Acasa | Articolul tau | Perspectiva unui medic de familie. De ce ne pleaca medicii?

Perspectiva unui medic de familie. De ce ne pleaca medicii?

 SHARE  

Adaugat in 27 noiembrie 2015

Perspectiva unui medic de familie. De ce ne pleaca medicii?

Dilema medicilor / Foto: Andrei Ionel

In ultima perioada, urmare a tragediei din Colectiv a reaparut in prim plan situatia alarmanta a "exodului medicilor".

Din punctul meu de vedere, inclusiv al unui om care a avut un prieten apropiat care s-a zbatut intre viata si moarte in spitalele din Bucuresti (si acum se zbate cu din ce in ce mai multe sanse in Germania) am fost pregatiti.

Cu siguranta exista un numar de cazuri care puteau fi tratate mai bine, mai din timp, un numar de oameni care poate nu ar fi murit sau care ar fi fost mai putin afectati de ranile suferite daca lucrurile in sistemul medical Bucurestean mergeau mai bine, dar parerea mea este ca acest numar este redus si nu ar fi fost cu mult mai mic daca nenorocirea s-ar fi intamplat la Viena sau Madrid. Asta inseamna ca din punctul meu de vedere "exodul medicilor" este o tema falsa? Nicidecum! La nivel national este o problema de proportii ingrijoratoare. La nivel local insa, nu. Nu in Bucuresti, Cluj si poate Iasi, Constanta sau Targu Mures.Sa rasuflam totusi usurati ca o astfel de tragedie nu s-a intamplat la.... Deva, spre exemplu. Numarul deceselor ar fi fost poate egal cu al celor raniti grav, in cele din urma.

Sunt medic, am 32 de ani si as vrea sa va explic cum vad eu acest exod, de ce exista si cum cred ca ar putea sa fie oprit. Va voi da multe exemple personale si voi ridica cateva teorii care, din motive mai mult sau mai putin evidente, nu s-au dorit a fi evidentiate.

Medicii pleaca. E clar. Statistic vorbind iesirile din sistem depasesc intrarile. Se intampla in mai toate specializarile, cu precadere in cea a medicilor de familie si a specializarilor de top, exact cele necesare ranitilor din colectiv (ATI, chirurgie plastica si reparatorie). Cu toate acestea, sunt aproape sigur ca balanta iesiri/intrari este echilibrata in orasele mari enumerate mai sus si puternic dezechilibrata in orasele mici sau care nu au o facultate de medicina (spre exemplu Targu-Mures este un oras de marimea Bacaului, dar are un deficit de medici mult mai redus decat cel din urma). Cum salariile din sistem sunt la acelasi nivel indiferent de orasul in care se practica, inclin sa cred ca nu neaparat nivelul salarizarii este principalul motiv pentru care se pleaca din tara. Oricum, nicidecum singurul, poate nici cel mai important. Atunci de ce se pleaca? Sau mai bine zis de ce aleg multi colegi sa plece in alta tara in loc sa preia un post de medic specialist in Braila sau intr-o comuna din Teleorman? Sa o luam pe rand:

Medicii de familie: Aceasta este specializarea mea si sunt mai in masura sa-mi dau cu parerea decat despre altele, asa ca va fi prima despre care va vorbesc.

Multi dintre voi stiti ca medicii de familie sunt platiti in baza unui contract cu CAS judeteana sau Bucuresti. Ei au un contract cu CAS si in fiecare luna deconteaza serviciile oferite. Se primesc bani pasiv (pe numarul de pacienti) si activ, pe numarul de consultatii oferite (trimiteri, vizite la domiciliu, retete lunare compensate, examene de bilant, examene periodice, vaccinari, etc). Ambele forme de plata sunt limitate. Teoretic putem sti cati bani poate face maxim un medic de familie. El nu poate oferi aceleiasi persoane mai mult de un numar fix de consultatii lunar, nu poate oferi mai mult de doua domicilii pe zi, nu poate da mai multe retete compensate, samd. Deasemenea, daca are peste un anumit numar de pacienti, CAS nu ii mai plateste aproape nimic pasiv, pentru cei in plus.

Acum. Daca v-ati preface ca sunteti un tanar medic de familie proaspat devenit specialist, si v-ati cauta un cabinet pe care sa il preluati in Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Craiova, Sibiu,etc. Veti constata ca aceste orase au mai multi medici decat au nevoie. Ca este o concurenta acerba si ca alaturi de voi mai sunt alte zeci/sute de colegi care doresc acelasi lucru. Listele de pacienti se vand la preturi astronomice (40-50.000 de euro) si ofertele sunt aproape inexistente. Exista multi medici tineri cu banii la ei care se roaga ca vreun medic de familie sa se retraga si sa-si vanda lista de pacienti.

