Acasa | Good to know | Poveste de Paști: ouă, iepuri, venirea primăverii - o sărbătoare creștină cu influențe păgâne

Poveste de Paști: ouă, iepuri, venirea primăverii - o sărbătoare creștină cu influențe păgâne

 SHARE  

Adaugat in 25 aprilie 2019

Poveste de Paști: ouă, iepuri, venirea primăverii - o sărbătoare creștină cu influențe păgâne

iepure si oua vopsite. foto: pixabay.com

Este una dintre cele mai importante sărbători creștine care își schimbă data de la an la an, printr-un set complex de calcule pe baza echinocțiului de primăvară și a fazei lunii. In același timp, simbolurile de Paști dau sărbătorii un aer de păgânism precreștin. Care sunt originile Paștelui și ale ritualurilor?

Ester, Ostern, Paști

Prima mențiune a lui Eostre este din secolul al VIII-lea, în cartea lui Venerable Bedes, care conține o poveste despre calendarul anglo-saxon din De Temporum Ratione. Echivalentul anglo-saxon al lunii aprilie, numit Eostremonath, de la zeița Eostre. Știm despre Eostre doar din scrierile lui Bede și singurul lucru pe care ni-l spune este că existau mese festive în onoarea ei. Deci, dacă Paștele modern este frecvent o sărbătoare a supraalimentarii, această tradiție poate veni și de aici. :)

Eostre a fost evident suficient de semnificativ pentru  anglo-saxoni care au păstrat numele mai târziu pentru sărbătoarea creștină a învierii, în loc să adopte numele latin "Pascha".

În mod similar, Paștele este "Ostern" în limba germană - ceea ce înseamnă că sărbătoarea a fost cunoscută și în afara Angliei. Marele folclorist și filolog din secolul al XIX-lea Jacob Grimm a inventat o zeiță germană numită Ostara - "divinitatea zorilor, un spectacol care aduce bucurie și binecuvântare".

Paștele coincide aproximativ cu echinocțiul de primăvară  - deci există o mulțime de traditii, care nu sunt de fapt creștine. Paștele este precedat de Postul Mare, dar este și un sezon în care, în Europa pre-modernă, alimentele se găseau cu dificultate. Proviziile de iarnă se terminau și nu era nici suficientă hrană pentru animalele domestice. Într-un sens, prin urmare, Paștele era o sărbătoare naturală - sărbătorim că trecem peste greutăți.

Ouăle de Paști

Ouăle sunt un simbol vechi și natural de revenire la viața în multe părți ale Europei.

.

Cea mai veche mențiune documentată din Anglia a ouălor decorate este din 1290, din conturile de uz casnic ale regelui Edward I pentru 1290, care înregistrează achiziționarea și decorarea a 450 de ouă, unele aurite, unele vopsite. Aceste ouă au fost prezentate gospodăriei regale de Paște și au costat 18 pence.

În multe părți ale Marii Britanii, obiceiul era ca oamenii, în special copiii, să se joace cu ouăle, rostogolindu-le pe o pantă înainte de a le mânca.

In secolul al XIX-lea, sărbătoarea a devenit ocazie de a petrece împreună cu familia. A devenit chiar sărbătoare naționala, deoarece înțelegerea copiilor s-a schimbat. Înainte de secolul al XVII-lea, copiii erau rareori centrul atenției. după cum scrie istoricul Stephen Nissenbaum,

"... copiii se adunau împreună cu alți membri ai claselor inferioare, în special slujitori și ucenici - care, nu întâmplător, erau si ei tineri".

Începând cu secolul al XVII-lea, a existat o recunoaștere a copilăriei ca și moment din viață, care ar trebui să fie plin de bucurie, nu doar pregătire pentru maturitate. Această "descoperire a copilăriei" și îngrijorarea față de copii au avut efecte profunde asupra modului în care a fost sărbătorit Paștile.

