Acasa | Insider | Romanii se considera toleranti fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale. Toleranta dispare odata cu invocarea necesitatii integrarii...

Romanii se considera toleranti fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale. Toleranta dispare odata cu invocarea necesitatii integrarii in societate

 SHARE  

Adaugat in 21 iunie 2011

Romanii se considera toleranti fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale. Toleranta dispare odata cu invocarea necesitatii integrarii in societate

Mars anti-discriminare: "Fiecare cu normalitatea lui" /Foto: Agerpres

"Romanii nu percep persoanele cu dizabilitati intelectuale ca fiind egale celorlalti oameni din societate, ci ca persoane nascute cu o anormalitate care le afecteaza gandirea (88%), persoane avand nevoie de sprijin in luarea deciziilor (64%), persoane ce nu pot fi facute responsabile pentru propriile fapte (59%)." Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie national privind perceptiile romanilor asupra persoanelor cu dizabilitati intelectuale si locul lor in societate, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Chestionati in legatura cu atitudinea lor fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale, romanii au tendinta de a furniza raspunsuri standardizate:

  • 88% spun ca ar trebui sa avem un grad mai mare de toleranta fata de aceste persoane;
  • 75% declara ca nimeni nu ar trebui sa separe de familie sau de societate persoanele cu dizabilitati intelectuale;
  • 74% afirma ca cea mai buna terapie pentru aceste persoane este sa faca parte din comunitate.

Odata intrebati concret despre dreptul la un loc de munca ca al oricarei persoane din societate, alte atitudini ies la iveala:

  • 38% nu sunt de acord cu acest lucru;
  • 43% nu sunt de acord cu faptul ca persoanele cu dizabilitati intelectuale si-ar putea intemeia familii si creste copii.

Cand vine vorba despre integrarea in societate, mai bine de jumatate dintre romani declara ca locul persoanei cu dizabilitati ar trebui sa fie in familie (56%). Totusi, aproape un sfert dintre cei intervievati (24%) considera ca persoanele cu dizabilitati intelectuale ar trebui sa stea in institutii sau in mijlocul comunitatii, dar cu supraveghere permanenta in timp ce 7% dintre romani sustin necesitatea izolarii acestor persoane cat mai departe de comunitate si puse sub supraveghere.

Elena Iorga, Director Programe IPP si coordonator al Cercetarii, a declarat urmatoarele: "Un sfert dintre respondenti cred ca persoana cu dizabilitati intelectuale nu poate trai in societate alaturi de oamenii fara dizabilitati, o situatie extrem de grava pentru sansele imediate de integrare in societate a acestor oameni, pentru respectarea dreptului lor la o viata normala."

Primul cuvant la care romanii se gandesc referitor la o persoana cu dizabilitati este mila (18%) acest lucru fiind un indicator al faptului ca politicile publice privind integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate vor necesita eforturi serioase pentru a fi puse in practica, conchid realizatorii. De asemenea, romanii considera ca statul nu se implica suficient in reglementarea situatiei persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Peste 75% dintre respondenti au sustinut ca atitudinea statului este una de asistare pasiva mai degraba decat una pro-activa in directia crearii unui cadru social care sa le dea sansa la o viata normala pe care sa si-o poata administra singure.

Pentru remedierea situatiei, romanii vad urmatoarele solutii:

  • 42% cosidera ca Statul ar trebui sa aloce mai multi bani;
  • 27% considera ca trebuie sporit suportul pentru familie in vederea integrarii persoanei cu dizabilitati intelectuale in comunitate;
  • 16% sunt pentru cresterea accesului la educatie si la celelalte servicii publice;
  • 15% considera ca ar trebui create locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Cercetarea a fost realizata in perioada 9 - 16 aprilie a.c., pe un esantion de 1018 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Conform realizatorilor, aceasta subliniaza faptul ca, in prezent, desi formal, romanii se declara toleranti cu persoanele cu dizabilitati intelectuale, in realitate nu sunt de acord ca acestea sa se gaseasca si sa traiasca in imediata lor apropiere (45% dintre respondenti resping probabilitatea de a locui cu o persoana cu dizabilitati intelectuale, iar 33% nu ar fi de acord sa lucreze impreuna cu o persoana cu dizabilitati intelectuale).

Studiul a concluzionat ca, la nivelul societatii romanesti, se produce treptat o schimbare de mentalitate care trebuie sustinuta prin masuri active de incluziune a persoanelor cu dizabilitati intelectuale in societate si prin promovarea exemplelor de succes din comunitatile din Romania. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie luate in masuri atat la nivel de regulamente si institutii cat si la nivelul educatiei populatiei. Finalitatea acestor masuri este asimilarea principiilor non-discriminarii si ale societatii inclusive autentice si trecerea persoanei cu dizabilitati de la statutul de tolerat la acela de persoana cu drepturi egale cu ale celorlalti in societate.

Descarca caietul de sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice cu finantare din partea Open Society Institute prin Mental Health Initiative.Autor: SmartWoman.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

8897 citiri

44 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.