Acasa | Articolul tau | Om bogat, om sărac

Om bogat, om sărac

 SHARE  

Adaugat in 16 iulie 2012

Om bogat, om sărac

Cu sau fără bani. Foto: Photoxpress

Mă numesc Mircea Ionescu, am 35 de ani şi sunt miliardar în dolari. Sunt cel mai bogat om de pe planetă, am o avere estimată la 10.000 de miliarde de dolari. Aţi mai auzit de cineva să aibă atâţia bani? Tocmai. Am fost bogat de când m-am născut şi foarte probabil voi muri putred de bogat.

Am avut parte de-o educaţie aleasă şi am văzut tot ce merită să fie văzut pe Pământ, am citit tot ce merită citit, am văzut toate filmele şi piesele de teatru ce meritau să fie numite aşa. Am iubit câteva dintre cele mai frumoase şi râvnite femei de pe mapamond. Am mâncat cele mai alese mâncăruri, gătite de cei mai celebri bucătari. Am avut foarte multe momente în care am fost fericit. Mă bucuram că exist, eram mândru de mine, bucuros că m-am născut. Am simţit fiorii dragostei, am fost corupt de sentimentul unic al puterii şi am cunoscut… bucuria de a dărui.

Nimic nu gâdilă mai plăcut orgoliul, decât privirile înlăcrimate şi pline de recunoştinţă a celor aflaţi în nevoie atunci când primesc un codru de pâine din mâna ta. Din mâna ta cu piele fină şi frumos parfumată, din mâna ta fermă şi puternică. Atunci eşti cel mai aproape de zei, atunci, măcar pentru o clipă, eşti mai mult decât un biet muritor. Din acest motiv, asta a fost şi este ocupaţia mea favorită. Filantropia. Dacă am regretat vreodată ceva?

Da. Că nu sunt un artist. Din nefericire asta n-am putut să cumpăr, talentul. Talentul înseamnă putere. Oamenii privesc cu respect şi invidie bogăţia şi frumuseţea dar nimic nu-i copleşeşte mai tare ca ARTA. Oamenii caută emoţia şi-i iubesc pe cei ce le-o dăruiesc. Dacă eram şi artist, le aveam pe toate. Totuşi, un artist are momente bune şi momente mai puţin bune. Eu pot să dăruiesc mereu. O fac ori de câte ori simt nevoia. Avantaj serviciu. Era bine dacă cel care scrie acum despre mine, n-ar fi fost un neica nimeni, aţi fi aflat mai multe despre cum e să fii cel mai bogat om din lume. Sunt sigur că aţi fi citit totul cu mare interes.

Oamenii sunt foarte interesaţi să afle cum trăiesc cei bogaţi şi celebri, ce mănâncă, ce beau şi aşa mai departe. Le dă o stare de bine şi devin mai optimişti, deşi n-ar fi nici un motiv să fie aşa. Dar prăpăditul ăsta de unde să ştie? Ce-a aflat el totuşi, habar nu am de unde, e că sunt din ce în ce mai trist şi că mi-e din ce în ce mai greu să fiu fericit. Sunt foarte probabil cel mai invidiat om de pe pământ, sunt conştient de asta. În ultimul timp, gândul ăsta îmi desenează un zâmbet amar pe faţă.

Mă numesc Mircea Ionescu, am 35 de ani şi sunt un pârlit. Sunt unul dintre cei mai pârliţi oameni de pe planetă. Doamne, chiar că sunt pârlit. N-am avere, am în schimb o nevastă şi cinci copii. Muncesc de dimineaţa până seara doar pentru a trăi de pe azi pe mâine. Nu ştiu ce sunt alea vacanţe sau concedii şi nici nu-mi mai amintesc ziua în care toţi cei din familia mea au fost sătui cu adevărat. Ziua în care să nu aud: mi-e foame. Dar, îmi amintesc că a fost o lună întreagă în care n-am mâncat decât cartofi. Era toamnă şi erau ieftini pentru că se făcuseră ca niciodată. Doamne, câţi cartofi am mâncat în luna aia! O lună de toamnă. Am opt clase primare, ştiu să citesc şi să socotesc. Sunt zidar.

Câteodată, seara, dacă nu pic mort de oboseală, pun pe cel mai mare dintre copii, pe Vlad, să-mi citească din Biblie. Mă linişteşte, mă simt bine. Avem şi o pisică, o cheamă Brumi. Aşa i-au spus copii. Roxana, cea mai mică dintre ei, spunea că blana ei are ceva din culorile toamnei. Nu ne-a costat nimic s-o botezăm. Pisica asta a noastră n-a aflat nici până în ziua de azi că s-au inventat mâncăruri speciale pentru pisici, pliculeţe, conserve şi alte alea. Mă mir cum de mai e în viaţă, fără proteinele şi mineralele şi… Dumnezeu mai ştie ce se găseşte în hrana aia din pliculeţe. Chiar mă mir, undeva trebuie să fie o greşeală.

Nici pe la veterinar n-a ajuns vreodată deşi nu cred că i-ar fi fost frică, nu, nu cred. Este o pisică curajoasă. Copiii învaţă bine şi mă bucur de asta. Nu ştiu cum de s-a întâmplat să fie aşa, mă minunez continuu. Nea Vasile, şeful de echipă, râde de mine şi spune că-s toţi aşa buni la carte pentru că am vecini deştepţi. Eu nu zic că nu-i aşa, dar chiar toţi… adică toţi cinci? Mare minune. Da, învaţă bine şi nici măcar n-au cărţi, mă şi mir cum reuşesc, aşa, chiar şi fără de cărţi. Cum spuneam, e greu.

Mă gândeam totuşi într-o zi că de-ar fi să se întâmple o minune şi să avem bani, mulţi bani, am începe o nouă viaţă. Lumea e plină de minuni şi de frumuseţi iar noi suntem gata să le admirăm. Cum de m-am gândit la asta? M-a întrebat într-o zi un patron la care lucram cu ziua dacă am văzut filmul „Închisoarea îngerilor”. Nu ştiu de ce m-a întrebat asta, probabil n-avea nimic mai bun de făcut şi s-a gândit să schimbe o vorbă cu mine. I-am spus că nu, nu-l văzusem. „Vezi măi Mirceo”, mi-a spus el, „eşti un om fericit. Ăsta e cel mai bun film făcut vreodată şi atunci când ai să-l vezi ai să fii fericit. Eu pot doar să-l revăd, dar nu se compară, e ca o supă reîncălzită”. Nu ştiu de ce-i părea lui că supa reîncălzită nu e bună, mie nu-mi pare aşa. La ora când ajung de obicei acasă, asta mănânc şi nu-i rea de loc. 

Ca să vezi pentru ce poate să te mai invidieze lumea…că eşti sărac şi necultivat. Nu m-aş fi gândit. 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Lucian Dima
 


 SHARE :  Trimite pe mail
saraciecartefilantropieaverebogatiemuncatalentbaninevoi CITESTE MAI MULTE DESPRE

14886 citiri

89 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.