Acasa | Good to know | Sexismul nu este doar nedrept, ci imbolnaveste femeile

Sexismul nu este doar nedrept, ci imbolnaveste femeile

 SHARE  

Adaugat in 18 mai 2018

Sexismul nu este doar nedrept, ci imbolnaveste femeile

Hartuire. Foto: pixabay.com

Un raport recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că 1 din 3 femei și 1 din 6 bărbați din SUA intra in contact cu violența sexuală în timpul vietii.

Alte tipuri de sexism, inclusiv discriminarea de gen și hărțuirea sexuală, sunt și mai frecvente. Un raport al Equal Employment Opportunity Commission din 2016 estimează că între 25% și 85% dintre femeile din SUA se confruntă cu hărțuire sexuală la locul de muncă în timpul vieții, scrie theconversation.com.

Insa ce efecte are sexismul asupra sănătății oamenilor?

Studiul, publicat recent în Journal of Health and Social Behavior, a examinat modelele de discriminare și hărțuire la locul de muncă în S.U.A. și consecințele asupra sănătății fizice și mintale. Cercetatorii au căutat, în primul rând, să determine cât de daunatoare au fost aceste tipuri de discriminare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Al doilea obiectiv a fost acela de a stabili dacă sexismul, împreună cu alte forme de discriminare și hărțuire, au contribuit la disparitățile in ceea ce priveste sănătatea femeilor și bărbaților.

Numeroase studii arată că femeile tind să raporteze ca sunt mai putin sanatoase  în comparație cu bărbații și cercetatorii au vrut sa vada dacă discriminarea și hărțuirea la locul de muncă ar putea contribui la această discrepanță.

S-au folosit metode statistice pentru a analiza datele din U.S. General Social Survey. Anchetele din 2006, 2010 și 2014 conțin fiecare o secțiune specială care se concentrează asupra calității vieții profesionale în ultimul an, inclusiv întrebări privind discriminarea la locul de muncă actual al respondenților, precum și experiențele respondenților cu privire la hărțuirea sexuală la locul de muncă și alte forme de hărțuire.

Femeile au raportat o medie de 3,6 zile de sănătate mintală precara în ultimele 30 de zile. Barbatii au raportat semnificativ mai putin: o medie de 2,8 zile. Întrebate despre zilele lor de sănătate fizică precară în ultimele 30 de zile, femeile au raportat o medie de 2,7 zile, bărbații raportând o medie de 2,2 zile.

Discriminarea de gen este de patru ori mai frecventă

Dintre femeile chestionate, 8,4% au raportat că au întâmpinat discriminări de gen la locul de muncă actual și 4,1% au indicat că au avut parte de hărțuire sexuală la locul de muncă în ultimele 12 luni. Unii bărbați au raportat discriminare de gen la locul de muncă și hărțuirea sexuală, dar procentul a fost semnificativ mai mic (2% și, respectiv, 1,3%).

Pe lângă discriminarea de gen și hărțuirea sexuală s-au examinat și alte forme de discriminare la locul de muncă. S-a constatat că aproape un sfert dintre femei, sau 23%, au indicat că au avut parte de o formă de discriminare bazată pe rasă, vârstă sau sex, fie o combinație, în actuala lor funcție, fie că au experimentat un anumit tip de hărțuire anul trecut. Rata de discriminare percepută la locul de muncă de catre bărbați a fost semnificativ mai mică,16,5%.

Cum afecteaza hărțuirea starea de sanatate?

Unul dintre principalele obiective ale studiului a fost de a examina relația dintre hărțuirea sexuală la locul de muncă, discriminarea de gen și rezultatele în domeniul sănătății. S-au folosit o serie de tehnici statistice sofisticate pentru a evalua aceste relații, inclusiv modele de regresie multivariabilă care au estimat efectul diferitelor forme de discriminare asupra rezultatelor în materie de sănătate, concomitent cu alte cauze potențiale (vârstă, statut socio-economic etc.).

S-a constatat că, în rândul femeilor, percepțiile privind discriminarea de gen sunt asociate în mod semnificativ cu afectarea sănătatii mintale. Femeile care au perceput hărțuirea sexuală au raportat, de asemenea, o stare de sănătate fizică mai gravă. Nu s-a găsit o asociere semnificativă între discriminarea de gen și hărțuirea sexuală cu rezultatele în domeniul sănătății în rândul bărbaților, dar acest lucru poate fi rezultatul numărului mic de bărbați care raportează hartuirea.

În rândul femeilor, combinația dintre discriminarea de vârstă și sex a fost deosebit de dăunătoare pentru sănătatea mintală. Femeile care au raportat că au fost discriminate atât in functie de vârstă, cât și de sex au avut o medie de 9 zile de sănătate mintală slabă în ultimele 30 de zile.

Motivul principal al diferenței de gen în domeniul sănătății

Modele statistice au fost folosite pentru a testa dacă sexismul a fost un motor al diferențelor de gen observate în starea de sănătate raportată de subiecti.

Rezultatele sugerează că discriminarea de gen este responsabilă pentru aproximativ 9-10% din decalajul dintre femei și bărbați în ceea ce privește sănătatea. Cu alte cuvinte, dacă am reduce frecvența discriminării de gen, probabil vom vedea o reducere semnificativă a inegalității în materie de sănătate bazată pe gen.

În ansamblu, rezultatele sugerează că sexismul are un impact asupra sănătății și bunăstării femeilor. Frecvența ridicata cu care femeile experimentează sexismul - la locul de muncă și în altă parte - subliniază ca e important sa vedem sexismul nu numai ca o problemă de justiție socială, ci și ca pe o problema de sănătate publica.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6198 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.