Ceai de lamaie. Foto: Photoxpress
1. Ceai cu soc, tei si lamaie
Este o reteta foarte draga mie, pe care am invatat-o de la bunica. Gustul este foarte bun, iar pentru efectele anti-raceala pot depune personal marturie.
Pentru o cana de ceai ai nevoie de 3-4 flori de tei sau un pliculet (insa ceaiul iese mult mai aromat in primul caz) si floare de soc – cam cat ai lua in varful degetelor. Se pune apa fiarte peste tei si soc. Se lasa la infuzat cam 10 minute, acoperit. Ceaiul se strecoara, se mai lasa putin la racit, se adauga suc proaspat de lamaie si miere dupa gust.
2. Ceaiul cu mirodenii. In acest caz avem de-a face cu un proces ceva mai laborios. Ai nevoie pentru 4 cani de ceai de:
- 1 litru de apa. E bine sa faci mai mult de o cana pentru ca mirodeniile au arome foarte puternice.
- 2-3 pliculete de ceai negru sau verde (ideal este un Darjeeling light, sau ce preferi)
- Miere (ca sa nu fie zahar)
- Lapte
- Mirodenii, cate putin din fiecare: cardamom, ghimbir, scortisoara, vanilie, cuisoare, boabe de piper negru, anason si nucsoara. Daca sari peste una, nu-i bai.
Iata cum se face:
Se da apa in clocot. Se ia de pe foc si se lasa 5 minute. Se pun pliculetele de ceai negru/verde si se lasa la infuzat, dar nu mai mult de 3 minute. Se scot si se adauga mirodeniile, care se lasa vreo 15 minute, apoi se strecoara tot. In acest timp, recipientul cu elixir trebuie acoperit.
La final, dupa ce se mai raceste, adaugi miere, dupa gust, plus lapte dulce. Laptele e providential pentru a mai “taia” din iuteala ceaiului. Mai ales la primele incercari e posibil sa exagerezi cu ghimbirul sau piperul si limba va simti pedeapsa.
Citeste restul retetelor pe Nutripedia