Acasa | Relatii | Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

 SHARE  

Adaugat in 18 octombrie 2017

Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

Dating. Foto: pixabay.com

Site-urile de dating au schimbat modul în care cuplurile se întâlnesc si această schimbare influențează nivelurile căsătoriei interrasiale și chiar stabilitatea căsătoriei în sine.

Match.com a apărut în 1995. Un nou val de site-uri de dating, cum ar fi OKCupid, a apărut la începutul anilor 2000 si sosirea Tinder în 2012 a schimbat și mai mult datingul. Astăzi, mai mult de o treime din căsătorii încep online, scrie technologyreview.com.

În mod evident, aceste site-uri au avut un impact imens asupra comportamentului de dating. Dar acum, primele dovezi arată că efectul lor este mult mai profund.

De mai bine de 50 de ani, cercetătorii au studiat natura rețelelor care leagă oamenii unul de celălalt. Aceste rețele sociale se dovedesc a avea o proprietate ciudată.

Un tip evident de rețea leagă fiecare nod cu cei mai apropiați vecini, într-un model ca o tablă de șah. Un alt tip evident de rețele leagă nodurile la întâmplare. Dar rețelele sociale reale nu sunt ca nici una dintre acestea. În schimb, oamenii sunt strâns legați de un grup relativ mic de vecini și sunt conectați slab cu oameni mult mai îndepărtați.

Aceste conexiuni slabe se dovedesc extrem de importante. "Servesc drept punți între grupul nostru de prieteni apropiați și alte grupuri, permițându-ne să ne conectăm la comunitatea globală", spun Josue Ortega de la Universitatea din Essex în Regatul Unit și Philipp Hergovich de la Universitatea din Viena din Austria.

Legăturile slabe au jucat, în mod tradițional, un rol cheie în gasirea partenerilor. În timp ce era puțin probabil ca cineva să aiba o intalnire cu unul dintre cei mai buni prieteni, era foarte probabil să se întâlnească cu persoane care erau legate de grupul lor de prieteni; un prieten al unui prieten, de exemplu. În limbajul teoriei rețelei, partenerii posibili au fost încorporați în rețelele celorlalți.

Într-adevăr, acest lucru s-a reflectat mult în anchetele despre modul în care oamenii își întâlnesc partenerii: prin intermediul prietenilor, în baruri, la locul de muncă, în instituțiile de învățământ, în biserică, prin familiile lor și așa mai departe.

Datingul online a schimbat asta. Astăzi, întâlnirile online reprezintă cea de-a doua modalitate cea mai comună de intalnire pentru cuplurile heterosexuale. Pentru cuplurile homosexuale, este de departe cea mai populara.

Acest lucru are implicații semnificative. "Oamenii care se întâlnesc online tind să fie complet străini ", spune Ortega și Hergovici. Iar atunci când oamenii se întâlnesc în acest fel, se creează legături sociale care nu existau anterior.

Ortega și Hergovici incearca sa inteleaga modul în care datingul online schimbă diversitatea rasială a societății. "Înțelegerea evoluției căsătoriei interrasiale este o problemă importantă, căci căsătoria este considerată o măsură a distanței sociale în societățile noastre", spun ei.

Cercetătorii încep prin simularea a ceea ce se întâmplă atunci când se introduc linkuri/legaturi suplimentare într-o rețea socială. Rețeaua lor este formată din bărbați și femei din diferite rase distribuite aleatoriu. În acest model, toată lumea vrea să se căsătorească cu o persoană de sex opus, dar poate să se căsătorească numai cu cineva cu care există o legătură. Aceasta conduce la o societate cu un nivel relativ scăzut al căsătoriilor interrasiale.

Dar dacă cercetătorii adaugă legături aleatorii între persoane din diferite grupuri etnice, nivelul de căsătorie interrasial se schimbă dramatic. "Modelul nostru prognozează integrarea rasială aproape completă la apariția dating-ului online, chiar dacă numărul partenerilor pe care îi întâlnesc de la legăturile nou formate este mic", spune Ortega și Hergovich.

Și există un alt efect surprinzător. Echipa măsoară puterea căsătoriilor prin măsurarea distanței medii dintre parteneri înainte și după introducerea datingului online. "Modelul nostru, de asemenea, prezice că aceste căsătorii create într-o societate cu dating online tind să fie mai puternice", spun ei.

Au găsit unele dovezi că cuplurile căsătorite care se întâlnesc online au rate mai mici de despărțire decât cele care se întâlnesc în mod tradițional. Acest lucru are potențialul de a aduce beneficii semnificative societății.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8471 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.