Acasa | Familie | Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata

Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata

 SHARE  

Adaugat in 30 iunie 2014

Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata

Răul de mişcare. Foto: sxc.hu

Sezonul vacanţelor aduce cu el nu numai excursii pline de distracţie şi relaxare, ci şi un inconvenient pentru unii copii: răul de călătorie sau de mişcare. Există câteva remedii care pot fi puse în aplicare, astfel încât să va puteţi bucura cu toţii de concedii cât mai frumoase!

Răul de călătorie sau de mişcare, o problema destul de întâlnită

Răul de călătorie sau de mişcare, cunoscut şi sub numele de kinetosis, apare atunci când anumite semnale emise de părţile corpului perceptibile la mişcare ajung la creier într-o manieră nesincronizată. Astfel, urechea interioară, ochii şi nervii care se află la extremităţile corpului pot simţi diferit această mişcare, dar nu vor reacţiona toate în acelaşi timp.

Când un copil se află în maşină, pe un scaun din vapor sau în avion, de exemplu, fără a avea acces vizual la exterior, doar urechea sa internă va simţi mişcarea în primă fază, ceea ce poate duce la o stare de rău. În situaţii obişnuite, toate cele trei părţi ale corpului ar trebui să simtă în egală măsură stimulii mobili, fără că organismul să fie în vreun fel disturbat.

Aproximativ 30% din oameni suferă de rău de călătorie, dintre aceştia, copiii cu vârsta între 5 şi 12 ani, femeile şi bătrânii fiind mai predispuşi la disconfort fizic în momentul în care merg cu mașina, avionul sau vaporul.

Dacă un adult poate trece mai uşor peste problemele care apar în timpul călătoriei, nu la fel de simple sunt lucrurile pentru un copil. Pentru a gestiona mai bine această situaţie delicată, iată care sunt simptomele răului de călătorie şi cum poate fi acesta prevenit şi ameliorat!

Simptome ale răului de călătorie

Printre primele simptome ale răului de mişcare se numără o senzaţie neplăcută în stomac, care se accentuează, urmată de o moleşeală, greaţă şi somnolenţă. Există situaţii în care apare paloarea, o lipsă a poftei de mâncare sau o incapacitate totală de a mânca, transpiraţii abundente şi reci, ameţeli, dureri de cap, toate culminând cu episoade frecvente de vomă. Indiferent de modalitatea în care călătoriţi, cu mașina, cu avionul sau cu vaporul, momentele sunt neplăcute atât pentru copil, cât şi pentru ceilalţi pasageri. Problema devine cu adevărat gravă atunci când starea persistă pe durata întregii călătorii, transformând drumul într-o corvoadă.

Cercetările în domeniu au relevat că emoţia plecării în vacanţă poate spori răul de călătorie, la fel cum şi testarea pentru prima dată a unui alt mijloc de transport decât mașina. De aceea, la prima călătorie pe apă sau în aer sunt şanse foarte mari ca răul de mişcare să se accentueze.

Nu uitaţi că un astfel de rău de mişcare poate apărea chiar şi când copilul se dă în leagăn, urcă într-un carusel în parcul de distracţii sau merge cu barca sau hidrobicicletă pe lac. În aceste situaţii, nu vă impacientați dacă vedeţi cum copilul se schimbă la faţă şi dă semne că urmează să vomite, ci opriţi stimulul mobil cât de repede posibil şi evitaţi o perioadă repetarea sa.

Bine de ştiut:

•    Nu plecaţi la drum cu cel mic fără ca el să fi mâncat, dar nici după o masă copioasă. De asemenea, evitaţi înainte de drum mâncarea condimentată sau cu multe grăsimi.

•    La drumul cu maşina, opriţi imediat ce vedeţi că celui mic i se face rău, acordându-i primul ajutor.

•    Faceţi opriri dese dacă sunteţi angrenaţi într-un drum de lungă durată, eventual încercaţi să segmentaţi călătoria, pentru a-i atenua copilului starea de rău.

•    Dacă mergeţi cu maşina, în situaţii deosebite, daţi-l pe copil jos din scaunul de maşină şi puneţi-l să stea întins pe banchetă, în măsura în care acest lucru este posibil.

•    Porniţi aerul condiţionat al maşinii sau deschideţi puţin geamul din maşină sau din tren pentru ca cel mic să aibă parte de răcoare.

•    Aveţi la îndemână pungi pentru vomitat şi o sticluţă cu apă.

•    Nu-i oferiţi copilului pe drum alimente greu digerabile.

•    Rugaţi-l să se uite pe geam la un obiect îndepărtat, ţineţi-l de vorbă şi puneţi-l să povestească tot felul de lucruri, ca să fie ocupat. Nu-i oferiţi cărţi, jocuri, filme sau alte mijloace de relaxare care suscită coordonarea vizuală pe distanţe scurte, pentru că mai rău îi veţi face.

•    Încercaţi să planificaţi călătoria pe timpul nopţii, când copilul va dormi, lucru ce va atenua starea de rău.

•    Dacă mergeţi cu avionul, rezervaţi bilete în zona aripilor, zona mult mai puţin predispusă să perceapă turbulenţele aeriene.

În cazul în care experienţa călătoriilor cu cel mic vă spune că răul de mişcare persistă în pofida mai multor soluţii de ameliorare a stării copilului, adresaţi-vă medicului pediatru care vă poate prescrie anumite medicamente.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
rau de masinarau de miscarecopiidrumcalatorievacantarecomandaritotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

5000 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.