Acasa | Opinii | România, într-o continuă situație de criză

România, într-o continuă situație de criză

 SHARE  

Adaugat in 4 noiembrie 2015

România, într-o continuă situație de criză

Protest. Foto: HotNews.ro

Sunt departe, sunt la peste 1000 de kilometri de casă. Am plecat pentru o nouă experiență profesională, care să-mi ajute la o mai bună inserție pe piața muncii, evident, în domeniul în care doresc să activez.

Am plecat din nevoia de a avea o situație mai bună, am plecat pentru că în cadrul științelor umaniste, se cer proiecte și experiențe profesionale internaționale.

Urmăresc cu atenție știrile din România și din Franța. Nu e cazul să facem comparații între sisteme diferite, cu experiențe diferite. Cu toate acestea, nu pot să nu observ punctele forte și minusurile fiecărui cadru de acțiune.

Într-o societate bulversată de valuri migratorii succesive, de numeroase discordanțe la nivel politic și economic între diferite state, ies la iveală din ce în ce mai multe aspecte interne revoltătoare.

De cel puțin o săptămână, observăm cum România este într-o continuă situație de criză. România suferă, se zbate.

Vorbim de un potențial uriaș, da, uriaș, pe care îl pierdem cu fiecare nerespectare a legii, cu fiecare nou scandal politic. Societatea civilă e în clocot, e aproape să atingă maximul cât poate suporta. Zilnic aflăm derularea unor noi cazuri de corupție, zilnic aflăm cum reprezentanți ai clasei politice sunt acuzați de fapte penale și ... zilnic aceștia fac o vizită la DNA. A devenit ceva la ordinea zilei.

Ce imagine poate avea țara către exterior, în aceste condiții?

Situația se vede altfel de departe, de la distanță. Sunt mândră ca sunt româncă, sunt mândră de tot ce are bun țara și de tot ce are de oferit. Mai mult decât oricând, am putut constata potențialul țării. Dar nu, nu sunt mândră când văd toate aceste lucruri care ajung rapid să fie cunoscute la nivel internațional, nu, nu sunt mândră când văd ce efecte produc astea la nivel internațional, de la cea mai mică scară (interviuri în vederea angajării), până la cea mai mare - comisii ale altor state care refuză să aibă întrevederi cu primul ministru pentru că acesta din urmă este urmărit pentru fapte penale.

Cât trebuie să mai răbdăm, cât să mai așteptăm? Țara fierbe și dă în clocot. Va izbucni, s-ar putea să fie târziu, s-ar putea ca situația să nu mai poată fi controlată. Chiar nu contează numele sau coloratura politică a celor care ocupă funcții publice, ceea ce contează este modul lor de a acționa și de a comunica și mai ales rezultatele acestora și dezvoltarea țării.

Sătui să asistăm constant la atât de multe acte de corupție, ne bucurăm sincer când aflăm pedepse uriașe pentru guvernanți, cînd îî vedem în situații limită, în impas, ieșind în lacrimi de la DNA. România este într-o situație continuă de criză, escaladată de-a lungul acestei săptămâni de scandaluri, dosare penale, nerespectare de norme, decese și victime.

Recunoaștem meritele tuturor celor care acționează promt, corect - a se vedea întreg personalul medical care a acționat exemplar în cazul incendiului din clubul bucureștean. Recunoaștem meritele puținilor reprezentanți ai instituțiilor statului care au comunicat eficient.

Rămânem vigilenți. Să nu trecem cu vederea faptele atât de grave la care asistăm!

Și poate că în urma tragediei, ar trebui o recunoaștere mult mai mare pentru întreg personalul medical, grav încercat, care a dovedit că e gata oricînd să ajute, să intervină.  

Și poate că învățăm din toate acestea. Și poate de acum încolo construim spitale și nu biserici. Și poate că acordăm un buget pe măsura nevoilor către Ministerul Sănătății și în caz că nu există suficiente fonduri, putem prelua din fondurile acordate Ministerului Cultelor. Învățăm din toate, dar de ce trebuie să învățăm dur, doar în urma situațiilor de criză, doar în urma pierderilor de vieți omenești, vieți nevinovate?

Cât timp spiritul civic continuă să existe și societatea civilă este activă și vigilentă, încă mai avem o șansă.Autor: Laura Lucia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4189 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.