Acasa | Articolul tau | Pe mâna cui îmi dau copilul

Pe mâna cui îmi dau copilul

 SHARE  

Adaugat in 8 mai 2012

Pe mâna cui îmi dau copilul

Clasa I. Foto: Agerpres

Întrebare de copil a cărui mamă știe că va pierde jumătate de zi, înghesuindu-se în curtea liceului "I.L.Caragiale", pentru înscrierea în clasa pregătitoare: "Mami, ești supărată pe mine pentru că am crescut mare și trebuie să stai la coadă ca să merg la școală?"

Aproape mi-au dat lacrimile și mi-a părut rău că m-a auzit bombănind în fața televizorului, dar nu ai cum tace când vezi pe mâinile cui intră educația copilului tău.

Mă întreb dacă vreunul din cei care au planificat înscrierile la școală realizează cum se vede totul prin ochii unui copil, cum simte el că devine o povară pentru părinte. Băiatul meu este printre copiii care nu și-au însoțit părinții de-a lungul acestui calvar, dar se vede că nu am reușit să-l țin cu totul departe de asta. Nu pot - și nici nu vreau - să-l cresc într-un balon din care să nu vadă în ce lume trăiește.

Am trecut cu răbdare și am tăcut cu stoicism de-a lungul a trei etape de înscriere. În prima, am rămas pe bară pentru că nu am avut inspirația și nici tupeul să ne mutăm fictiv lângă școală și să cerem apoi, cu flotantul în dinți, înscrierea la școala de circumscripție. Într-a doua etapă, ne-am văzut înscriși fără loc, pentru că nu suntem nici divorțați și nici cu handicap, ca să avem prioritate. Într-a treia, și-au luat locurile rezervate cei care nu veniseră în prima etapă.

A patra etapă de înscriere, actul 1 - pentru copiii care vor să meargă la alte școli decât cele la care sunt arondați și nu au prins locuri în etapele anterioare. Un singur centru de înscriere - liceul "I.L. Caragiale" - și părinții a 3.000 de copii, operațiune prevăzută să dureze șase zile lucrătoare. Adică 500 de dosare pe zi, în situația în care chiar și-ar imagina cineva că distribuția părinților pe zile este una uniformă. Și 15-20 de minute timpul necesar pentru încărcarea unei cereri în sistemul informatic. Cât ar dura procesarea celor 3.000 de solicitări vă las pe voi să calculați. Într-o etapă precedentă, câteva zeci de înscrieri în câteva ore au fost suficiente să bulverseze sistemul informatic, într-o școală de cartier.

Acum, într-a patra etapă, este rândul nostru: avem loc liber, avem prioritate, timp de stat să avem. Aș fi pierdut un sfert de oră dintr-o zi polară dacă aș fi stat în prima zi. I-am lăsat pe alții să se înghesuie la început și am mers spre mijlocul perioadei, să văd măsurile luate de inspectorat. Așa este, înghesuiala și timpul de așteptare scăzuseră, în primul rând pentru cei cu dosare rămase din zilele precedente. :))) Am trecut prin trei etape de verificare a actelor. (La accesul în Parlament este doar una.) Am prins numărul 1200 și ceva, a durat doar o oră și jumătate. (E bine, data trecută am stat cinci ore.)

Mai sunt trei zile și circa 1500 de dosare de înscris. Peste două săptămâni aflăm dacă locul despre care știam că ne este rezervat este într-adevăr al nostru. Dar probabil nu de pe site-ul Inspectoratului București vom afla, că "se blochează dacă intră toți cei 3.000 de părinți odată". La o populație școlară de 260.000 de elevi și repartizări computerizate plus evaluări de câteva ori pe an, este greu de crezut ca ai putea avea nevoie de un site care permită câteva mii de accesări concomitent, nu?

Aflat pe picior de plecare, ministrul Educației constată că procedura de repartizare în clasa pregătitoare și I este corectă, dar că sistemul trebuie regândit. Mă întreb nu cum ar putea fi aplicată vechea procedură pe un sistem nou, ci dacă are cineva de gând să privească problema și din perspectiva părinților sau a copiilor. Părinți care ajung să se mute fictiv ca să fie siguri că prind loc la o școală bună. Sau părinți care nu au opțiuni pentru a evita școli de cartier în care singurele activități parcurse cu seriozitate și consecvență sunt pauzele. Părinți care nu au bani să își țină copiii la școli private. Ca întotdeauna, miza importantă pentru cine face legea este cea politică, indiferent cine și ce pierde.

Copilul meu vrea să meargă la școală, eu vreau să cred că este mai bine așa decât să stea încă un an la grupa mare, repetând lucruri deja făcute. M-a contaminat entuziasmul lui și parcă îl văd deja, cu ghiozdanul în spate, pierzându-se într-o mare de căpșoare ciufulite, în prima zi de septembrie școlar. Nu cred că anul viitor va fi mai ușor. Am încredere că, la școala la care m-am bătut să îl înscriu, o învățătoare blândă va ști să fie pentru el ceea ce a fost pentru mine "Tovarășa", în vremea în care "Doamna" era interzisă. Însă mi-e groază când realizez cât de fragile sunt aceste speranțe. Oamenii care ar trebui să gândească strategic învățământul nu sunt în stare să organizeze cum trebuie inscrieri pentru 3.000 de copii.

Nu aveam, până la urmă, așteptări prea mari de la o guvernare care face pe picior legi, indiferent de culoarea ei politică. La mine în cartier, șuturile care i-au fost adresate le-au luat în plin de la părinți o mână de doamne amabile și un director de școală cu o răbdare până la Dumnezeu și înapoi. O mână de sacrificați, dealtfel ca și noi, părinții. Dar nu-i nimic, ne vedem cu toții la toamnă, la examen. Și atunci, noi, sacrificații, punem notele...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Obrăznicături mari şi mici
 


 SHARE :  Trimite pe mail
inscriere scoalaetapeparinticopiieducatieclasa Isistemproblemeacteministerasteptareraspunsdosar CITESTE MAI MULTE DESPRE

7697 citiri

98 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.