Acasa | Articolul tau | Românească la aeroport

Românească la aeroport

 SHARE  

Adaugat in 9 august 2012

Românească la aeroport

Pasaport UE. Foto: HotNews.ro

Eram un grup zgomotos şi vesel de vreo 14, în aeroportul de la München. Am plecat răsfiraţi spre terminal. Eu am rămas în urmă cu încă trei dintre noi. La controlul paşapoartelor ne aştepta o coadă destul de lungă, care şerpuia printr-un labirint de cordoane. Cei din grup care o luaseră înainte erau deja împrăştiaţi, câte doi-trei, în coadă.

Mă îndreptam şi eu distrat spre mulţime. Însă tocmai când să intru în rând, sunt tras de mână. Văd un semn mare şi îl privesc neîncrezător - sunt două cozi: cetăţeni UE (unde nu stă aproape nimeni) şi restul (unde este puhoi de oameni).

Surprinşi, intrăm spre coloana aproape goală. Îi identificăm repede pe cei din grup care au luat-o înainte şi care acum aşteaptă în coada de "şi restul". Suntem veseli că s-au fript ceilalţi, le facem cu mâna, râdem... Până aici ne-a fost. Din puhoiul de lume "non-UE" vine o voce de pensionară indignată: "Vă băgaţi aşa în faţă, ruşine!". "Treceţi înapoi! Chiar aşa nu vă e ruşine?!" i se ţine isonul.

Sunt derutat. Pentru că deşi tonul indică persoane de vârsta a treia, de genul celor care se iau de puşti în faţa blocurilor pentru că fac prea multă gălăgie, revolta vine din partea unor tinere de maxim 30 de ani. Surpriza este că sunt bine îmbrăcate, departe de a fi genul aprozar sau piţi. Nu sunt doar eu derutat, toţi cei de pe "culoarul scurt" ne privim surprinşi, cu gura căscată.

- Dar NOI suntem la coada corectă, pentru cetăţeni UE. E un semn mare la intrare, doaană! răspund primul, împăciuitor.
- Chiar aşa nu vedeţi că stăm la rând? sunt pus la punct.
- ÎNCĂ mai suntem cetăţeni UE, de ce să nu profităm? încerc să sparg eu gheaţa cu o glumă... proastă.

A dracu gheaţă, nu funcţionează! Mişcarea de protest escaladează. Suntem violent loviţi cu o întrebare dezarmantă din partea primei indignate: "Ei, da' ce suntem noi, proşti?!"

Discuţia se animă. În acelaşi timp, un bun cetăţean al patriei, cu puternică iniţiativă civică, iese din rândul trist şi merge direct la vameşii care controlau paşapoartele. Le spune ceva arătând, nervos, cu degetul spre noi. Ne reclamă! Vameşii însă zâmbesc derutaţi şi ridică din umeri.

Suntem în pragul unei revolte muncitoreşti spontane. Unul dintre noi cedează şi răspunde nervos: "Mergeţi ca oile la coada cea mai lungă. Nu e vina noastră că nu ştiţi să citiţi un semn. De ce staţi acolo şi nu veniţi tot aici?" Din mulţime vine sec a doua replică dezarmantă, ca o lovitură de ciocan în cap: "Din solidaritate!" Se simte un iz de mândrie patriotică. Din tonul triumfal cu care ne-a fost servită, cred că se aştepta la aplauze, sincer.

Este totul inutil, clar. Le-am întors spatele solidarilor şi am întâlnit o privire foarte mirată a unei nemţoaice care intrase odată cu noi. Se credea şi ea europeană, săraca. Ea chiar nu înţelegea nimic din ce se întâmplă.

Protestele s-au stins, încet-încet, pe măsură ce noi treceam prin controlul paşapoartelor în privirile pline de ură ale "solidarilor". Şi ca să fie clar: erau două cozi, cu două gherte de verificare a paşapoartelor, cu două rânduri de vameşi. Nici măcar nu intrasem în faţă, eram doar pe un rând care mergea mult mai repede. E clar, noi nu respectăm regulile nici atunci când funcţionează pentru noi. 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Alexandru S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
aeroportvamesiuniunea europeanacozicontrolpasaport CITESTE MAI MULTE DESPRE

11384 citiri

53 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.