Acasa | Familie | Prea multe cadouri de Crăciun nu le fac bine copiilor

Prea multe cadouri de Crăciun nu le fac bine copiilor

 SHARE  

Adaugat in 22 decembrie 2016

Prea multe cadouri de Crăciun nu le fac bine copiilor

Cadou sarbatori craciun. Foto: Photoxpress

La capitolul cadouri de Crăciun, există unii părinți care ar fi în stare să cheltuiască averi pentru a le fi pe plac copiilor lor. Psihologii susțin că a dărui prea multe cadouri de Crăciun nu este chiar cea mai bună idee.

Citeam de curând că o mamă din Marea Britanie a cumpărat pentru copiii săi anul trecut peste 300 de cadouri (câte o sută pentru fiecare) și a cheltuit aproximativ 2000 de lire sterline. Acesta a fost motivul pentru care presa internațională a viralizat informația pe internet. Firește că noi nu ajungem acolo, însă, trebuie să recunoaștem că avem tendința să exagerăm atunci când vine vorba de pregătirea cadourilor de Crăciun.

Chiar anul acesta, soțul meu mă întreba: Doar atât primesc copiii noștri? (câte un lego, câte un joc, câte un puzzle și câte două cărți). Auzindu-l pe el parcă mi se rupea și mie inima gândindu-mă ce oropsiți sunt bieții copii și eram gata să mai pregătesc câte ceva. Apoi mi-am revenit și mi-am dat seama că important este că primesc, că trebuie să învețe să se bucure de ceea ce au primit pentru că spiritul Crăciunului nu înseamnă nici pe departe un munte de cadouri.

Sean Grover, un psihoterapeut american cu o experiență de mai bine de 20 de ani de lucru cu copiii și adulții, autor al mai multor cărți de parenting, explică care sunt principalele 3 motive pentru care nu este bine ca cei mici să primească foarte multe cadouri.

Prea multe cadouri de Crcăciun duc la creșterea comportamentului distructiv

Conform spuselor lui Grover, copiii lacomi care primesc foarte multe cadouri suferă din cauza ramificațiilor sociale și emoționale negative, ramificații ce se extind dincolo de perioada copilăriei. Conform unui studiu publicat de University of Missouri, acești copii sunt mult mai predispuși pe viitor spre a face datorii pe cărțile de credit, la jocurile de noroc sau de a face cumpărături compulsive. Desigur, a despacheta un munte de cadouri produce un puseu de fericire oricărui copil, însă această acțiune nu are putere pentru mult timp. A desface o tonă de cadouri nu face altceva decât a crește foamea pentru și mai multe.

Prea multe cadouri de Crăciun, și nu numai, duc la coborârea stimei de sine

Stima de sine ce durează pe termen lung își are rădăcinile într-o puternică conștientizare a identității personale, nu în materialism. Excesul nu este egal cu meritul de sine. Studiile au arătat că nu există nici o corelație între posesia materială și stima de sine sau fericirea. De fapt, copiii care posedă mai puține lucruri materiale însă se bazează pe relații pozitive cu părinții și cu colegii, au obținut un scor mai mare la testele privind respectul de sine. Ei au de asemenea mai puține probleme comportamentale și demonstrează o mai mare rezistență decât acei copii care au părinți extrem de „generoși”.

Prea multe cadouri le răpesc copiilor fericirea ce durează?

Cercetările publicate în „Jurnalul fericirii” de la Harvard au demonstrat că oamenii prețuiesc mai mult cadourile pe care le fac pentru alții decât pe acelea pe care le cumpără pentru ei înșiși.

Iar atunci când acei „dăruitori” completează o scală a satisfacției personale, ei sunt considerați a fi mult mai câștigați decât aceia care cumpără cadouri pentru ei înșiși. Ajutându-și copilul să devină generos, îl ajuți să dezvolte un sentiment sănătos de interconexiune și să-și stimuleze fericirea personală.  Copii care doar valorează cadourile primite sunt mult mai predispuși să devină adulți egocentrici, fără simțul empatiei.

Voi câte cadouri le luați copiilor de Crăciun?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4908 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.