Cetatea Neamt / Foto: Simonette
Dis de dimineata am plecat spre Gradina Botanica, cea mai veche din tara, datand din 1856. Aici am vazut mii de flori de toate culorile, lacuri cu nuferi si alei umbrite. Pacat ca serele erau in curatenie, si am ratat plantele carnivore!
De aici, spre Teiul lui Eminescu. Aici, un alt sentiment de liniste te cuprinde. Lumea in Copou nu se grabeste, nu vorbeste tare, toti sunt linistiti si cuprinsi asa de un val de amorteala. Senzatia de liniste am intalnit-o si in Sala Pasilor Pierduti, din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza", unde se afla cele mai importante picturi murale realizate de Sabin Balasa. Impresionanta e pictura care ma duce cu gandul la Demiurgul lui Eminescu! In jos, de la Universitate, ajungi la Fundatie! Aici e Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" si o statuie impresionanta cu poetul national.
Iasiul nu este un oras de vazut intr-o singura zi. Desi nu e foarte mare, sunt locuri minunate de vizitat, pe care noi le am parcurs in anii trecuti: Manastirea Golia (Vasile Lupu, 1650-1653), Manastirea Cetatuia (Gheorghe Duca, 1672), Bojdeuca lui Ion Creanga. Sa nu uitam de plimbarile ce te pot pierde o zi intreaga pe strazile alea cu un aer patriarhal de neuitat.
Dupa pranz am pornit mai departe. Ne asteptau alte locuri frumoase de vazut. Am plecat cu parere de rau, dar... Iasiul nu pleaca de acolo! Ne intoarcem noi!
Prima oprire, Targu Neamt. De fapt, Cetatea Neamt. Acesta a fost unul dintre locurile ce ne-a impresionat cel mai mult. Este o cetate medievala construit la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) in scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci. Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, a fost fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovita.
In perioada 2007-2009, Cetatea Neamtului a fost reabilitata cu fonduri europene. Au fost amenajate 21 de incaperi, printre care sala de sfat si judecata, sala armelor, inchisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. In unele camere este recreata atmosfera din vremurile trecute, cand cetatea era locuita. In toate incaperile se afla manechine in marime naturala ce te fac sa te simti de parca ai dat timpul inapoi. La ferestre sunt manechine ce inchipuie domnite ce te saluta ceremonios.
Impresionanti sunt si stalpii de sustinere ai podului ce face legautura dintre calea de acces si cetate, pod construit peste o vale ce pe vremuri era umplut cu apa.
De aici, am plecat spre manastirile emblematice ale Moldovei: Agapia, Varatec si Neamt. (In zona sunt mai multe manastiri - Secu, Sihastria, Sihla etc. – dar din pacate nu am avut timp suficient pentru a le vizita pe toate).
Prima dintre acestea, Agapia, a fost pictata de Nicolae Grigorescu in 1858. Varatec fost ctitorita in 1785 de Maica Olimpiada. Ansamblul monahal de la Varatec cuprinde Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, langa care se gaseste mormantul Veronicai Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX.
Manastirea Neamt a fost ctitorita de Stafen cel Mare si gazduieste Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Aceasta importanta manastire din Moldova mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala.
Dintre cele trei manastiri amintite, Agapia si Varatec se fac remarcate nu doar prin liniste care simti ca te inconjoara de cum pasesti in curtea lor ci si prin miile de flori pe care maicile le ingrijesc. Totusi, am observat ca la Neamt, desi nu ai aceeasi priveliste minunata, te simti mai confortabil, calugarii fiind mai prietenosi decat maicile si mai sfatosi. Iti povestesc tot ce vrei sa stii... Aici am fost pentru prima data uimita de arhitecura manastirii Neamt. Nu se intra in biserica prin fata, asa cum suntem obisnuiti, ci printr-un lateral. Am aflat mai apoi ca asa sunt ctitoriile voievodale ale lui Stefan cel Mare.
Impresionant si nespus de frumos este si drumul ce te duce spre manastiri, de la Targu Neamt!
De aici am plecat mai departe catre Durau, aflat la poalele Ceahlaului, urmatoarea noastra oprire. Am ajuns aici pe inserat dupa ce am trecut peste lacul Bicaz, despre care va vorbeam mai sus. Aici am vazut si Stanca Diavolului pe margine careia sunt tesute tot felul de legende, avand in vedere ca este la distanta destul de mare de versanti. Nimeni nu stie cum a ajuns aceasta stanca, singuratica, in locul acesta!
Fotogalerie: 1. Sala Pasilor Pierduti, 2-5. Gradina Botanica, 6-9. Cetatea Neamt din exterior, 10. Panorama, 11. Intrare in Cetatea Neamt, 12. Sala Parcalabului, 13. Cetatea Neamt, curte interioara, 14-15. Inchisoarea Cetatii Neamt, 16. Peisaj inspre Varatec, 17. Manastirea Varatec, 18. Manastirea Agapia, 19. Manastirea Neamt.
Citeste si:
Romania in 9 zile: Primul episod - La vanat de indicatoare in
Sfantu Gheorghe
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.