Acasa | Familie | Să nu creştem piţipoance!

Să nu creştem piţipoance!

 SHARE  

Adaugat in 17 decembrie 2015

Să nu creştem piţipoance!

Adolescenta. Foto: Photoxpress

Nu știu cum să încep și cum să vă povestesc toată tărășenia, astfel încât să nu dați cu roșii în mine la final.

Long story short: am fost un eveniment festiv (cu, despre și pentru copii) și am văzut ce n-am văzut până acum decât la fetița lui Tom Cruise: pantofi cu toc. Pantofi mici, sclipicioși, cu toc! T-O-C! Toc de vreo 5-6 centimetri. Pantofi cu toc în picioarele unei fetițe. Toc ce o făcea pe fetiță să stea „cumințică” pe scaun – n-avea încotro -, în timp ce toți ceilalți copii alergau și se distrau. Toc ce o făcea pe mama ei mândră nevoie mare, dar pe copilă… Ei bine, copila nu-mi părea deloc fericită.

Rămăsesem cu ochii la ea și mă întrebam la ce oare se poate gândi în acel moment. Ce e în mintea unei fetițe de 4-5 ani când stă pe scaun, picior peste picior, îmbrăcată într-o rochiță plină de volane, cu părul coafat și, atunci m-am uitat mai bine, machiată? Machiaj? Da, nu mă înșelam! Și revin: oare la ce se poate gândi această fetiță? Ce în mintea ei în momentul în care își pune piciorul drept pentru piciorul stâng? La ce se gândește când își mișcă buzele pentru a-și întinde mai bine rujul? Ce e în mintea ei când încearcă să zâmbească cu teama de a nu-și deranja culoarea de pe buze?

Nu sunt mamă de fetiță și poate din acest motiv mi-e greu să pricep. Poate că mamele de fete îmi vor spune că a fost dorința fetiței și că macar o dată pe an îi poți da voie să da iama în trusa ta de machiaj. Poate că purta pentru prima și ultima oară pantofii cu toc. Dar mie tot îmi lipsesc neuronii care să mă facă să fiu de acord ca o fetiță de 4-5 ani să se îmbrace și să se comporte ca o femeie!

Totuși, explicați-mi și mie, cum de te-ai putea gândi că un copil trebuie să fie nimic altceva decât un adult în miniatură? Și ce fel de adult?

Cireașa de pe tort n-a fost asta, ci faptul că fetița, când s-a ridicat de pe scaun, a alunecat și a căzut, dar n-a fost lăsată să plângă pentru că-și strica machiajul! Poftiiiim?

Oameni buni, lăsați copiii să fie copii! Lăsați-i să se bucure de copilărie! Lăsați-i să fie frumoși așa cum sunt ei! Pentru că ei sunt frumoși! Toți! Lăsați-le frumusețea în pace! Lăsați-i liberi să se joace, nu să fie atenți la pantofi și la machiaj. Lăsați-i să fie naturali! Lăsați-i să se simtă apreciați pentru ceea ce sunt, exact așa cum sunt, pentru că de asta au ei nevoie pentru a ajunge niște adulți frumoși și echilibrați. Și, mai ales, dragi mame de fete, lăsați-vă fetițele să-și arate frumusețea, n-o ascundeți sub haine de om mare și machiaje. Nu le răpiți copilăria fetițelor voastre, e dreptul lor să se bucure de acești ani!

Și acum, cel mai mult îmi doresc să vă opriți din a le  preda lecția frumuseții false! Opriți-vă! Nu vă costă nimic! Dar opriți-vă! Nu vă învățați copilele că sunt frumoase dacă au pantofi cu toc pe care nu pot merge și machiaj care nu le lasă să-și trăiască bucuria, frustrarea, tristețea…

Mă iertați, m-a luat valul…

Sau poate sunt invidioasă pentru că eu n-am avut pantofi cu toc și nici machiaj când eram mică…

Text de Mama ui Victor

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

40906 citiri

77 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.