În acest moment, ouăle de Paște și iepurașul de Paști devin deosebit de importante. Ouăle decorate au facut parte din tradițiile de Paști cel putiyn din perioada medievala, avand in vedere simbolismul evident al vieții noi. Exista multe traditii legate de ouăle de Paști, iar într-o serie de țări din Europa de Est, printre care și România, procesul de decorare a acestora este extrem de elaborat. Mai multe legende din Europa de Est descriu ouăle roșii (o culoare preferată pentru ouăle de Paște) în legătură cu evenimentele din jurul morții și învierii lui Isus.

.

Iepurii de Paști

Asocierea iepurilor de câmp cu Paștele apare in anul 1682, in eseul lui Georg Franck von Franckenau De ovis paschalibus (Despre ouăle de Paști), unde se vorbește despre o tradiție germană a unui iepure de Paști care aduce ouă colorate pentru copii.

În sudul Germaniei, copiilor li se spunea că un iepure pune ouăle într-un cuib. În unele părți ale Insulelor Britanice exista o vânatoare de ouă, copiii căutau ouăle ascunse în grădină, unde ar fi trebuit să le pună iepurele.

Cu toate acestea, numai în secolul al XVII-lea a devenit o tradiție germană:  un "iepure de Paști" aducea ouă copiilor buni. Iepurii erau asociați cu ritualurile sezoniere de primăvară datorită fertilității lor.

O intrare curioasă în Calendarul documentelor de stat din 2 aprilie 1620 sugerează că iepurii au fost de multe ori mâncați de Paști. De asemenea, iepurii erau vânati, există o notă în Conturile Chamberlainilor pentru anul 1574.

In zilele noastre iepurii de ciocolata au devenit regula.

.

Legătura cu Paștele Evreiesc (Pesah)

În Biblia ebraică, Paștele este un festival care comemorează eliberarea poporului evreu din robia Egiptului așa cum este relatata în Cartea Exodului. A fost și continuă să fie cel mai important festival evreiesc, sărbătorit la prima lună plină după echinocțiul de iarnă.

În timpul lui Isus, Paștele avea o semnificație deosebită, deoarece poporul evreu era din nou sub dominația puterilor străine (și anume, a romanilor). Pelerinii evrei mergeau în Ierusalim în fiecare an, în speranța că poporul ales al lui Dumnezeu (așa cum se credea că va fi) va fi eliberat în curând.

Într-un Paște, Isus a călătorit la Ierusalim împreună cu discipolii săi pentru a sărbători festivalul. A intrat în Ierusalim într-o procesiune triumfală și a creat o perturbare în Templul din Ierusalim. Se pare că ambele acțiuni au atras atenția romanilor și, drept consecință, Isus a fost executat.

Unii dintre urmașii lui Isus au crezut că l-au văzut  în viață după moartea sa, experiențe care au dat naștere religiei creștine. Când Isus a murit în timpul Festivalului Paștelui, iar urmașii săi au crezut că a înviat din morți trei zile mai târziu, a fost logic să se comemeze aceste evenimente la date apropiate.

Unii creștini timpurii au ales să sărbătorească învierea lui Hristos în aceeași zi cu Paștele Evreiesc, care a căzut în jurul zilei 14 a lunii Nisan, în martie sau aprilie. Acești creștini erau cunoscuți ca Quartodecimani.

Prin alegerea acestei date, ei au pus accent pe data la care Isus a murit și au subliniat, de asemenea, continuitatea cu iudaismul din care a apărut creștinismul. Alții preferau să țină sarbatoarea într-o duminică, deoarece atunci se credea că mormântul lui Iisus a fost găsit.

În anul 325, Împăratul Constantin, care a favorizat creștinismul, a convocat o întâlnire a liderilor creștini pentru a rezolva dispute importante la Consiliul de la Niceea. Una dintre deciziile sale se referea la statutul lui Hristos, pe care consiliul l-a recunoscut ca fiind "pe deplin uman și pe deplin divin". Acest consiliu a hotărât, de asemenea, ca Paștele să fie fixat într-o duminică, nu în ziua 14 a lui Nisan. Ca rezultat, Paștele este sărbătorit în prima duminică după prima lună plină a echinocțiului de iarnă.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.