Imaginati-va si o a doua situatie : va hotarati dupa cateva incercari in orasul de resedinta sau cel in care ati facut facultatea ca vreti in cele din urma sa mergeti la tara. Acolo sunt cabinetele destule. Cu cat esti mai departe de un oras cat de cat maricel, cu atat mai multe cabinete disponibile. Listele sunt mici si pacientii batrani si bolnavi. In unele comune, chiar mai mari de 1000 de locuitori nu exista nici macar un singur copil. Copiii aduc mai multe venituri. Consultatiile sunt platite mai bine, sunt aisgurati pana la 18 ani, se vaccineaza, etc. Distanta pana la dispensar deseori depaseste cativa km si batranii se deplaseaza greu. Fara ca ei sa se deplaseze, medicul nu poate inregistra venituri active fiindca consultatiile trebuiesc validate cu cardul de sanatate. Chiar daca medicul decide sa se duca la domiciliul pacientilor, el are voie sa deconteze doar doua vizite la domiciliu pe zi (platite cu aproximativ 30 de lei fiecare) din care sa spunem ca isi poate acoperi cheltuielile cu transportul (in cazul in care are totusi o masina personala), celelalte consultatii fiind platite cu 10 lei fiecare, si fiind oarecum ilegale fiindca sunt facute la domiciliu desi medicul le va declara ca fiind facute la cabinet. Oricum, consultatiile se termina de obicei cu o reteta care este in format A4 si trebuie printata la o imprimanta normala. Nu poti lua cu tine si imprimanta si laptop-ul si cititorul de carduri....

Mai luati in calcul ca populatia acestor sate, daca nu au o proportie consistenta de romi, scade constant. Tinerii, atati cati mai sunt nu fac copii si majoritatea oricum sunt plecati la oras sau in UE.

Cei mai multi medici de familie de tara locuiesc la oras si fac naveta. Cel mai ieftin ar fi un maxi-taxi care ar duce cam la 4-500 de lei/luna dar daca medicul alege masina personala o naveta de 80 km zilnic, il poate duce si la 1000 lei/luna, incluzand aici si uzura automobilului.

Daca luam in calcul ca intretinerea unui dispensar, deseori o cladire de sine statatoare greu de incalzit si intretinut, costurile mari si veniturile mici fac foarte neatractiva varianta lucrului la tara. Nici nu iau in considererare componenta sociala, daca acest medic este casatorit si sotia lui nu poate gasi ceva de lucru in zona conform calificarii ei, nu are scoli si licee bune pentru copiii lui in zona, evenimente culturale, restaurante, cluburi, etc. Strict din perspectiva financiara lucrurile stau foarte prost, si chiar daca ar sta bine la inceput, faptul ca aceste sate in marea lor majoritate au spor natural negativ inseamna ca medicul nostru va castiga cel mai bine si va avea cel mai mult de lucru in primul an acolo, urmand ca apoi sa decada incet-incet, la fel ca mai tot ce se intampla la tara in Romania. Ori, daca un om de 30 de ani are ceva in plus fata de altul de 50, este tocmai dorinta de a avansa, de a progresa, de a fi din ce in ce mai bun si din ce in ce mai bine platit. Foarte greu se poate intampla asta in mediul rural in Romania lui 2015.

Urmarind cele doua exemple, este firesc ca majoritatea medicilor tineri sa incerce sa se afirme pe alte meleaguri sau sa ingroase randurile medicilor platiti prost la clinicile mari din orasele mari ale Romaniei. La ora actuala oferta salariala pentru un medic de familie la una din cele mai mari clinici din Bucuresti este de 1800 de lei/luna net. Dupa minim 9 ani de studii si cam pe la 30 de ani. 1800 de lei. Mi s-a propus si mie, anul trecut. Am refuzat, si nu politicos.

Medicii Specialisti

Situatia acestora este similara, dar are totusi unele particularitati. Ca si medicii de familie, medicii specialisti au putine optiuni dupa ce termina rezidentiatul. In orasul mare in care au studiat si si-au obtinut specializarea, este aproape imposibil de obtinut un post la stat. Asa proaste cum sunt salariile medicilor in spitalele de stat, concurenta este acerba si majoritatea pana sa aleaga o clinica din strainatate incearca mai intai aici. O buna parte dintre ei continua sa faca garzi la spitalele unde au fost rezidenti, pastrand astfel legatura cu cei de-acolo, sperand ca la un moment dat se va ivi un post pentru ei si vor reusi sa intre in sistem. Pentru cei mai multi insa, singura solutie sunt clinicile private.

Pentru cei care lucrati la corporatii si aveti abonamente la una din clinicile mari private, cel mai probabil ati vizitat unul din colegii mei care se afla in aceasta situatie. A muncit de a rupt sa ajunga specialist in ceva mai complicat decat medicina de familie, a ajuns specialist la peste 30 de ani (unii la 33-34) si munceste 8-9 ore/zi cu programari non-stop, fara pauza de masa, de luni pana vineri si o sambata la doua saptamani. E singur in cabinet, rareori vorbeste cu alti medici, nu prea merge la congrese si simpozioane (trebuie sa isi ia concediu pentru asta si sa se duca pe banii lui), nu e vizitat de reprezentanti medicali (astia mai informeaza totusi despre ce a mai aparut nou, studii noi ,etc). Salariul? 3000 de lei pe PFA, toata suma. Daca e abil si are un contabil bun, ramane cu mai mult. Daca nu, sa zicem ca ramane net cu vreo 2000, mai ales din 2016 incolo.

