Acasa | Good to know | Obsesia noastră de a face mii de fotografii schimbă modul în care ne amintim trecutul

Obsesia noastră de a face mii de fotografii schimbă modul în care ne amintim trecutul

 SHARE  

Adaugat in 10 ianuarie 2019

Obsesia noastră de a face mii de fotografii schimbă modul în care ne amintim trecutul

Selfie cu maimuta. Foto: pixabay.com

Să faci sute și mii de fotografii este acum o parte importantă a unei vacanțe, documentezi fiecare detaliu și îl postezi pe social media. Dar cum ne afectează  fotografiile amintirile noastre despre trecut și modul în care ne vedem?

Din păcate, cercetările psihologice pe această temă sunt putine. Dar știm câteva lucruri. Folosim telefoanele inteligente și noile tehnologii ca depozit de memorie. Nu este nimic nou - oamenii au folosit întotdeauna dispozitive externe atunci când dobândesc cunoștințe și vor să și le amintească.

Scrierea servește cu siguranță acestei funcții. Înregistrările istorice sunt amintiri externe colective. Mărturiile despre migrație si despre războaie ajută națiunile să îsi cunoască trecutul și identitatea. În viața unui individ, jurnalele scrise servesc unei funcții similare.

Efectele fotografiilor asupra memoriei

În zilele noastre, avem tendința de a ne angaja foarte puțin în memorie - încredințăm aceasta sarcina dispozitivelor noastre. Evenimentele personale sunt în general înregistrate pe telefoane. Mai degrabă decât să ne amintim ce am mâncat la nunta cuiva, ne uităm la toate imaginile pe care le-am fotografiat cu mâncarea respectivă.

Acest lucru are consecințe grave. Fotografia unui eveniment duce duce la o amintire mai vaga a evenimentului real - suntem distrasi în acest proces.

Atunci cand ne bazăm pe fotografii să reținem anumite lucruri obținem un efect similar. Memoria trebuie să fie antrenată în mod regulat pentru a funcționa bine. Există numeroase studii care evidențiază importanța exercițiilor de memorare - de exemplu în cazul studenților. Memoria este și va rămâne esențială pentru învățare. Există unele dovezi care arată că atunci cand punem toate cunoștințele și amintirile pe dispozitive, acest lucru ar putea împiedica capacitatea noastra de a ne aminti.

Chiar dacă unele studii susțin că toate aceste lucruri ne fac mai proști, de fapt se produce o schimbare de competențe de la capacitatea de a ne aminti pur si simplu la abilitatea de a gestiona modul în care ne amintim mai eficient. Acest lucru se numește metacogniție, și este o abilitate de ansamblu, care este, de asemenea, esențială pentru studenți - de exemplu atunci când planifică ce și cum să studieze. Există, de asemenea, dovezi substanțiale că amintirile externe, inclusiv selfi-urile, pot ajuta persoanele cu deficiențe de memorie.

Deși fotografiile pot ajuta, în unele cazuri, oamenii să-și amintească, calitatea amintirilor poate fi scăzută. S-ar putea să ne amintim ceva mai clar, dar acest lucru ar putea fi în detrimentul altor tipuri de informații. Intr-un studiu s-a arătat că, în timp ce fotografiile ar putea ajuta oamenii să-și amintească ce au văzut în timpul unui eveniment, ei au retinut mai putin despre ceea ce s-a spus.

Distorsiuni ale identității?

Există unele riscuri atunci când vine vorba de memoria personală. Identitatea noastră este un produs al experiențelor de viață, care pot fi accesate cu ușurință prin amintirile noastre din trecut. Deci, documentarea constantă fotografică a experiențelor de viață modifică modul în care ne vedem noi înșine?

Este posibil ca prea multe imagini să ne facă să ne amintim trecutul într-un mod fix - blocând alte amintiri. Deși nu este neobișnuit ca amintirile timpurii din copilărie să se bazeze mai degrabă pe fotografii decât pe evenimente reale, acestea nu sunt întotdeauna amintiri adevărate.

O altă problemă este lipsa de spontaneitate în selfi-uri și multe alte fotografii. Sunt planificate, pozițiile nu sunt naturale și uneori imaginea persoanei este distorsionată. De asemenea, ele reflectă o tendință narcisistă care duce la expresii nenaturale - zâmbete artificiale, chipuri amuzante sau gesturi ofensatoare.

Selfi-urile și multe alte fotografii reflecta atitudini, intenții și poziții specifice. Cu alte cuvinte, nu reflectă cu adevărat cine suntem, reflectă ceea ce vrem să arătăm altora despre noi înșine în momentul respectiv. Dacă ne bazăm foarte mult pe fotografii atunci când ne amintim de trecutul nostru, putem crea o identitate distorsionată pe baza imaginii pe care am dorit să o arătăm altora.

Acestea fiind spuse, memoria noastră naturală nu este de fapt precisă. Cercetările arată că ne confruntăm deseori cu amintiri false despre trecut. Facem acest lucru pentru a menține identitatea pe care vrem să o avem în timp - și pentru a evita narațiunile conflictuale despre cine suntem. Dacă ați fost întotdeauna destul de moale și amabil - însă printr-o experiență de viață semnificativă decizi că esti mai dur - poti sa cauti amintirile in care erai mai agresiv în trecut sau poti sa inventezi amintiri complet noi.

Având mai multe imagini pe telefon despre felul în care eram în trecut ar putea astfel să ne facă memoria mai puțin maleabilă și mai puțin adaptabilă la schimbare - făcând identitatea noastră mai stabilă.

Acest lucru poate duce la probleme, dacă identitatea noastră prezentă devine diferită de cea trecută fixă. Aceasta este o experiență incomodă și este exact ceea evita funcționarea "normală" a memoriei - este maleabilă, astfel încât să putem avea o narațiune ne-contradictorie despre noi înșine. Vrem să ne gândim la noi înșine ca având un anumit "nucleu" neschimbător. Dacă ne simțim în imposibilitatea de a schimba modul în care ne vedem de-a lungul timpului, acest lucru ar putea afecta serios sentimentul nostru de agenți activi și sănătatea noastra mintală.

Deci, obsesia noastră de a face fotografii poate provoca atât pierderi de memorie, cât și discrepanțe de identitate incomode.

Este interesant să ne gândim la modul în care tehnologia schimbă modul în care ne comportăm și funcționăm. Atâta timp cât suntem conștienți de riscuri, putem atenua efectele nedorite.

Deci, data viitoare când te afli la un muzeu, în vacanță într-un loc inedit, experimentează totul. Se poate întampla să pierzi fotografiile și mai bine rămâi cu amintirile. :)

Sursa: The ConversationAutor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11995 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.