Acasa | Articolul tau | Respectul părinților față de copii

Respectul părinților față de copii

 SHARE  

Adaugat in 8 ianuarie 2016

Respectul părinților față de copii

Parintii nostri / Foto: Photoxpress.com

Când ați constatat că părinții voștri și-au dat seama că ați crescut? V-au lăsat ușor să deveniți adulți?

Familia, acea instituție despre care se zice că este fundamentală eticii și moralității, este încă un pilon de bază în orice societate. Haina unei persoane care face parte dintr-o familie este mai poleită și totodată cel ce îmbracă haina căsătoriei instant și gratuit primește stima și respectul celor din jur. Omului căsătorit i se dă mai puțin de muncă cu un salariu mai mare decât celui celibatar; omul căsătorit poate invoca o soție sau un soț mai pretențios sau un copil, doi, ca scuză pentru orice sarcină mai controversată și așa mai departe.

Odată ce ieși din încăperea în care ai jurat un text standard ce se termină cu * te ...orice ...la bine și la greu*, ești îmbrăcat cu acea haină poleită și absolvent de actorie ce poate interpreta cu măiestrie o multitudine de roluri: soț, soție, mamă, tată, educator(e), etc. dar și cel mai cel rol, cel de adult. Desigur poate fi și o povară, că nu te învață nimeni concret niciunul dintre aceste roluri. Teoria de bază este aceeași, dar vechile principii nu țin pasul cu timpul care zboară, cu normele societății care se schimbă de pe o zi pe alta, unde Dumnezeu și tehnologia sunt pronunțate în aceeași frază: Dă Doamne, să funcționeze tableta, telefonul, cardul, ...sistemul, etc!

Familia evoluează fie repede, fie încet. Unii rămân la stadiul primilor ani de căsătorie, când copii sunt încă mici și așa îi vor considera toată viața: copii, niciodată adulți. Piedestalul lor ce le-a fost instituit pentru rolul lor de adult nu are dimensiunea necesară pentru a mai primi un alt membru al familiei. Este o chestiune de ego. Unii părinți vor toată scena maturității doar pentru ei.

Copii cresc, dar de fapt rămân mici în ochii lor pentru că și ei la rândul lor au luptat mult să ajungă acolo pe piedestalul adulților. Și-au sacrificat libertatea pentru a îmbrăca o haină ce le conferă titlul de adult. Unii adulți trasează piedestalul maturității atât de sus încât nu lasă nicio prăjină disponibilă copiilor lor pentru a deveni la rândul lor adulți.

Poate și de aici, de la aceste bariere dimensiunea respectului pentru părinți și viceversa capătă diverse forme. Este drept că nu toți părinții sunt făcuți a fi părinți și mai este drept că nici toți copiii nu sunt făcuți a fi copii. Unii se descurcă minunat cu aceste roluri, însă alții deloc. 

Undeva se greșește, în stil mare dealtfel, că doar pentru asta s-au creat meserii ajutătoare sufletului rătăcit, dar dacă tot suntem prinși în dimensiunile unei societăți, ale unei culturi, se pare că o familie este o familie și cumva participanții sunt prinși în a conviețui împreună în aceeași cușcă după niște canoane care nu funcționează pentru toți. Unii chiar pot fi mai fericiți trăind separat, rupând legăturile de familie. Câteodată se pot chiar evita tragedii trăind separat. Dar familia este un mister sfânt și cumva destul de atractiv chiar dacă uneori este formal sau ceva imposibil de realizat. Acea cușcă de familie are o funcție de bază activă, reciproc educativă, de zi cu zi, care poate da și greș, sau poate fi constructivă relației dintre părinți și copii.

O să trec la subiectul care mă frământă. Când ați constatat voi că părinții voștri și-au dat seama că ați crescut, că ați devenit adulți? V-au lăsat ușor să deveniți adulți? Îi respectați indiferent de orice? De aproape? De la distanță?

Ai mei nici la patruzeci de ani nu și-au dat seama, și asta din cauză că i-am menajat și am rămas mică, că așa se simțeau ei bine. Am crezut că așa se cuvine să îi respect și să fie armonie. La douăzeci și patru de ani le-am adus un iubit acasă, pe care l-au hrănit, s-au înveselit, complimentat, dar apoi l-au dat afară din casă. Nu le mai plăcea. M-am simțit insultată și cu prăjina ruptă. Apoi nu le-am mai adus pe nimeni acasă, doar ceva prietene până când m-au întrebat dacă sunt lesbiană, apoi au urmat cerințele lor: mărită-te!, urmat de: mărită-te să faci copii!, apoi nu te mai mărita dar fă copii!, apoi: făăăăăă copiiiiiiii că vrem nepoți!, apoi o pauză de liniște pentru că le-am cumpărat un câine și aveau ocupație, iar apoi la patruzeci de ani, de Crăciun eram cu familia și s-a nimerit prin zonă un prieten pe care nu-l mai văzusem de zece ani, au fost de acord să îl găzduiască și chiar ne-am simțit foarte bine în sânul familiei cu tot cu prieten.

Seara înainte de culcare, am rămas singură trei minute cu prietenul din copilărie, vechi și drag, în care îi povesteam facilitățile casei, și ale camerei unde trebuia să doarmă singur, iar părinții m-au chemat imediat deoparte dar nu într-atât de departe încât să nu audă și prietenul din copilărie și impunători mi-au spus că le spurc și dezonorez casa, și să plec imediat la culcare în camera mea, nu a prietenului meu, că așa vor ei. Am simțit că s-au rupt toate prăjinile din toate continentele împreună cu tot podul respectului meu de copil pentru părinții mei. Mi-am făcut rucsacul și am plecat.

Nu știu dacă patruzeci de ani de respect le va ajunge, însă respectul este un dar pe care haina poleită de adult trebuie să-l dobândească. Sper că vor întelege la un moment dat cât de obositoare este lupta pentru a câștiga respectul oricui și chiar și al lor însăși, pe merit, nu doar dobândit prin legătura de sânge sau haina poleită.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Celibatara
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18591 citiri

36 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.