Acasa | Articolul tau | Să vă fie rușine!

Să vă fie rușine!

 SHARE  

Adaugat in 5 noiembrie 2014

Să vă fie rușine!

Vot la Bruxelles. Foto Roxana Stefanescu

Țin să fac precizarea că scriu acest articol fără să îmi pese câtuși de puțin despre vociferări și proteste și scărpinat în cap precum că nu stau lucrurile tocmai așa. Îl scriu cu furie și revoltă, în calitate de mamă a unui copil de 5 ani care știa, duminică dimineața, 2 noiembrie, la ora 8, că cel mai important lucru pe care îl avem de făcut este să mergem, să așteptăm cuminți și să votăm, precum și în calitate de fiică a unor părinți cu multiple probleme de sănătate pe care i-am adus la noi ca să se mai odihnească și relaxeze și pe care duminică i-am încolonat frumos și ne-am așezat în fața Reprezentanței Permanente de la Bruxelles, la rând la vot.

Îl mai scriu în calitate de om care nu a plecat din România de scârbă, nici de foame sau umilință. Am plecat ca să creștem, să ne modelăm profesional, să deschidem alte porți copiilor noștri, să putem face mai mult pentru cei de acasă. Puteam rămâne liniștiți în țară, cu palma în fund, la modul cel mai egoist, doar pentru noi, n-am fi murit de sărăcie. Nu ne-ar fi fost dor mereu de ai noștri, n-am fi simțit în permanență că suntem pe drumuri și că acasă nu e, de fapt, acasă. Că nu dificultățile materiale sau lupta pentru un loc mai bun pe calea devenirii personale sau profesionale sunt cea mai aprigă luptă pe care o ai de dat într-o viață de om, ci bătălia cu dorul de toți cei care îți sunt dragi și care sunt departe de tine.

Am mai plecat și pentru că am simțit că avem un nivel de pregătire profesională care poate face față unor provocări europene și că putem reprezenta România cu brio, că putem arăta că nu suntem cerșetori la guri de metrou și hoți fără țară, așa cum ne-au catalogat unii și alții. Acesta este un adevăr pe care îl afirm și îl cred cu tărie, care mi s-a demonstrat în toate întâlnirile cu români plecați să muncească peste granițe, de la instalatori la medici, de la cei care fac, în condiții grele, uneori absurde, muncă brută în construcții sau la câmp, până la cei care lucrează în cercetare la NASA și în universitățile mari ale lumii.

Toți am plecat cu aceeași motivație. Pe toți ne-ați umilit, domnule Ponta! V-ați umilit țara, pe care noi o avem în gând, în fapte și-n vorbe, în fiecare zi, i-ați umilit pe cei pe care îi îndemnați, în batjocură, să-și proclame mândria de a fi român! Mândria de a fi român înseamnă ce facem noi, domnule Ponta, nu ce ați făcut dumneavoastră! Să vă fie rușine!

Să vă fie rușine, domnule Corlățean! Salariul dumneavoastră de reprezentant al României în politica externă e plătit cu zile și nopți de muncă ale unor oameni pe care îi disprețuiți, pe care ați asmuțit câinii și poliția ca să le împiedicați dreptul fundamental de a-și alege o Românie liberă de impostura pe care o practicați! După 4 ore de stat la coadă cu un copil care a demonstrat mai multă verticalitate decât dumneavoastră și cu niște părinți a căror coloană vertebrală e bolnavă, dar dreaptă, spre deosebire de cea a guvernului în care funcționați, după ce am văzut și am ascultat vocile zecilor de mii de oameni care iubesc România pe care ați umilit-o dumneavoastră, nu pot decât să strig același lucru pe care toți cei care au făcut pentru România mult mai mult decât voi, la un loc, l-au strigat, în frig, după ore de așteptare și batjocură, cu verticalitate și hotărâre: Demisia, domnule Corlățean! Demisia, domnule Ponta, dacă mai aveți cea mai vagă umbră de demnitate și mândrie de a fi român!

Au făcut turism electoral toți cei care au venit de la sute de kilometri, pentru că nu le-ați asigurat dreptul elementar de vot în localitățile în care trăiesc și muncesc pentru ca bugetul României să crească, e adevărat, nu în ritmul în care faceți dumneavoastră cadouri? Sau vot prin corespondență? Mai aveți de dat de pomană? Nu de alta, dar noi nu cerșim, nici nu locuim în guri de canale, nu ne faceți un bine, părinții și bunicii noștri nu-și cumpără medicamente cu afișe electorale, ci cu bani pe care noi, ăștia, umiliții, îi trimitem acasă, cu eforturi mari și cu mândrie asumată, domnule Ponta! De ce defăimați tot ce noi am luptat să construim în transparență și demnitate? De ce scuipați semințe și popcorn peste adevăr și libertatea câștigată de oameni care au stat în fața tancurilor cu nimic altceva decât dorința lor de mai bine pentru copiii pe care i-ați înstrăinat și i-ați călcat în picioare, domnule Ponta? Să vă fie rușine!

Știu ce am de făcut pe 16 noiembrie, de dimineață, de la prima oră, chiar dacă vine sfârșitul lumii, printre ruine tot găsesc o cutie de pantofi din carton, ca acelea pe care ni le-ați furnizat dumneavoastră drept urne, în condițiile în care afișele electorale și materialele publicitare pentru campanie au o calitate de invidiat, să-mi exercit dreptul de vot. Contați pe rezistența, determinarea și dragostea noastră de țară, aveți toate motivele să o faceți!

Știu și ce aveți voi de făcut, pe 16 noiembrie, ceilalți 50% care ați urmărit, confortabil, în fața televizoarelor, fără să faceți doi pași până la secțiile de vot, cum sunteți batjocoriți și ironizați, mințiți și deportați fără să vă fi mișcat de pe canapele! Rămâne la latitudinea mândriei voastre de a fi români să vă ridicați de acolo. Noi suntem aici, în picioare, vă așteptăm. Pentru voi am plecat, pentru voi ne-am întoarce, dacă puteți să ne arătați că România, căreia îi aparținem acum mai mult decât oricând, e o țară în care oamenilor le pasă chiar mai mult decât nouă, de voi. Noi nu ne plângem, o ducem bine aici, suficient de bine încât să rezistăm fizic și 14 ore la coadă, dar voi, cu ultimele resurse care vă plângeți că v-au mai rămas, vă puteți ridica de pe canapea?

Vă așteptăm la vot în diasporă, domnule Ponta! Veniți să reprezentați România, cu mândrie și responsabilitate! Luați-vă un scăunel și ceva de mâncare, timpul de așteptare se preconizează lung, dar va merita!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

25493 citiri

178 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.