Acasa | Familie | Puţin haos nu strică nimănui din când în când

Jurnal de mamă

Puţin haos nu strică nimănui din când în când

 SHARE  

Adaugat in 10 ianuarie 2014

Puţin haos nu strică nimănui din când în când

Puţin haos, din când în când. Foto: Photoxpress

Am devenit mamă la 23 de ani şi mi-era foarte clar ce am de făcut: trebuia să fiu sora mai mare, partenera de joacă a copilului meu. Ce putea să fie aşa de complicat?

 Jumătate din existenţa mea fusesem copil, ştiam foarte bine cum stau lucrurile. Nu aveam cum să fiu depăşită de tot ce urma să mi se întâmple. Numai că…

Am încheiat o vacanță în care am ignorat toate regulile.

Am cedat în a treia zi fără grădiniță, când Victor a refuzat să mănânce o masă serioasă la prânz, când a refuzat să mai iasă din casă, preferând să stea toată ziua și să meșterească la lego.

Eu tot trăgeam de el să ieșim pe undeva, să ia aer, să mergem să ne plimbăm, să vedem luminițe, orice. El nimic…

Așa că am cedat și l-am lăsat să-și facă singur programul. Drept urmare, am avut unele zile în care copilul n-a dormit de după-amiază, a mâncat cereale cu lapte la masa de prânz, nu a făcut duș. Tot ce mai rămăsese din fosta lui viață era spălatul pe dinți.

În rest, era un haos total. Nu și-a strâns nicio jucărie, a stat toată ziua în pijama, a mâncat la el în cameră și multe altele pe care mi-a fost destul de greu să le tolerez. În orice caz, un lucru bun tot s-a întâmplat în aceste zile – a renunțat la oliță definitiv și irevocabil. S-a dus la baie, într-o zi, fără să mă mai anunțe.

După ce a terminat, a venit la mine, mi-a spus că a făcut caca, dar să stau liniștită că a tras apa și a spălat și toaleta. Apoi mi-a spus să duc olița în boxă sau s-o dăm altui copil mai mic. L-am întrebat dacă e sigur și așa am și făcut, am și dus-o la boxă.

În fine, în perioada acestui haos al lui, controlat cât de cât de mine, am mers într-o vizită de două zile la niște prieteni. Copilul a avut liber și de data asta. A refuzat să mănânce când toată lumea era la masă, s-a jucat pe jos, prin praf și mizerie, a mâncat mere cu biscuiți la cină. N-a deranjat pe nimeni, toată lumea se simțea bine.

Asta până când au constatat niște adulți că e miezul nopții și copilul meu nu doarme. Mă rog, nu numai că nu dormea, dar nu avea nici cel mai mic gând de somn. Așa am fost nevoită să dau socoteală pentru acest lucru. Apoi a fost nevoie să ascult și că nu e posibil ca un copil de aproape 4 ani, să nu doarmă la ora aia. Dar la 30+ cum e posibil? La ce vârstă devine posibil?

Mă scuzați, dar chiar nu mai sunt de acord cu programul. Copilăria nu e armată. Program are la grădiniță și o să aibă și la școală. Program o să aibă toată viața lui. Și chiar dacă nu va avea el program, oricum programul altora îl va obliga și pe el la niște ore fixe. Nu pot să mă duc la cumpărături când vreau eu, ci numai în timpul programului de la magazin.

Nu mă pot întâlni cu prietenii mei când vreau eu, ci numai atunci când pot și ei. Mă rog, e un pic diferită situația, dar oare voi mâncați tot timpul ciorbă și felul doi la prânz, iar prânzul este musai la aceeași oră în fiecare zi? Nu-i așa că v-ar plăcea și vouă o zi în care să nu faceți nimic, numai ce doriți voi? Să stați în pijamale, să mâncați în pat, să vedeți filme, să citiți, etc (presupun că nu vă jucați cu lego sau cu trenuri)?

Eu daaaaa, dar nu prea am cum. Dar dacă Victor își permite, de ce să nu-l las în pace?

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mamacopilcresteredezvoltarefamilieprogramvacanta CITESTE MAI MULTE DESPRE

6391 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.