Acasa | Good to know | Schema de vaccinare 2015 la copii

Schema de vaccinare 2015 la copii

 SHARE  

Adaugat in 18 noiembrie 2015

Schema de vaccinare 2015 la copii

Vaccinarea la copii/ Foto: Agerpres

Necesitatea acestui articol a venit din nenumaratele schimbari care au avut loc in ceea ce priveste schema de vaccinare in Romania.

Important de stiut este faptul ca acest articol are la baza o adresa a Ministerului Sanatatii din martie 2015 care contine ca si nota de subsol urmatoarea informatie vitala: "se aplica numai in anul 2015", cel mai probabil insa cel putin pana in martie 2016. Exprim aici o parere personala si cred ca schimbari majore nu vor mai fi, ci doar nuante, care tin de cum va se va implementa noul program copiilor care au fost vaccinati cu vechea schema.

Asadar:

  • primele 24 ore de la nastere: vaccinul antihepatitic B
  • 2-7 zile: vaccinul BCG (anti-tuberculoza)
  • 2 luni: vaccin hexavalent (diftero-tetano-pertussis,polio, Haemophilus influenzae tip B, hepatita B) si vaccin pnumococic conjugat
  • 4luni: vaccin hexavalent si vaccin pnumococic conjugat
  • 11 luni: vaccin hexavalent si vaccin pnumococic conjugat
  • 12 luni: ROR (rubeola, oreion, rujeola)
  • 5 ani sau 7 ani:  ROR(rubeola, oreion, rujeola)

Explicatii: s-a considerat necesara efectuarea rapelului ROR la 5 ani si nu la 7 ani, ca in schema veche. Asadar in 2015 vor fi vaccinati copiii care:

- implinesc 5 ani in 2015.

- implinesc 7 ani in 2015 (conform schemei vechi). Probabil anul viitor vor fi prinsi ca ultim lot de recuperare cei care vor implini 7 ani in 2016, alaturi evident de cei care implinesc 5 ani in 2016.

  • 6 ani: vaccin tetravalent (DTP polio) sau numai polio (VPI- polio injectabil)

Explicatii:

- copiii care au primit conform unei scheme mai vechi DTP (vaccin trivalent) la varsta de 4 ani (vaccinul s-a scos in 2013 prima parte a anului), vor efectua doar anti-polio (VPI).

- doar anti-polio (VPI) vor efectua si copiii de 8 ani in 2015 care au o doza de DTP la 4 ani (conform schemei vechi).

- copiii care nu au mai primit dupa varsta de 1 an nici o doza de DTP vor efectua vaccin tetravalent (DTP, polio).

  • 14 ani: vaccin trivalent (DTP)

Comentarii pe marginea schimbarilor:

- s-a considerat necesara realizarea vaccinarii cu 2 doze ROR pana la varsta de 5 ani (acest aspect este mai degraba o aliniere la ceea ce se realiza de foarte multi ani in majoritatea tarilor europene, dar si in SUA).

- s-a decis necesitatea introducerii a 4 doze de vaccin anti-hepatica B (probabil anticorpi protectori insuficienti, tara cu prevalenta mare a hepatitei B). In Europa exista o mare varietate a modalitatii in care se implementeaza vaccinarea anti-hepatita B, puteti consulta online la aceasta adresa exact cum se realizeaza vaccinarea pentru fiecare tara in parte. Sunt suficiente tari cu 4 doze de vaccin anti hepatita B (ca si Romania): Belgia, Cehia, Franta, dar si multe care au doar 3 doze sau niciuna cum sunt Suedia sau Marea Britanie (considera riscul de expunere la boala extrem de mic).

- din pacate vaccinarea antipneumocica NU se realizeaza deocamdata gratuit si atunci in Romania de fapt este extrem de deficitara.

- schema gratuita cuprinde in majoritate vaccinuri Sanofi Pasteur: vaccin hexavalent (Hexacima), vaccin antipolio (VPI- Imovax polio).

- vaccinul GSK ROR (Priorix) NU se mai gaseste in acest moment in Romania pentru a putea fi comercializat, schema nationala ofera un vaccin MSD (MMR).

- vaccinul trivalent (Infanrix sau alt vaccin Sanofi), precum si vaccinul tetravalent (Tetraxim) momentan lipsesc din farmacii. Cand voi avea mai multe informatii, cu siguranta le voi impartasi.

- vaccinul anti-pneumococic 13 valent (Prevenar) a fost mult timp lipsa si in farmacii se gaseste cu precedare vaccinul anti-pneumococic 10-valent (Synflorix)

- si poate cea mai importanta modificare, VACCINAREA SE FACE EXCLUSIV LA MEDICUL DE FAMILIE, nu la medicul pediatru si nu la scoala. Nu mai exista asadar campanii scolare de vaccinare, medicul de familie este obligat sa anunte parintii si sa solicite prezentarea copilului pentru efectuarea vaccinarii.

Nota: autoarea articolului nu doreste sa intre in polemica legata de obligativitatea sau nu a vaccinarii, necesitatea sau nu a vaccinarii, fiind CONVINSA ca fara vaccinare se murea si mai nou se MOARE (vezi cazul REAL al unui copil decedat in iunie 2015, in Barcelona, la spitalul Val d'Hebron din cauza difteriei-copil nevaccinat) din nou de boli care POT si TREBUIE prevenite in anii 2015.Autor: Irina Costache, medic pediatru
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9999 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.