Acasa | Articolul tau | Românul mitocan a învățat să meargă la teatru

Românul mitocan a învățat să meargă la teatru

 SHARE  

Adaugat in 28 martie 2012

Românul mitocan a învățat să meargă la teatru

Foto: Photoxpress

Ce imagine vi se perindă prin fața ochilor atunci cînd vă gîndiți la teatru? Fețe zîmbitoare, doamne aranjate, domni galanți, discuții pe un ton moderat, priviri care sclipesc, poșete purtate șic de cîte o mînă înmănușată în dantelă, parfumuri fine învîrtindu-se prin aer.

Acum ia coborîți voi nasurile un pic pe pămînt și haideți să vedem cum este de fapt la teatru. Asadar: se mănîncă snacksuri, se beau băuturi cu acid ca să fîsîie atunci cînd sînt deschise în timpul spectacolului, iar vecinul din stînga să saliveze cu o privire umilă, se vorbește grosolan și se aruncă priviri înciudate pe cîte o poșetă de fițe. Și cîte multe alte aiureli!

Teatrul despre care vreau eu sa vă vorbesc astăzi este cel pentru copii. Mai precis, vreau să vă povestesc despre atitudinea a trei bărbați care se dădeau a fi părinți și care au mers într-o dimineață de sîmbătă la Muzeul Țăranului Român. Obiectivul declarat: să își scoată odraslele să guste din cultura oferită de piesele puse în scenă de cei de la Teatrul de păpuși Paiața. Numai că cei trei crai nu și-au învățat lecțiile cînd erau mici și au ajuns trei mitocani urbani, numai buni să bea o bere la bodega din Văscăuții din Vale. Doar că nimeriseră la teatru!

În mintea lor dornică de afirmare, părinții despre care vă povestesc aici au decis că nu contează că în spatele lor se aflau mulți copii care abia depășeau 1 (un) metru în înălțime și că ei se așezaseră taman în fața acestora. Nu, important era faptul că al lor copil nu putea rămîne singur în timpul piesei, iar ei nu vedeau alt loc unde s-ar fi putut așeza. Nu le-a trecut o secundă prin cap că ar putea să se așeze pe margine, unde nu erau copii. Ori să se așeze direct pe dușumea, ca să nu mai fie atît de impozanți!

Nu, dom'le! Acestea sînt bazaconii, de femei isterice, care nu vor să stea cu copilul în brațe, deși în spatele lor este un alt copil mic, cu o privire uimită, care nu înțelege de ce mama lui acasă i-a explicat că merge la o piesă drăguță, cu o vulpe șireată, iar el nu vede nimic altceva în afară de un spate lat și o ceafă groasă. În momentul în care l-am bătut pe umăr pe unul din cei trei tați porniți pe culturalizat odraslele și i-am replicat că nu poate rămîne pe acel loc pentru că, logic gîndind, copiii din spate nu văd nimic, a început furtuna. Cum îmi permit să dau lecții de logică? Cum îmi permit să îi jignesc? Cine sînt eu? I-am adresat unuia din cei trei o întrebare simplă: vedeți înălțimea copiilor din spatele dumneavoastră? Răspunsul a venit ferm, pe măsura nervozității: Da! Le-am spus mulțumesc și am dat să plec.

Doar că au continuat să vocifereze și am fost nevoită să îi întreb același lucru de alte trei ori. De fiecare dată tații cu pricina m-au asigurat că văd înălțimea copiilor din spatele lor. Deci, unde era problema, de fapt? Era în capul meu pentru că nu am înțeles un lucru simplu: important era să le fie bine copiilor lor și nu celor din spate. Cei din spate efectiv nu existau, nu erau nici măcar o cantitate neglijabilă. Și aici a început revolta mea! Ce căutau acei oameni la teatru și mai ales la o piesă pentru copii? Nu aveau ce butona acasă, n-au mai găsit semințe de spart și bere la pet?

Eu, în locul lor, să fi primit o asemnea remarcă de la un părinte al cărui copil era vădit păgubit din pricina nesimțirii mele, m-aș fi făcut mică, m-aș fi înroșit, bîlbîit de jenă, aș fi pus privirea în pămînt și mi-aș fi cerut scuze pînă cînd părintele cu pricina m-ar fi luat de nebună. În măsura posibilităților, aș fi intrat într-o gaură de șarpe nătîng și aș fi rămas acolo pînă cînd aș fi simțit că a trecut furia lumii pe care singură am declanșat-o.

Numai că cei trei bărbați erau făcuți din alt aluat: un aluat menit să răzbată, să scuipe atunci cînd este de scuipat, să meargă la teatru de copii pentru a vedea o piesă de teatru, nu pentru a dovedi bună creștere, să își susțină punctul de vedere indiferent că au greșit au ba, să întoarcă spatele și să arate cît de groasă le este ceafa. Și le-a ieșit figura cum nu se putea mai bine.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Alina
 


 SHARE :  Trimite pe mail
teatru de papusieducatieproasta cresterecopiiparintidisputanemultumiremuyeul taranului roman CITESTE MAI MULTE DESPRE

12212 citiri

127 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.