Acasa | Familie | Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

 SHARE  

Adaugat in 10 mai 2017

Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

Batrana. Foto: Photoxpress

Îmi amintesc cum, toată copilăria mea, s-a desfășurat sub jugul obsesiei pentru imagine. Nu puteam face orice am fi avut nevoie sau ce ne-am fi dorit pentru că ne vedea lumea, ne știa lumea, ne făceam de râs la lume. ”Lumea”, așadar, a fost factor decizional de-a lungul întregii mele vieți trăite cu părinții și bunicii. Câte lucruri nu ne-am refuzat doar pentru că ne-ar fi vorbit lumea!

Sunt 15 ani de când am plecat din casa părintească și, când mă duc acolo, trebuie să am grijă la anumite aspecte. Spre exemplu, nu pot merge la cimitir îmbrăcată oricum, adică în niște pantaloni și o geacă! Trebuie să fiu îmbrăcată frumos, dacă se poate în rochie și cu pălărie pe cap. ”Cum să mergi așa? Ne vede și pe noi lumea! Ești și tu de la București!”, îmi zice bunica mereu când nu sunt îmbrăcată corespunzător. Lume care oricum n-ar avea unde să ne vadă, decât în cimitir, pentru că mergem cu mașina până acolo, din același principiu: ”Să ne vadă și pe noi lumea că avem mașină!”. Mă rog, bunica mea nici după ce i-am arătat și i-am explicat în diferite moduri că prin geamurile de la mașina mea nu se vede nimic. Ea stă, de regulă, pe bancheta din spate și face cu mâna cunoscuților din spatele geamurilor fumurii. Se supără că nimeni nu-i răspunde la salut. Eu îi explic că nimeni nu o vede, dar ea e convinsă că e văzută de toți, dar nimeni nu-i răspunde din invidie: ”Iî e năcaz că io mă împlinb cu mașina!”.

Are 80 de ani acum, are probleme cu un ochi, care nu i se mai deschide de vreo 20 de ani și pentru asta poartă acum ochelari cu lentile heliomate ”ca să nu vadă lumea că are un ochi închis”. Mult timp le zicea tuturor că așa vrea ea să-l țină.

I-a trecut viața trăind pentru părerea altora… Așa eram și eu. Așa m-au crescut și pe mine. Au trecut mulți ani și am trecut prin multe ca să înțeleg că trăiesc numai și numai pentru mine și pentru copilul meu. Am înțeles greu că fericirea vine din noi, nu din ceilalți. Am înțeles târziu că părerea altora nu mă ajută la nimic, nu-mi dă de mâncare, nu-mi plătește facturile și nici nu mă face fericită. Am învățat să mă limitez la mine, la ceea ce sunt, ceea ce trăiesc și simt eu.

Mă bucuram că am ajuns la aceste concluzii destul de devreme în viață, pe la 27-28 de ani și că nu am făcut greșeala să trăiesc așa. Eram convinsă că la bătrânețe aș fi ajuns să regret lucrurile pe care nu le-am făcut și pe care mi le-am refuzat doar din dorința de a păstra o anumită imagine în ochii lumii.

Dar mă uit la bunica mea, la cei 80 de ani ai ei recent împliniți, cum vorbește cu mândrie despre viața ei și, mai mult de atât, ne roagă să-i aducem fanfara la înmormântare și să nu-i lăsăm pe muzicanți să facă pauze. ”Să cânte întruna, să să audă în tot satu`, să nu stea să să uite cum am văzut io pâ la alții. Și să nu mă faceț dă râs. Pă mine să mă duceț cu fanfara la cimitir, să-mi faceț pomană ca lumea, cu dă toate și să mă plângeț! Să vă urcaț în mașină, lângă mine să mă plângeț, să vadă lumea că m-aț iubit! Și să nu lăsaț să-mi crească iarba pă mormânt, să aveț grijă dă el!”.

De unde deduc că e foarte greu să scapi de obsesia unei vieți trăite pentru părerea altora…

Degeaba îmi imaginam eu că voi ajunge să regret, că bunica mea nu regretă nimic. Ba e chiar invers –  își duce obsesia cu ea în mormânt.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

17407 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.