Acasa | Articolul tau | Primele aventuri din America

Primele aventuri din America

 SHARE  

Adaugat in 10 iunie 2016

Primele aventuri din America

Aligator Maggiore. Foto: A.D.

Mă duc la pescuit. Lacul se cheamă Maggiore, numai că toată lumea din zonă îi spune Maggore (m-am sufocat un timp de indignare, încercând să-i conving de pronunţia italiană, dar m-am plictisit şi m-am resemnat). Este în lacul ăla somn. Bun, mare, gras şi prea scump pentru un pescar de top (!), ca să-l cumperi gata filetat de la Publix (20 de dolari kilu’! Ptui, drace!).

Mă instalez bătrâneşte pe un mini ponton de ciment şi, înainte de a-mi pregăti momelile, arunc o privire în jur... Doamne, e ca acasă! Ba – bonus – cucurigeşte şi un cocoş, cred că primul pe care-l aud live în Florida... “Bre, îmi zic, să ştii că eu-s pe Larga Jijia!”. Ceva ce seamănă a dealuri pe marginile lacului (seamănă doar, că altitudinea maximă în zonă este de 1 metru! Ştiu, greu de închipuit...) – ceva stuf, soarele în faţă... Mă învăluie ca o miere groasă un sentiment călduţ de familiaritate şi bucurie... În spate, la grătarele cu acoperiş pregătite pentru picnicuri, se porneşte zvon de gălăgie – oleacă de muzică (dar nu suficient de tare cât să deranjeze) şi ceva voci gălăgioase – unele chicotitoare, altele urlate. Arunc o privire peste umăr, smuls din Jijia mea românească şi nu văd nimic nou – petrecere, grătar şi muzică (identific totuşi mici diferenţe nesemnificative – grupul ăsta e format doar din negri şi toţi vorbesc în engleză).

În rest, linişte şi pace... pescuiesc cu ficat de vită (foarte ieftin, că nimeni nu cumpără în afară de mine – jumate îl prăjesc, cu jumate dau la somn). Hopa! Trage bine! Mă lupt cu el cu vână, îl scot pe mal şi-l admir în lumina aurie – frumos, vreo 2 kile! Îl bag în plasă şi, în timp ce înşurubez o altă bucată de ficat pe cârligul uriaş, din care poţi să-ţi faci cuier, văd că-mi tremură puţin mâinile, de emoţie, ca-n vremurile cu crap de pe bălţile Moldovei... Zâmbesc nostalgic şi mă cufund în dansul hipnotic al plutelor pe apă... Dispare distanţa, se comprimă timpul, cad barierele. Sunt eu, iarăşi eu, zâmbind ca un copil pe malul apei. Larga Jijia...

Zvâcnesc brusc din dulcea moleşeală, când văd un butuc ieşind din neant la suprafaţă la doi metri de mal... ce naiba?! Este exact în locul în care soarele calcă pe apă, aşa că nu disting bine. Mă dau mai la dreapta şi văd ceva ca nişte crestături pe butuc. Şi, brusc, înţeleg! Chelălăi scurt şi tare, ca un câine călcat pe coadă, fug în spate şontâc-târâş pentru că-mi amorţise un picior, mintea caută soluţii, fac doi paşi înapoi înspre lac cu respiraţia tăiată şi smulg plasa cu somnul din apă, las undiţele mamii dracului că dacă le ia îmi cumpăr eu altele şi alerg (pare că într-o oră, deşi trec doar 10 secunde) cei 30 de metri care mă despart de maşină... încerc să-mi aprind o ţigară dar îmi tremură mâinile prea tare... Vreau să dau un telefon dar nu ştiu cui şi de ce, în timp ce aligatorul se scufundă şi reapare mereu în altă parte... La adăpostul maşinii, departe de mal, îmi fac curaj şi scot camera şi-i fac câteva poze spurcăciunii, amintindu-mi brusc de vorba veche a unei bătrâne din Moldoviţa: “...’ţ Americuţa mă’tii....”

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: A.D.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14617 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.