Acasa | Articolul tau | Plecând din Rai-mania

Plecând din Rai-mania

 SHARE  

Adaugat in 28 mai 2012

Plecând din Rai-mania

Plecand din Rai-mania. Foto: Photoxpress

Poveștile nu sunt doar în cărți. Fiecare zi e o pagină adăugată propriei istorii. Pentru că și în cărți, ca și în viața reală, poveștile sunt o cale de căutare a fericirii. Cât spunem și cât lăsăm să se ghicească din povestea noastră? Cât e scris de noi și cât lăsăm în puterea altora de a decide și imagina?

Un autocar pleacă spre Germania. Un autocar ce s-ar putea numi “speranță”. Cu el, 50 din cei 3,5 milioane de români ce trăiesc în străinătate. Au pus cu grijă în bagaje bunătăți de acasă, o țuică strașnică, cozonaci, amintiri și visuri. Roțile autocarului îi poartă tot mai departe de cele 19 milioane care au rămas. Și mai aproape de tot atâtea doruri.

Cineva cu chef de șaradă a așezat scaun lângă scaun oameni atât de diferiți și totuși asemănători în speranțe, doruri, motive. Studenți, asistente medicale, muncitori în construcții, agricultori, oameni necalificați în muncă, calificați în ale vieții. Români plecați să învețe, să facă bani, să-și cumpere mașini, o viață mai bună, viitorul.

Drumul este răgazul să-și povestească viețile, să se mândrească cu ce au realizat, să se împace încă o dată cu ce au lăsat în urmă. Pierderea pare a fi prețul pentru a merge mai departe. Și totodată este sursa pentru progresele noastre. Printre laude, văicăreli și înjurători, fraze prinse din zbor, aruncate într-o doară sau strigate din adânc sunt miezul unor povești. Al unor vieți.

- Uită-te ce de case noi s-or făcut pe aici!
- Lasă, mă, ce dacă au case? Crezi că-s fericiți? Poate-s bolnavi…

“Păi da, așa suntem noi româncele. Și frumoase, și descurcărețe… Noi le ținem casele ăstora.”
“Nu-mi vine să cred că mai ieri plecam, și acum am patru ani de când fac drumul ăsta de sărbători!”
“Anul trecut, știi de ce cred că am plecat mai ușor? Că am trăit cu speranța că vin repede înapoi. Dar acuma… știe Dumnezeu…”
“El îi plecat în America. Încă nu și-o văzut copiluțul ăla mic, că l-a născut imediat după ce a plecat el. Da, mă, de trei ani nu a mai venit, că cică încă nu are acte. Tu-ți dai seama???!!!”

“Ăla unde lucră? În Portugalia? Spania? Pe acolo s-a stricat treaba… S-o spart tot, vai de capul lor.”
“În general, turiștii străini care vin la noi pe litoral pleacă dezamăgiți. La bulgari au aceleași prețuri și serviciile nu se compară. Numai marea, așa… în sinea ei, nu e urâtă.”
“Nici nu mai știu cum se traduce asta în românește…”

- Tu-ți dai seama cât îi coada aici? Să fie vreo 15 km până în vamă. D-apăi ăia-i facem într-o oră dacă-i tot așa.
- Lasă, mă, că după aia ți-a fi dor de România.

“Așa, fata mea. Să fii cuminte, fata mea! Să asculți de bunica, că bunica-i bolnavă. C-apăi în vară vii la mine. Și ne ducem amândouă în vacanță și-ți cumpăr tot ce-ți trebuie pentru școală. Da, până la Paris mergem, fata mea!”
“Hai să citim, că văd că se citește. Văd că toată lumea citește câte ceva. Aicea-i ca dimineața la 6 pe U-Bahn.”
“Da’ să ne spună șoferu’ ce se întâmplă, ca să știm și noi. Ce ne ține așa ca pe prosti? Ce, acuma se face și ăsta că plouă? Da, îi drept, chiar plouă. S-o scos și de data asta!”

– Uite mă, ce mașini au ăștia acuma, vameșii! Numa noi tot cu autocaru’.
- Lasă că aștia muncesc, nu ca tine!

“De-i control acuma pe undeva, să vezi cum mă saltă. Ca pe Edy. Era mai-mai să-l ieie pe sus. Că el are CONSENS la frontieră, dar tot nu se lasă!”
“Uite mă ce mașină. Păi să am eu una de-asta m-aș lăsa și de fumat. Cum de ce?! Să am să am cu ce să-mi bag benzină, mă!”
“Uite o căprioară! Doamne, păi la noi stătea așa? O pușcau ăștia un-doi.”

- Prietena ta unde lucrează?
- În Sibiu, îi profesoară. Dar vine și ea la sfârșitul lui iunie, pe vară.
- Unde mă?
- La mine, lângă Ulm.
- Și de ce? Are de lucru?
- Da, vine tot la neamțu’ la care lucrez și eu. La cartofi.

“Doamne, cât de departe ne mai ducem. Nu mai ajungem odată!”
“Apăi… acasă e în România, acasă e și în Germania. Jumătate de viață aici, cealaltă acolo. Dar știe Dumnezeu că o casă ni-i rânduită la toți în pământ. Acolo ‘om fi cu toții acasă.”
“Doamne, greu te înveți să trăiești cu atâtea doruri!”

“Am sunat la ăștia să-mi taie abonamentul de telefon. Ce să vezi, m-or îmbârligat cu oferte și reduceri. Ce școală au și ăștia acuma în ei! Da’ și-or și găsit cu cine. Eu-s sătul de de-astea. Le-am spus: eu de-acuma-s neamț. N-am lipsă de ofertele voastre.”
“În toamnă, la nunta lu’ fiu-meu, m-am tot rugat de patron să mă lase să vin la nuntă. Dar el nu a vrut nicicum, că avea nevoie de oameni la cules. Așa că pe mine nu m-a mai interesat. M-a dat afară, fără bani, fără nimic, de-abia mi-am luat hainele. Da' eu i-am spus că plec, și dus am fost!… Acuma, aici unde mă duc, mi-a aranjat un cumătru. Să vedem de ce dau și-aici.”

“Trebuie să sun să-mi iau rămas bun…  Salut. Acuma suntem în vamă. Da, am trecut de ce-a fost mai greu. De-acuma… Doamne-ajută! Sperăm că de-aici vom merge mai bine.”

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Monica Ilea
 


 SHARE :  Trimite pe mail
romaniamuncaemigraregermaniacautare CITESTE MAI MULTE DESPRE

5746 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.