Acasa | Familie | O mobilizare fără precedent pentru dreptul la viaţă al copiilor din România

Maratonul Internaţional al Copiilor

O mobilizare fără precedent pentru dreptul la viaţă al copiilor din România

 SHARE  

Adaugat in 25 octombrie 2013

O mobilizare fără precedent pentru dreptul la viaţă al copiilor din România

Maratonul Internaţional al Copiilor. Foto: Organizația Salvați Copiii

În România, la fiecare 5 ore moare un copil cu vârsta până la un an din cauze care pot fi prevenite. 1.812 de copii au murit în 2012, în primul an de viaţă, cauzele primare fiind sărăcia și accesul limitat la asistență medicală.  

Save the Children International a organizat Maratonul Internațional al Copiilor, un eveniment de amploare la care 50.000 de copii din peste 70 de ţări au aleargat pentru dreptul la viață al copiilor, pentru a atrage atenţia liderilor lumii că e nevoie de acțiuni urgente în lupta împotriva deceselor care se înregistrează în rândul copiilor din cauze care pot fi prevenite.

La fiecare 5 secunde un copil moare în lume din cauza sărăciei. Tot la nivel global 18.000 de copii mor zilnic înainte să împlinească vârsta de 5 ani din cauze care pot fi prevenite.

216 copii români participanţi la acest Maraton Internaţional, proveniţi de la Cluburile Sportive din cele șase sectoare din București împreună cu Clubul Sportiv Dinamo, doresc să atragă atenţia autorităţilor din România prin acest manifest sportiv unic în lume, asupra faptului că toți copiii săraci nu vor fi excluși și că vor avea parte de un tratament egal cu al tuturor celorlalți copii și li se va asigura un trai decent și șanse egale pentru dezvoltare și supraviețuire.

Acțiuni similare vor fi organizate de filialele Salvați Copiii în Reșița unde participă 180 copii și la Suceava 72 de copii.

"Copiii aleargă pentru copii și ne atrag atenţia încă o dată că trebuie să îi ascultăm cu mare seriozitate și să le luăm în considerare solicitările. Niciun copil nu trebuie să se nască pentru a muri! Pentru organizaţia noastră toți copiii sunt egali și au aceleași drepturi. Copiii care suferă din cauza sărăciei și care sunt privați de acces la educație și sănătate ar trebui să nu fie excluși!" a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Tot zilele trecute a fost lansată petiția online pe care copiii și adulții din întreaga lume sunt invitați să o semneze și să propună acțiuni urgente pentru a salva viețile copiilor aflați în dificultate (detalii despre petiție la http://www.salvaticopiii.ro/?id2=0001000100080003). Și în România copiii participanți la maraton vor semna o petiție care va fi înmânată Ministrului Sănătății Eugen Nicolăescu.

Primii 195 de metri ai Maratonului Internaţional al Copiilor au fist alergaţi de Andi Moisescu, Amalia Nastase, Miodrag Belodedici, Anca Bucur, Gabi Solomon, Diana Oprea, Monica Roșu și Costin Deșliu, personalităţi cărora le mulţumim pentru susţinerea cauzei programului "Fiecare copil contează".

La nivel naţional, peste 40% dintre decesele copiilor mai mici de 5 ani sunt datorate unor cauze care pot fi prevenite, cum ar fi: greutatea mică la naștere cauzată de malnutriția sau sănătatea deficitară a mamei, de sărăcie extremă (lipsa veniturilor, igiena precară și condițiile de locuit neadecvate) sau de domicilierea în zone rurale (la distanță mare de spital).

În plus, România este statul membru al UE cu cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor cu vârsta sub un an  - 9 decese la 1000 de născuți vii (aproape dublul mediei la nivelul EU).

Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanța oficială de 42,195 km. Cei 216 copii participanți la evenimentul din România au facut parte din 6 echipe a câte 36 de copii care s-au întrecut alergând alternativ 200 de metri, acoperind în final distanța Maratonului. Copiii din România au aleargat concomitent cu echipe formate din copii din alte 70 de țări din lume.

Despre "Fiecare Copil Contează"

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât  şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012 (conform Institutului Naţional de Statistică).

La nivel mondial, un copil moare la fiecare cinci secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.

Parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani, proiectul iniţiat de Salvaţi Copiii România îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Obiectivele programului "Fiecare copil contează" sunt creşterea nivelului de conştientizare în rândul femeilor însărcinate privind importanţa controalelor medicale prenatale şi postnatale, precum şi a controalelor medicale periodice pentru nou-născut, dar şi educarea femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi necesităţile nou-născutului şi ale copilului cu vârsta până în 5 ani.

Până în acest moment, prin programul "Fiecare Copil Contează" Organizația Salvați Copiii a sprijinit gravidele și mamele din 31 comunități să aducă pe lume copii sănătoși și a donat maternităților din 15 orașe echipamente medicale necesare supraviețuirii nou-născuților.Autor: Organizația Salvați Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail

3266 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.