Acasa | Opinii | Respectați mamele din transportul în comun!

Respectați mamele din transportul în comun!

 SHARE  

Adaugat in 5 aprilie 2016

Respectați mamele din transportul în comun!

Cu RATB-ul / Foto: Agerpres

Bunele maniere în transportul în comun ar trebui să fie printre primele lecții predate unui copil. Din păcate, mulți dintre adulții de azi au lipsit de la aceste ore și nu au învățat să respecte mamele cu copii în brațe, persoanele în vârstă sau pe cele cu dizabilități.

Printr-un cumul de împrejurări, am ajuns în ultimele trei săptămâni să circul prin București exclusiv cu transportul în comun. Pot spune cu mâna pe suflet că a fost una dintre cele mai neplăcute experiențe pe care le-am trăit până acum.

În mod obișnuit, apelez zilnic la mijloace de transport în comun, însă, de cele mai multe ori călătoresc singură, nu cu copiii, și de cele mai multe ori aleg metroul pentru că este mult mai rapid. Ei bine, aceste ultime trei săptămâni mi s-au părut interminabile

Femeile cu copii în brațe stau în picioare

Primul șoc pe care l-am avut a fost că, în momentul în care oprește tramvaiul în stație, toți oamenii se înghesuie să urce și aproape nimeni nu pare să vadă o mamă cu un copil în cărucior și altul de mână. Așteptând să se facă loc și apoi să urc și eu în tramvai, nu o dată mi s-a întâmplat să se închidă ușile tramvaiului, iar eu să rămân în stație, uitându-ne lung după ”ciu-ciu” cum pleacă. Iar dacă, din marea mărinimie a vatmanului care a așteptat să urcăm și noi, am reușit să punem piciorul pe scară, cu căruciorul în brațe, nimeni nu s-a oferit să ne ajute să ridicăm căruțul.

A trebuit tot timpul să facem programul în așa fel încât să merg cu tramvaiul cu copiii, dar și cu tatăl lor, ca să putem gestiona mai bine partea logistică.

În această perioadă mi s-a întâmplat des să stau cu copilul cel mic în brațe, în picioare, iar celuilalt să-i repet la nesfârșit să se țină de bară, timp în care multe scaune erau ocupate de călători care studiau asiduu Facebookul, neobservându-ne. Alteori am primit un singur loc. Știu că sunt pretențioasă, dar având doi copii, unul atât de mic încât nu poate sta singur pe scaun pentru că ar cădea la prima frână, iar celalalt de doar patru ani, aș fi avut nevoie de două scaune. Nu ca să-mi odihnesc eu picioarele, ci ca să călătoresc în siguranță cu copiii. De cele mai multe ori, m-am așezat pe scaun și am ținut fiecare copil pe câte un picior.

Mi s-a întâmplat să nu primesc loc în tramvai și când eram însărcinată și aveam un burtoi uriaș, extrem de vizibil, dar atunci nu am fost atât de deranjată. Nu sunt genul certăreț, ci mai degrabă genul care adună frustrări pe care uneori le mai eliberez aici, scriind un articol :)

Nici cu metroul nu e ușor

Metroul, așa cum am mai spus mi se pare o invenție minune care te poate scăpa de mulți nervi și te ajută să economisești foarte mult timp. Dar este o minune dacă nu ești nevoit să călătorești cu copiii!

Nu știu de ce, dar oamenii care folosesc metroul, în comparație cu cei care folosesc transportul de suprafața, sunt amabili. În metrou rar se întâmplă să nu primească locul copilul sau o persoană în vârstă, la fel cum rar se întâmplă să nu ți se acorde prioritate de trecere, mai ales dacă alegi să folosești prima ușă, așa cum este indicat în regulament persoanelor cu cărucior.

Problema este alta: încă mai există stații de metrou fără lift. Stația Tineretului, de exemplu, nu are lift și are foarte, foarte multe scări de urcat și coborât. Până să merg cu copiii cu căruciorul nu am observat acest lucru, dar acum sciatica mea l-a simțit din plin. Din fericire, aici am mai întâlnit oameni dispuși să mă ajute să cobor căruciorul pe scări, dar nu chiar  de fiecare dată.

O altă problemă a fost că există stații de metrou unde nu au fost prevăzute ușițe electrice prin care să treci cu căruciorul. Sunt niște uși pe rotile, de cele mai multe ori închise cu lacăt, iar ca să treci de ele trebuie să te rogi de cineva de la pază să-ți deschidă, să compostezi cartela la aparat ca nu cumva să treci fraudulos și să rotești în gol bara. O operațiune extrem de complicată!

Știu că și voi sunteți mame și că mă înțelegeți perfect și știu că nu voi trebuie să-mi oferiți locul în tramvai! Dar știu că putem să luptăm împreună și să ne educăm copiii astfel încât, atunci când noua generație va circula cu transportul în comun, astfel de cazuri să fie cât mai rare. Să nu mai vedem mame care se suie ca Agripina într-un tramvai, care nu mai au mâini libere pentru a se ține de bară, care rămân în urma tramvaiului și se uită în gol!

Eu personal, am început dădăceala și aproape zilnic le amintesc copiilor care sunt regulile de bun simț ale vieții într-un oraș.

Text de Ramona Dinescu

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8120 citiri

41 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.