Acasa | Calatorii | Primul oraş de care m-am îndrăgostit

Primul oraş de care m-am îndrăgostit

 SHARE  

Adaugat in 11 decembrie 2013

Primul oraş de care m-am îndrăgostit

Venetia. Foto: sxc.hu

Era 9 dimineaţa, luna a noua, 1998, când autocarul ne-a abandonat într-o parcare de la marginea Veneţiei. Vânt, ploaie şi un vaporaş care ne ducea spre Murano.

Ne-am dezmorţit o oră de frig în atelierele sticlarilor şi am fost îndemnaţi să cumpărăm mici bibelouri de sticlă colorată. Eu n-aveam bani, dar amica mea Monica a luat nişte căluţi de mare pe care i-a îndesat în geanta de mână.

Vaporaşul ne-a dus nu departe de piaţa San Marco. Eram un snop de fete de 18 ani, rămase singure într-unul din cele mai fabuloase oraşe ale lumii. Îmi amintesc şi acum că tremuram de frig în decorul ăla uluitor şi că primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne zgâim la vitrinele magazinelor de bijuterii şi măşti de porţelan. Nu ştiu, dacă până atunci, mai văzusem atâtea lucruri frumoase şi scumpe de vânzare.

Când ne-am dezmeticit am început să ne numărăm banii şi am ajuns la concluzia simplă că nu vom putea intra nici în Palatul Dogilor, nici la rămăşiţele pămînteşti ale Sfântului Marcu, nici la muzee, la nimic, la nimic, la nimic ce-ar fi costat mai mult de câteva mii de lire italiene. Şi-atunci am început să ne simţim libere, foarte libere şi să ne bucurăm de străzi şi de oameni, să ne holbăm aiurea la orice ne-ar fi putut oferi Veneţia fără să ne ceară nimic în schimb.

Am văzut Dali şi Chagall într-o galerie de artă care pregătea o licitaţie. Ne-am pus măşti şi am probat costume fabuloase, de curtezane. Am observat tăcute de pe un pod prostituatele care roiau în jurul unui hotel dintr-un fost castel. Am intrat în vorbă cu nişte bătrâni din faţa unei case şi ei ne-au învăţat cum să vorbim veneţiană. Da, italiana e ceva pentru italieni, nu pentru veneţieni.

Am flirtat nevinovat cu nişte tineri la o cafenea şi le-am refuzat politicos invitaţia la un expresso. Prea tare pentru noi. Am numărat podurile pe care le treceam şi am făcut cu mâna gondolierilor şi turiştilor japonezi pe care îi însoţeau. Am intrat aiurea în biserici cărora nu le ştiam numele.

Când, după 12 ore, frânte de oboseală, am ajuns la autocar gata să plecăm spre România, am avut un sentiment copleşitor că fusesem sedusă. Complet, iremediabil, definitiv. Veneţia acţionase mârşav şi m-a făcut, pentru prima şi ultima oară în viaţă să plâng cu lacrimi adevărate după un loc. Nu m-am întors acolo niciodată, mi-e spaimă că o să mă facă să sufăr din nou.

Până la 8 ani, fiica mea a văzut mai multe oraşe din străinătate decât văzusem eu până la 18. Ultimul, cronologic, a fost Lisabona şi a fost primul care i-a căzut cu tronc în mod iremediabil.

În ultima zi, după un tur prin oraş cu un autobuz turistic cu etaj, model englezesc, Yellow Bus, m-a rugat să mai facem o dată turul. Voia să mai vadă dantelăria mănăstirii Jerónimos şi a turnului Belém, restaurantele pescăreşti foste depozite de marfă de pe malul râului Tagus, străzile cochete din Bairro Alto ori clădirile frumoase din Baixa.

Mă punea să-i povestesc din nou despre Vasco da Gama care şi-a trăit ultimele zile la tropice, în India, despre Pedro Álvares Cabral care a descoperit Brazilia, ţara carnavalului pe care l-a desenat ea mai demult.

Apoi a început să mă roage să mai rămânem o zi şi să ne întoarcem la oamenii statui de pe străzile care duc în Piaţa Comerţului. Uitase să le dea nişte bănuţi pe care îi avea în buzunare.

Într-un final nu mai spera decât să pierdem avionul şi să nu mai găsim altul prea curând. Am văzut cum a devenit nostalgică şi neliniştită, ca la prima iubire a unui oraş care e în stare să te seducă.

Citeşte şi:

.

De ce fac concursuri pe bază de muncă, nu de noroc?

.

Cum să călătoreşti în India: hotelurile

.

Utile în călătorii: AustraliaAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismitaliavenetiaportugalialisabonacaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

8081 citiri

37 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.