Acasa | Familie | Preadolescența bate tantrumurile. ”Într-o zi, s-a trântit prima ușă. O divă de 9 ani îmi striga că nu înțeleg nimic”

Preadolescența bate tantrumurile. ”Într-o zi, s-a trântit prima ușă. O divă de 9 ani îmi striga că nu înțeleg nimic”

 SHARE  

Adaugat in 31 octombrie 2017

Preadolescența bate tantrumurile. ”Într-o zi, s-a trântit prima ușă. O divă de 9 ani îmi striga că nu înțeleg nimic”

Tanara. Foto: pixabay.com

Preadolescența e o chestie care te lovește în moalele capului și care te obligă să te trezești repede la realitate. N-ai timp de citit prea mult prin cărți, pentru că e ca un tăvălug de emoții ce prinde copiii și părinții deopotrivă.

Când fii-miu de doi ani urla în fiecare dimineață începând cu ora 5, până spre 6, mă gândeam la diminețile cu sor-sa mai mare. Nu mai trăisem nimic din toate acestea cu ea. Tantrumurile lui nu se mai opreau și ne puneau nervii pe bigurdiuri zi de zi.

Timpul a trecut și a luat cu el și criza de 2 ani, fără să aducă una similară aderentă vârstei de 3 ani. Totul părea că se așază în casa noastră. Copiii erau din ce în ce mai cooperanți, noi mai răbdători. Păream un tablou idilic.

Până când, într-o zi, s-a trântit prima ușă. Un corp de divă îmbufnată de 9 ani se trântea în patul ei și-mi striga că nu înțeleg nimic. Și, chiar așa era! Nu înțelegeam nimic. Eu mă uitam la taica-su, el se uita la mine și încercam să pricepem cu ce am greșit. Doar nu era vreo dramă că am rugat-o să își strângă toate lucrurile și să facă puțină ordine. Discuția cu ea a părut că a dat roade pentru că jumătate de oră mai târziu era toată un zâmbet și camera ei lună.

Dar, nu, nu zice hop până n-ai sărit gardul. Ușile s-au trântit din ce în ce mai des, ea era tot mai neînțeleasă. Și pe cât simțea că nu pricep nimic din viața ei, nu eram nepregătită pentru situație. Adică, noi eram părinții unor copii mici, care se joacă cu păpuși și mașinuțe, colorează, se dau în leagăn în parc și dorm în pat cu mama lor. Deodată a apărut în casa noastră o puștoaică de aproape un metru jumate, care are câte o replică pentru fiecare cuvânt de-al nostru, care ne explică că nu e bine cutare lucru pentru că a auzit la vlogărița X cum se face pe bune, care cataloghează hainele și încălțămintea care nu-i plac ca fiind de babă.

Opaaa! Trezirea, dragi părinți! Adolescența nu mai vine la 14-15 ani. Primele semne apar de pe la 8 ani. Practic, la scară istorică, nici n-ați terminat bine cu tantrumurile, că dați de o belea și mai mare. Bebelușul ăla de 2 ani care se tăvălește pe jos va alerga în brațele tale și acolo va sta până îi va trece criza. Sunt zeci de cărți și de site-uri care te învață ce să faci cu el, ce să-i spui, cum să reacționezi. Practic despre crizele astea ți se vorbește de dinainte să se nască. Despre preadolescența asta nu-ți spune nimeni nimic. Te lovește în moalele capului. Cuvintele ți se întorc ca un bumerang. Deodată nu mai ești cool. Ești doar mama.

Nu-i totul chiar așa de dramatic, dacă apuci să te dezmeticești puțin și să te scuturi de praful pe care puștoaica-l face în fuga ei spre dormitor.

Să vedeți ce încurajez joaca cu păpuși, ce atentă sunt la absolut tot ce zice, să vedeți cum răspunsurile mele mecanice dispar din peisaj. Nici măcar nu mai încerc să fiu cool. Nu cred că asta-i calea. Acum să vedeți ce-nseamnă cu adevărat limite puse cu blândețe. O să vă fie dor de tantrumuri, vă spun.

Și, totuși, preadolescența asta venită așa pe nepusă masă are și ea farmecul ei. Dincolo de uși trântite și ochi dați peste cap, este un copil care ar vrea să rămână așa, care nici el nu înțelege ce se întâmplă exact cu el și dacă îl ții de mână pe drumul ăsta al maturizării, s-ar putea să fie bine.

Până atunci, m-am apucat de urmărit vlogări. Nu trebuie să pierd pasul. Doar am zis că mergem de mână, nu?Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6007 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.