Acasa | Good to know | Se pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul?

Se pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul?

 SHARE  

Adaugat in 11 iunie 2015

Se pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul?

Adevărul legat de mult temutul „curent” care ne trage. Foto: Photoxpress

Se pot pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul? E nevoie de „ceva pe urechi” dacă bate vântul, deşi afară e cald? Şi cum stă treaba cu aerul condiţionat?

Fără îndoială, suntem o generaţie crescută cu o adevărată teamă de trasul curentului. De fapt, unii (mai răuvoitori, bineînţeles) ar spune chiar că acest curent care ne trage pe noi, românii, este o boală naţională. „M-a tras curentul” este deseori explicaţia pentru o mulţime de afecţiuni, părând a fi un real factor de risc pentru sănătatea tuturor.

Iar atunci când vine vorba despre copiii noştri, suntem şi mai protectoare, deci pare normal să-i ferim de curent cu orice preţ. Dar cât adevăr există în spatele acestei îngrijorări de-a nu ne trage curentul? Am rugat-o pe Cristina Goanţă, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” şi în cadrul reţelei Regina Maria, să ne explice cum e cu temutul curent şi dacă cei mici pot într-adevăr să se îmbolnăvească din această cauză.

Tema „trasul curentului” este greşit înţeleasă

„Întâlnesc foarte des această îngrijorare în rândul părinţilor. Curentul este un mit omniprezent în mintea oamenilor din România. În mod «ciudat», dacă te duci la medic într-o altă ţară şi îi spui că «te-a tras curentul», va avea dificultăţi în a înţelege de ce crezi că sursa unei răceli, de exemplu, este strict mişcarea aerului. În practica de cabinet mă întâlnesc des cu întrebări legate de trasul curentului. Este adevărat că factorii de mediu pot influenţa unele boli ale urechilor. De exemplu, este cunoscut şi dovedit ştiinţific că, dacă locuieşti într-o ţară cu climă umedă, vei fi predispus să dezvolţi otite externe. Dar tema «trasul curentului» este greşit înţeleasă. În sensul că da, atunci când bate vântul, este o mişcare mai mare a bacteriilor. Şi da, frigul scade imunitatea locală. Dar vântul în sine nu ne va îmbolnăvi niciodată”, explică Cristina Goanţă.

Otitele nu se fac de la curent

Specialistul ORL mai spune că doar curentul (sau vântul) nu poate provoca otite: „Copiii vor dezvolta otită sau alte infecţii ale tractului respirator dacă stau într-un mediu în care există o bacterie sau un virus care le va provoca această infecţie. Dacă stau, pur şi simplu, într-o cameră cu geamul şi uşa deschisă, în absenţa germenilor, atunci nu vor păţi nimic. Deci curentul nu este periculos în absenţa bacteriilor şi virusurilor.”

Totuşi, în cazul în care copilul suferă de o afecţiune preexistentă, s-ar putea să îl supere faptul că simte aer rece local. Însă în acest caz, cel mai probabil că va cere singur să fie înlăturat din acel mediu. Şi nu, nu există anumite afecţiuni sau anumiţi copii pentru care curentul sau vântul să constituie o problemă mai mare decât pentru alţii, mai spune medicul ORL.

Nu e nevoie de „ceva pe urechi”

Mai mult, nu doar că nu este nicio problemă dacă pe copii îi mai suflă şi vântul, dar nici nu trebuie echipaţi cu căciuliţe la cea mai mică adiere. „Copilul trebuie să aibă acelaşi comfort termic ca şi părintele. Dacă dumneavoastră nu aveţi o căciuliţă, atunci nici el nu trebuie să poarte una. Dacă dumneavoastră nu aveţi şosete, atunci nici copilului nu este obligatoriu să îi puneţi. Faptul că este mai mic nu înseamnă că nu simte temperatura la fel ca şi părintele”, explică Cristina Goanţă.

E periculos aerul condiţionat?

Şi pentru că afară se face tot mai cald, am întrebat specialistul şi despre cât de periculos este (sau nu) pentru copii aerul condiţionat. „În unele cazuri, aparatele de aer condiţionat pot ascunde un anumit tip de bacterie ce poate provoca unele boli ale tractului respirator. Dar această problemă este legată de igiena aparatului, nu de faptul că aerul condiţionat în sine ar fi dăunător”, ne asigură Cristina Goanţă. Cu alte cuvinte, aerul condiţionat din mall-uri, de exemplu, ar putea fi periculos (şi pentru noi, şi pentru cei mici), deoarece este puţin probabil ca filtrele să fie schimbate suficient de des având în vedere fluxul mare de oameni. Dar cel de acasă sau cel din maşină, dacă sunt întreţinute corespunzător, nu constituie o problemă pentru copii. Singura condiţie este ca aerul condiţionat să nu fie îndreptat direct spre copil.

Şi tot pentru că e vară, iar lumea pleacă în concedii cu maşina, am vrut să aflăm şi cum este mai bine să facem la drum lung cu copiii: mergem cu geamurile deschise, mergem cu aerul condiţionat pornit sau ne topim cu toţii de cald? „La drumuri lungi cu maşina nu trebuie să avem condiţii speciale pentru copii. Dacă noi, adulţii, ne simţim bine la o anumită temperatură, putem sta linistiţi că şi pentru ei este confortabil. În niciun caz nu este recomandat să «fierbem» copilul şi să îl lăsăm să transpire de frica aerului condiţionat! Este mai dăunător aşa”, încheie Cristina Goanţă, medic specialist ORL.

Text de Andreea Popa

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

80292 citiri

153 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.