Acasa | Articolul tau | Parfum de fericire

Parfum de fericire

 SHARE  

Adaugat in 23 februarie 2016

Parfum de fericire

Feminism si parfum Foto: Photoxpress

Când n-o sa mai fiu, ca sa ma știi aproape, sărută-ți mâna, mi-a spus bunica mea înainte să moară. Adulmec încheietura mâinii si nu-mi vine sa cred cât de identic răvășitor poate fi mirosul acesta cu parfumul interiozat al bunicii mele.

Săptămana aceasta destinul jucăuș mi s-a arătat in chipul verisoarei mele din Ucraina, aflata in vizita. Pe un timp ploios, cu vânt rece si nărăvaș, Dumnezeu m-a tras  de mâneca într-un loc cu totul si cu totul extraordinar.

Acolo unde intri smerit intr-o lume a aromelor, a florilor si totul pare cunoscut si nou in același timp. La muzeul parfumurilor Fragonard din Paris.

Clădirea fusese o splendoare de teatru din epoca anilor nebuni,  de după Primul Război mondial cu tavane înalte si scări largi din fier forjat.

Domnișoara de la intrare ne-a luat imediat in primire si ne-a confirmat ca într-adevăr aici se fac vizite in limba rusă. A chemat imediat o colega si ea vorbitoare de rusă ca sa ne facă vizita.

Domnișoara cu pricina, un prichindel de femeie, genul acela de blonda care si nemachiata arată ca de porțelan, ne-a îndrumat să o urmam cu pas hotărât si o postura de pioner mereu pregătit de atac!

Casa Fragonard fusese fondată de o familie cu tradiție în ale parfumeriei în 1926 în sudul Franței, la Grasse, capitala parfumată a mediteranei europene.

Parfumurile nu se exportă sau foarte puțin și până astăzi și multe din ingrediente cresc în același sud francez iubit de soare și vânt intramontan.

Amintirile cele mai frumoase despre oameni, mai cu seamă despre cei dragi inimii, au fost dintotdeauna pentru mine olfactive. Bunica mea miroasea a parfum Belle de nuit al casei Fragonard de la Paris. E o combinație surprinzătoare de mirosuri nici dulci, nici amare, nici prea grele, nici prea fresh. Definiția gingășiei, m-am și surprins pe mine însumi alegându-l. Simțeam că ne cunoșteam de la un capitol trecut.

Parfumul ca și rujul roșu te îmbracă. Te învăluie într-o perdea de miros protectoare, te definește și-ți marchează prezența. Poartă feministele parfum? Desigur. Este feminismul un cuvânt peiorativ? A cam devenit.

Cauza aceasta, a feminismului, a fost răstălmăcită semidoct și înțeleasă aiurea. Feminismul înseamnă că dacă ai un băiat și o fată, ar fi fain ca amândoi când se vor face mari și vor munci să fie plătiți pe măsura muncii făcute, iar fetei să nu i se dea mai puțin. Ca în copilărie și adolescență fata să poată practica sporturi diverse și să-i fie încurajate și aptitudinile tehnice sau competențele științifice și să se poată murdări.

Ca ea să poată să meargă la un concert sau să nu fie moartă de frică dacă vine singură cu taxiul acasă după.

Femeile și bărbații sunt diferiți și complementari, nimeni nu e mai egal căci suntem cu toți oameni. Doar că domnii noștri au avut istoric un pic mai multe posibilități de afirmare.

Traininguri, cursuri, articole despre cum și de ce trebuie să fii femeie.

Nu asta trebuie să ne intereseze, oameni buni și frumoși, cum se îmbracă, rujează, coafează, avem o nevoie disperată să vedem dincolo de ambalaj.

Atâtea suflete mari, minți sclipitoare, idei născânde sub frunți senine și atât de mult de lucru avem noi în țara și pe lumea asta, că Doamne-Doamne, ajunge la toți și mai rămâne și de caramele !

Domnilor noi nu avem veceuri în școli și umblăm nespălați prin trasportul public!
Avem de educat niște generații tolerante, cosmopolite și iubitoare de aproape.

De descoperit tratamente, de făcut curățenie în propriile genealogii și taine de familie, de măturat scara blocului, da chiar acolo sub nasul nostru.

Lăsați vă rog toate rolurile și discuțiile despre femei sau cum ar trebui să fie sau nu acestea,  suflecați-vă mânecile.
Haideți c-avem treabă, de mâine punem mâna și iubim și începem să muncim.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Dana Virschi
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6330 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.