Acasa | Calatorii | O ceaşcă plină de ceai

O ceaşcă plină de ceai

 SHARE  

Adaugat in 29 octombrie 2013

O ceaşcă plină de ceai

Plantaţie de ceai. Foto: caia.ro

Un profesor universitar vestit a venit la un maestru Zen şi i-a zis: “Învaţă-mă ce ştii tu, vreau să ştiu totul despre Zen.” Maestrul s-a învoit, i-a pus în faţă amabil o ceaşcă în care a început să toarne ceai.

Şi-a turnat, a turnat, până când ceaiul a început să se scurgă pe masă. “Nu mai turna, nu vezi că nu mai intră nimic în ceaşcă?” i-a spus profesorul revoltat. Maestrul i-a răspuns: “Tu eşti ca această ceaşcă de ceai plină, nimic nu mai încape în ea. Ai venit aici plin de presupuneri, iar eu nu mai am unde să torn învăţătura mea”.

Asta e povestea mea Zen preferată şi mie mi s-a întâmplat adesea să fiu o ceaşcă plină de ceai în care orice ai turna, tot pe masă se scurge. Şi ciudat, pe măsură ce am călătorit mai mult, ceaşca mea s-a golit, nu s-a umplut.

Cel puţin cinci lucruri am pierdut în anii ăştia de mers prin lume şi nu-mi pare rău după ele absolut deloc.

03

Obiceiul de judeca un om după cum arată şi după ce face. Într-un sat din Nepal am intrat în vorbă cu o bătrână care vindea zorzoane.

După o conversaţie banală, femeia a început să arate spre Annapurna, muntele himalayan în coadă de peşte şi să îmi povestească de drumul ei din Tibet în Nepal. Prin munţi, prin zăpadă, pe la altitudini care pe mine m-ar ucide, fără bani şi resurse, fără porteri şi sub pericolul de a fi împuşcată de patrulele chineze de pe graniţă.

La câteva sute de metri de ea, o femeie ţinea un butic de împletituri. Tot satul o ştia şi o iubea pentru că vânzătoarea de la butic era medic cu acte în regulă, numai că salariile mizere din sistemul medical o făcuseră să se reprofileze în patroană de tarabă cu obiecte pentru turişti. Dar medic voluntar era pentru toţi cei care veneau să se caute la ea.

Eu n-aş fi fost în stare să fiu ca aceste două femei. Niciodată.

08

Scârba pentru oamenii ostili. Uneori, oamenii pot deveni ostili şi cel mai prost lucru pe care îl poţi face este să le răspunzi cu ostilitate. Cel mai bun lucru este să încerci să înţelegi de ce au devenit ostili.

Îmi amintesc de un şofer pe care îl poreclisem (ştiu, sunt ticăloasă, dar nu singură, ci cu echipa de la Bazar) Gibonul. Îi ziceam s-o ia la dreapta, o lua la stânga. Pufnea şi trântea tot timpul. Am stat şi am meditat şi m-am prins că îi era frică, permanent, să nu ni se întâmple ceva rău pentru că şeful lui era un tip foarte abuziv şi îi spusese că răspunde cu capul de noi.

Atitudinea asta non-combat mă ajută zilnic în meseria mea. Şi niciodată nu mi-a stricat să mă gândesc “de ce cutare face prost ceva sau de ce cutare nu vrea aia”. Şi cumva, am mai mult succes decât atunci când pur şi simplu mă apucau spumele şi urlatul.

05

Frica de oameni şi necunoscut. Contează şi cum baţi tu la o uşă, nu numai cine îţi deschide. Oamenii sunt mai mult buni, nu răi şi uneori anxietăţile tale şi preconcepţiile tale se pot transforma în agresivitate din partea celorlalţi.

În sud-estul Turciei am fost într-un sat kurd, izolat pe un vârf de munte. Dacă era să cred presa despre “gherilele kurde” ratam o întâlnire cu nişte oameni minunaţi, care m-au primit cu pâine caldă şi ceai. Ei erau conştienţi de renumele pe care îl au şi cu atât mai mare a fost bucuria lor că nişte străini zărghiţi şi-au asumat să le treacă pragul.

16

Spaima de contaminare, igiena de tip occidental în ceea ce priveşte mâncarea. Prima oară când am primit o foaie de orez înmuiată în apă din mâinile murdare ale unui soldat vietnamez m-am oripilat. Dar era atâta generozitate în ochii lui, încât am băgat în gură îmbucătura.

N-am păţit nimic, aşa că pur şi simplu am început să mă bucur de ce mi se dă, să privesc mâncarea ca cel mai bun mod de a împărţi ceva cu ceilalţi. La o masă întinsă pot împărţi cu oricine orice, pot bea din acelaşi pahar şi regula aia cu “nu mânca cu mâna că e urât” i-o recit numai copilului meu ca să descopere el singur unde e frumos să mănânci cu mâna.

Planificarea în amănunt, cheia unei călătorii reuşite. Socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi slava Cerului că e aşa, altfel am trăi o plictiseală continuă.

La un moment dat lucram cu un agent de turism (excelent, de altfel) pe care l-am rugat să-mi facă o rezervare la un hotel din Londra, lângă metrou şi cu un preţ aproximativ de 100 de euro pe noapte. Am greşit valuta în mail (voiam să scriu lire). Omul a făcut rezervările, eu n-aveam timp nici să deschid mailul că lansam trei emisiuni în acelaşi timp şi-am plecat la Londra.

De-abia acolo am realizat că stau în Londonistan, undeva la mama naibii, între pakistanezi şi indieni. În primul moment m-am gândit să mă mut în centru, dar apoi mi-am dat seama că e prima oară când văd acea Londra. În plus, am nimerit chiar de Divali (mare sărbătoare hindusă) şi experienţa a fost unică.

Cam despre asta le-am vorbit săptămâna trecută studenţilor de la ASE la conferinţa Voluntariatul prindE Contur.

Citeşte şi:

.

Un avion de români şi cum să fii un pasager de avion civilizat

.

Lalele, friptură şi Shakira. La Amsterdam

.

Utile în călătorii: Australia
Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiprejudecatipildapovestecaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

7209 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.