reușit să ajungă acolo prin propriile ei forțe. Asta îi va da încredere mai multă în propriile forțe. Nu a fost necesar de nici un ajutor suplimentar, de cheltuit bani pentru meditații sau alte minuni din acestea. Știu că merită tot ceea ce este mai bun fiindcă este un copil minunat și nu o spun eu, ci o spun alții. Toate acestea rațiunea le știe, creierul le percepe, dar sufletul mamei nu le poate accepta fiindcă sufletul este îndărătnic. Dar când a putut sufletul să creadă rațiunea sau invers? Sufletul se simte părăsit și singur, teribil de singur, o singurătate aproape de trădare. Cred că iarăși în aceste zile am perceput sufletul ca pe ceva material. Dar de data asta suferința este dintr-o categorie care devine materială și se împrăștie prin tot corpul odată cu fiecare pompare a inimii. Am avut ieri de exemplu impresia că sufletul este o bucată de carne pe care viața a făcut-o șnițel.

O mamă ar dori să-și aibă copilul alături mereu. Dar de când copilul ne aparține nouă? Ce este el? Mobilă, mașină, bun imobil aducător de fructe? Da, este comod sa ai copilul alături, să-l ții sub control. Dar asta nu face decât să-i determine handicapuri sociale, afective. Oricât ar durea, o mamă are datoria să-și lase copilul să zboare, să fie propriul său stăpân, să poată să-i ofere acestuia șansa să-și întemeize o viață frumoasă și să dea naștere la rândul său la prunci care vor face la fel. Noi trebuie să creăm indivizi care să facă specia noastră să evolueze, nu altfel. Și pentru aceasta ei trebuie să fie puternici și viguroși. Sub aripa protectoare a părinților copiii vor fi doar niște prelungiri. Chiar dacă doare nu vreau ca copilul meu să fie prelungirea mâinii, a minții sau a personalității mele. El își aparține lui însuși, el trebuie să se creeze pe sine însuși trăind. Copiii trebuie să fie mai mult decât suntem noi, doar astfel este permisă evoluția.

Și totuși, vin lacrimi și pleacă și vin iar. Fără să le pot controla. Vin lacrimi la munca, noaptea în somn, la supermarket. Deci, fiți răbdători cu mine dacă ne vedem prin oraș și eu plâng. Încă câteva zile, poate câteva săptămâni.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.D.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

61004 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.