Acasa | Familie | Parenting pe prispa casei. Lecții de viață de la bunica

Parenting pe prispa casei. Lecții de viață de la bunica

 SHARE  

Adaugat in 8 noiembrie 2016

Parenting pe prispa casei. Lecții de viață de la bunica

Bunica. Foto: Claudiu Utoiu

Weekend-ul ce a trecut am învătat despre copii de la bunica soțului meu. 86 de ani, din care 64 în căsnicie, 5 copii. Trei numere care sumarizează o viață de om.

Am mers la bunica să facem suc de roșii. Eu, soțul și năzdrăvanul nostru de trei ani și jumătate. Datul la manivela mașinii de stors roșii e o muncă de durată și monotonă. Perfectă pentru a plictisi un copil. Entuziasmul de început a piticului s-a diluat repede când a văzut că activitatea nu variază. Și-a găsit de treabă. Mai întâi pe la găini, încât am fugărit păsările prin curte să le adunăm înapoi în coteț, apoi a răsturnat gălețile cu roșiile proaspăt culese, a încercat chiar și o bătaie cu roșii, oprită nedrept înainte de a începe distracția.

Când am obosit să pronunț numele copilului urmat de ”lasă, te rog…”, ”vino aici…”, ”hai să…” și altele din aceeași familie, buni, ca pentru ea, a zis: ”pe copil trebuie să-l ocupi, altfel nici tu nu-ți faci treaba și el se plictisește” și i-a dat piticului o farfurie de roșii și o găletușă cu apă unde să le spele.

O vreme mi-am văzut de manivelă, copilul spăla, bunica verifica și porționa roșiile, eu storceam. Desigur, liniștea nu a durat. Copilul a început să folosească roșiile pe post de bombe maritime. Poc! Pleosc! Fleoșc! ”Puiule, – zice bunica blând – eu am crescut un an roșiile astea. Tu le strivești într-o secundă. O să iasă mai puțin suc de roșii acum și la iarnă n-o să vă ajungă”. După câteva ”de ce”-uri ale copilului la care bunica a răspuns răbdătoare, a întors iar privirea către mine și a zis: ”când îi spui să nu facă, trebuie să-i spui și de ce să nu facă. Dacă îi interzici fără să-i spui de ce, nu te va asculta”. Într-adevăr, băiatul meu și-a reluat activitatea în fluxul tehnologic.

Litri de suc s-au adunat în cratițe, unele ”made in China”, altele, vreo două, ”made la Mediaș”, la ”Emailul Roșu”. Am răsturnat totul într-o oală mare, bună de pus pe pirostrii la foc. De la distracția cu apă, copilul și-a îndreptat atenția către altă fascinație a sa, mai periculoasă, focul. A adus știuleți de porumb, ”ciocălăi de păpușoi”, pe limba bunicii, nuielușe și, împreună cu tati, au încins focul. Nu puteam să-l rup de acolo. Aveam ochii mari de frică. Dacă în timp ce aleargă răstoarnă oala fierbinte, dacă se bagă la foc, dacă sare vreo scânteie spre el? Dacă… dacă… dacă…

Și iar bunica a intervenit. L-a așezat lângă ea, că să-l țină în brațe nu mai are putere, și a început să-i povestească despre foc, cum arde, dar și cum ajută, ce dureri mari poate face unui om. De data aceasta lecția nu a avut efect. Copilul a fugit de lângă ea înapoi, aproape de foc. Lumina și căldura lemnelor au o forță magnetică. Vorbele bunicii nu fac față. Bătrâna însă nu a renunțat. A venit și ea aproape de el și iar a început să-i povestească. Parcă ar asculta, parcă s-ar juca cu un lemn în foc, dar poate mai bine ar sta doar să se uite. Și am rămas cu toții în jurul cratiței, la o distanță cât să-i suportăm căldura. ”Copilului trebuie să-i explici de mai multe ori, ca să înțeleagă.” – a venit a treia lecție, confirmată prin exemplu.

La foc, poveștile au curs precum sucul din storcător. De la 22 de ani și până la 45 bunica a născut cinci copii. Patru băieți și o fată. Pe nicunul după vreo carte, dar nici cum spuneau babele din sat, ci cum a simțit și ”cum a vrut Dumnezeu”. ,,Îmi ziceau femeile să nu alăptez mult, că nu voi avea putere la bătrânețe. Eu nu am ascultat, pe unul l-am alăptat și până aproape de doi ani. Dacă acum sunt bolnavă nu cred că e de la laptele dat copiilor”.

O mai învățau că dacă are surplus să pună laptele la copaci și să nu-l dea altor mame care nu au destul, ca să nu fie blestemată. Bunica iarăși nu a ascultat și are pe uliță copii, azi adulți, care au crescut și din laptele ei.

,, Primul meu copil a fost foarte bolnăvicios. Într-o iarnă, cu zăpadă până la ferestre, când l-am văzut vânăt sub ochi de boală, l-am scos pe omul meu din casă să mergem la spital. El făcea cărare cu lopata și eu veneam în urmă cu copilul în brațe și gravidă cu al doilea. Așa am mers kilometri. Când ne-a văzut la spital o doctoriță mi-a zis să las copilul să moară, că sunt tânără și am timp să fac alții. Dar eu cine sunt să decid peste un suflet? Dumnezeu? E copilul meu și n-am putut să-l las să moară. Și iată-l acum rapsod popular al Botoșaniului, cu copii și nepoți.”

,,Când îi vezi așa de mititei, continuă bunica uitându-se la copil, nu te gândești cât de mari se fac, și-și schimbă privirea spre soțul meu. Și de fapt, din ce apar copiii? Din niște muci!” – zice ea și zâmbește ștrengărește. ,,Dar să știi, cum îi crești acum, așa te vor ajuta la bâtrânețe”.

Cât am stat acolo, un băiat a venit să culeagă prunele, altul să vadă ce-i mai face mama, fata a sunat-o de unde era în vacanță să se asigure că bunica nu a uitat, din nou, să-și ia medicamentele de diabet și alte suferințe bătrânești.

Seara, la plecare, în loc de ,, la revedere” ne-a dat o ultimă povață: ,,Să vă înțelegeți bine că viața e scurtă. 64 de ani am trait cu omul meu și nu știu când au trecut. Și să mai faceți măcar încă un copil, că voi o să îmbătrâniți și o să muriți. Și-o să rămână băiatul vostru singur”.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9832 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.