Altii, care nu au avut loc la marile clinici (mda, culmea e concurenta si acolo), se plimba din clinica in clinica, cate 4 ore colo, 4 dincolo si sunt platiti la procent din ceea ce consulta. Daca clinica mica de cartier nu a strans suficiente programari, nu il cheama.

De ce nu se intoarce acest medic in orasul de bastina, Calarasi sa spunem? Simplu. Ca si pentru medicul de familie, tot ce se intampla in Romania in afara celor cateva insule urbane cu populatie cat de cat stabila sau in crestere si cu o economie functionala, totul e mort si fundatura profesionala si financiara este foarte neatragatoare.

Spitalele mici de provincie sunt un dezastru. Investitiile au lipsit cu desavarsire. Managerii s-au straduit cat de tare au putut sa plateasca numarul urias de oameni care nu sunt medici si al caror numar depaseste de cateva ori necesarul, dar care, au fost “bagati” pe diverse filiere, fiindca nu-i asa? In provincie fiecare cunoaste pe toata lumea si spaga trece mai usor neobservata cand seful spitalului e fin cu seful politiei si cuscru cu judecatorul. Din ce bani au mai ramas s-au cumparat materiale la pret triplu, s-au facut dezinsectii la pret dublu si s-a zugravit pe hartie. (Tare mi-as dori ca de fapt eu acum sa scriu un pamflet)....

Nu degeaba un ministru al sanatatii recent a inchis o sumedenie de astfel de institutii bugetofage, dar TESA aia degeaba sunt multi si au sindicat, si voteaza cu cine negociaza sindicatul redeschiderea spitalelor.

Aceste spitale nu au aparatura cu care medicul nostru tanar s-a invatat sa lucreze la Bucuresti. Nu au medici suficienti pe sectii ,si chiar daca sa zicem ca un tanar cardiolog mai entuziast si nationalist decide sa revina in orasul de bastina, realizeaza rapid ca tot ce poate face, responsabil vorbind e sa trimita mai departe pacientul fiindca acolo nu are echograf cu sonda cardio, radiolog, chirurg CCV, endocrinolog, samd. Ori decid 10 colegi din specializari diferite sa mearga intr-un spital mic de provincie, ori deloc, fiindca separat situatia e foarte trista si descurajanta, chiar daca salariul, marit chiar recent ,merge.

Bineinteles, nu mai vorbesc aici de ambitia profesionala, dorinta de a face performanta, de a isi face un nume, o eventuala cariera universitara, samd. Nici de faptul ca ultimii 12 ani a locuit intr-un centru universitar, cultural si economic al tarii si ca trebuie sa se mute intr-un oras unde ori sunt “zilele orasului” si canta Andra, ori nu se intampla nimic. E mai bine in anii electorali, dar tot pe sistem “Andra”. Pentru un concert mai bun trebuie sa mergi in Bucuresti la Colectiv....

Romania produce peste 3000 de medici specialisti pe an. Sunt sigur ca 90% din acestia ar ramane in tara si pretentiile lor nu sunt neaparat uriase, dovada o fac chiar clinicile private mari care ofera salarii rusinos de mici, imposibil de oferit intr-o criza reala de mana de lucru.

Romania pierde medici pentru ca pierde populatie.

Romania pierde medici pentru ca pierde bani publici in sistemul de sanatate pe lucruri complet irelevante pentru acest sistem.

Romania pierde medici fiindca nu regandeste sistemul pe masura ce structura populatiei se schimba. Pentru ca nu creeaza centre regionale mari care sa stranga pacienti din toata regiunea si sa-i trateze la standarde occidentale preferand sa finanteze zeci de spitale locale care nu au nimic de oferit nimanui decat amaratilor fara viziune si orizont care s-au straduit fiecare cum a putut sa se angajeze acolo si care trag cu dintii de postul ala.

Romania pierde medici pentru ca mentine un sistem nesanatos de promovare si selectie in functii de conducere in spitale si institutiile de stat care au treaba cu spitalele.

Romania pierde medici pentru ca nu face o diferenta intre medicina rurala si medicina urbana, impunand conditii de lucru similare in ambele situatii, diferentele fiind incredibil de mari intre cele doua.

Romania pierde medici fiindca o clinica privata care raporteaza 80 milioane de euro venituri pe 2014 si obtine cam 60.000/medic angajat ii plateste pe acestia cu 5-600 euro/luna.Eficienti? Cu siguranta. Umani, respectuosi,recunoscatori,decenti? Discutabil.

Romania pierde medici fiindca....e Romania. Nu salariile sunt problema, si se va vedea asta mai bine dupa ce vor fi marite de mai multe ori si situatia va ramane aceeasi.

Solutiile? Se pot deduce din articol, dar pentru asta e nevoie de o schimbare generala de atitudine, a noastra,a tuturor. Prostestele de dupa Colectiv au fost un bun inceput....

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Cristian Suciu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16323 citiri

57 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.