Acasa | Good to know | Săptămâna Generozității: Ce bine poți face într-un oraș sărac?

Săptămâna Generozității: Ce bine poți face într-un oraș sărac?

 SHARE  

Adaugat in 17 mai 2016

Petruța Stănescu este cel mai de succes fundraiser al Asociației Hercules. A înființat Centrul de Zi Hercules în orașul Costești din Argeș și a devenit, pentru copiii din sat și pentru foarte mulți dintre părinți, un fel de eroină locală.

Inspirată de inițiatorii unei organizații olandeze care a ajutat o perioadă copiii din Costești, Petruța, pe atunci asistentă medicală la spitalul din oraș, și-a dorit să reușească și ea să facă ceva pentru oamenii din jur.

Muncea mult în spital și, deși se obișnuise întrucâtva cu suferința fizică, o răscoleau poveștile de viață pe care ajungea să le cunoască din discuțiile cu oamenii. A văzut sute de vieți distruse din cauza alcoolismului, a violenței, a sărăciei fără-de-ieșire, a exploatării copiilor prin muncă, în detrimentul școlii. Nimic nu i se părea însă mai nedrept decât suferința copiilor.

În 2007 a reușit să demareze proiectul la care visa pentru copiii din Costești: Centrul de zi Hercules – o a doua casă, primitoare și frumoasă, pentru copiii cu probleme din Costești și din satele vecine. O oază de normalitate și frumos în care copiilor să nu le lipsească nimic. A fost nevoie de enorm de multă muncă pentru a face visul să devină realitate: muncă fizică pentru a renova clădirea de trei etaje ce adăpostește astăzi Centrul Hercules, muncă de lămurire cu sponsorii care au contribuit la fondarea Centrului.

„Erau multe nevoi în comunitate și inițial nici nu eram sigură pe cine ar trebui să ajut mai întâi”, spune Petruța. „M-am îndreptat spre copii însă, căci mă durea să îi văd victime inocente ale unor probleme care nu ar trebui să fie ale lor. Mă durea să îi văd condamnați din start la un viitor la fel de sumbru precum era prezentul părinților lor. Am gândit ca o mamă, presupun. Am crescut un copil, așa cum am putut mai bine, care astăzi are o viață împlinită și o carieră de succes în București. Mi-am spus că dacă Florin al meu a putut să reușească în viață, crescând și învățând în acest oraș, și alți copii vor putea, dacă li se va da măcar o șansă.”

Deși izolat din punct de vedere geografic, situat într-o zonă săracă și inertă din punct de vedere economic, lipsită de sprijin local, departe de potențiali donatori și de companii mari, Centru de zi Hercules nu numai că a supraviețuit: a devenit unul dintre cele mai eficiente și apreciate proiecte de acest gen din toată zona de sud a României.

Petruța coordonează toată activitatea centrului și a asociației. După program, în pauzele de masă și foarte adesea noaptea, Petruța strânge fonduri pentru centru, coordonează echipa, vorbește cu sponsorii, scrie aplicații pentru diverse linii de finanțare, creează mărțișoare și felicitări cot la cot cu copiii și voluntarii.

Din 2007, în nouă ani de existență a Centrului Hercules, Petruța a strâns pentru copiii din Costești peste 1 milion de euro și multe, foarte multe donații în natură: alimente pentru Centru și pentru acasă, produse de curățenie pentru copii și părinți, cărți și rechizite, haine și încălțări pentru toată familia, calculatoare, jucării și multe, multe altele. Timp de nouă ani s-a asigurat că 50 dintre copiii în dificultate din comunitate au mers la școală cu temele făcute, curați, bine hrăniți, încălțați și îmbrăcați.

„Sigur, mă simt mulțumită când reușesc să strâng fonduri pentru a-i putea cumpăra o bicicletă lui Andrei, care la 8 ani merge zilnic pe jos 5 km pentru a ajunge la școală”, spune Petruța. „Dar ceea ce consider că este marea realizare a Centrului Hercules este transformarea pe care o suferă copiii după numai câteva luni de Hercules: vin la noi cu tristețea întipărită pe față, nesiguri pe ei, prea adesea murdari și neîngrijiți. Apoi înfloresc. Atitudinea li se schimbă, învață să zâmbească, merg la școală cu capul sus și intră pe ușa centrului gălăgioși și chicotind, așa cum le stă bine. Credem că Hercules aduce un pic de fericire în copilăria acestor copii, așa că nu mă întreb niciodată dacă au sens nopțile nedormite și weekendurile petrecute la Centru.”


Găsești în Ghidul Donatorului răspunsuri mai detaliate la toate întrebările pe care ți le-ai pus vreodată când ai vrut să ajuți. Ghidul este scris de consilierii de filantropie și strângere de fonduri ai Asociației pentru Relații Comunitare, un grup de specialiști care de aproape 15 ani promovează filantropia responsabilă în România.

Inițiativa face parte din proiectul „Punți pentru resurse – resurse pentru comunități” al Asociației pentru Relații Comunitare, finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi: www.eeagrants.org.

.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.