Cum tinem o prezentare / Foto: Photoxpress
Atunci cand prezentarea este facuta bine si are impactul dorit, aceasta sporeste cu siguranta sansele de succes. Cu toate acestea, pentru multi nu reprezinta decat un obstacol cu efect contrar, iar asta se intampla din cauza emotiilor, a lipsei de pregatire si a imposibilitatii de concentrare. Asa ca este foarte important sa va pregatiti corespunzator, pentru a va asigura ca in ziua interviului prezentarea este perfecta.
Exista diferite tipuri de prezentari in cazul unui interviu. Vi se poate cere sa pregatiti o prezentare pe un anumit subiect sau pe o tema la alegere. In alte cazuri, se poate intampla sa vi se ceara pe loc o prezentare improvizata, si este important sa nu fiti coplesit de situatie.
Planificarea prezentarii
Daca vi s-a cerut o prezentare, planificare atenta in prealabil va va ajuta sa treceti testul cu mai multa incredere si succes. Acest lucru este valabil si in cazul interviurilor. Nu mergeti pe ideea ca va veti orienta la fata locului si ca veti improviza ceva pe moment. Inainte de toate, faceti o cercetare asupra companiei si a profilului, pentru a intelege mai bine politica si cultura organizationala ale locului. In felul acesta veti putea sa personalizati prezentarea in functie de ceea ce cauta si ce asteapta de la un viitor angajat. Aflati de pe net cat mai multe despre firma, dar incercati sa aflati de pe site-ul lor si cate ceva despre intervievatori.
Structurarea mesajului
Alegeti un singur mesaj principal pe care doriti sa-l transmiteti. Aceasta va reprezenta "coloana vertebrala" a prezentarii iar toate celelalte informatii se vor coagula in jurul mesajului principal. Acesta ofera, de asemenea, o motivatie pentru intervievatori sa se concentreze mai mult si mai usor.
Prezentarea ar trebui sa urmeze o structura clara - cu o intoducere in forta, corpul principal si incheiere. Acest lucru va va ajuta sa urmati linia fara a divaga si a va pierde in amanunte, mai ales daca emotiile sunt pe cale sa preia controlul. Introducerea trebuie sa le capteze atentia si sa comunice in mod clar mesajul cheie. Pastrati intorducerea succinta si energica, folosind propozitii scurte. O deschidere lunga si dezlanata da impresia ca va fi o prezentare lunga si dezlanata.
Structurati corpul central al prezentarii in trei sectiuni principale. Trei este un numar puternic pe care oamenii tind sa si-l aminteasca. Puteti folosi mai departe cateva subsectiuni la fiecare sectiune in parte, daca aveti nevoie sa mergeti mai departe cu explicatiile. Incheierea ar trebui sa fie, de asemenea, de impact si usor de retinut. Folositi oportunitatea de a sublinia inca o data mesajul cheie si de a lasa o impresie de durata.
Prezentarea neprevazuta
Ati putea la fel de bine sa fiti pus la fata locului sa tineti o prezentare, fara nicio avertizare in prealabil. Pentru aceste situatii, aveti nevoie sa va formati in minte o structura standard, la care sa puteti face apel intr-un termen foarte scurt. Cel mai usor este sa folositi seturi de 3 elemente/cuvinte cheie/fraze pentru a va ajuta sa creati o structura pe loc.
Un exemplu de asemenea trei elemente pe care le puteti utiliza rapid in cazul in care sunteti solicitat sa prezintati rezolvarea unei probleme strategice este:
1. Care a fost problema?
2. Ce ati facut pentru a o rezolva?
3. Care a fost rezultatul?
Sau puteti apela la o structura cronologica (trecut, prezent si viitor) in cazul unui potential plan pe termen lung in cazul unei companii, unde intotdeauna trebuie sa tineti cont de organigrama, campanii, bugete. Si in cazul unei intrebari aparent simple, insa des folosita la interviuri, precum "Spuneti-mi cate ceva despre dvs." este bine sa faceti o prezentare scurta a istoricului dvs., bazata pe structura cronologica.
O prezentare cu impact
Emotiile pot fi coplesitoare uneori, scazand performanta. De asemenea, cand sunteti emotionat, este mai probabil sa va grabiti, sarind aspecte importante ale prezentarii. Pentru a va linisti putin, respirati adanc macar de doua ori inainte de a incepe, expirand cat mai lung posibil pentru a ajuta la eliberarea tensiunii. Acest lucru va ajuta si sa o luati mai incet atunci cand veti incepe sa vorbiti.
Pentru a suna mai increzatori (chiar daca nu sunteti) pronuntati fiecare cuvant fara sa va grabiti, accentuati acolo unde este nevoie, faceti pauze intre fraze astfel incat sa aveti timp sa va formulati rapid in minte ce urmeaza sa spuneti. Este de preferat decat sa incercati sa spuneti totul dintr-o rasuflare si sa umpleti golurile cu nesfarsite "ăăă"-uri. Astfel veti putea vorbi intr-un ritm linistit care ii va permite intervievatorului sa va urmareasca usor.
Fie ca stati jos sau in picioare, asigurati-va ca aveti o pozitie confortabila, insa autoritara. Mentineti contactul vizual cu intervievatorul pe perioada prezentarii. Momentul cheie pentru a va uita la interlocutor este la finalul fiecarei fraze pentru a intari mesajul transmis. Daca in acele clipe va uitati in alta parte, mesajul ar putea parea ezitant iar cuvintele sa fie neconvingatoare.
Lasati o impresie de durata
Incercati sa va simtit bine in timpul prezentarii din interviu si incheiati cu un zambet increzator care sa ii transmita potentialului angajator ca stiti ce faceti, ca aveti siguranta pe ceea ce spuneti si ca sunteti entuziast sa lucrati in firma lui.
Concluzii
La fel ca in majoritatea lucrurilor, cu cat exersati mai mult, cu atat mai bine va reuseste. Pentru prezentarile cerute in prealabil, aveti luxul de a repeta din timp, astfel incat sa invatati prezentarea foarte bine. Insa va puteti pregati si pentru prezentarile inopinante, alegand o serie de teme pe marginea carora sa vorbiti. Oferiti-va la fiecare in parte 2-3 minute pentru a o pregati, apoi incercati sa o prezentati pe fiecare in aproximativ 3 minute.