Cum sa preparam mancaruri echilibrate la gratar / Foto: stock.xchng
Pentru un preparat la gratar reusit trebuie sa tii cont de cateva lucruri:
Legumele preparate la gratar sunt savuroase si pot insoti friptura sau pot fi servite ca fel principal. Cele mai potrivite legume care pot fi coapte pe gratar sunt : ciuperci, ardei grasi, vinete, ceapa, usturoi, dovlecei, porumb tanar, cartofi. Pot fi puse direct pe gratar sau coapte in folie de aluminiu. Legumele gatite la gratar pot fi servite cu diferite dressing-uri, iar alaturi de friptura, sunt excelente. Pentru copii si nu numai, fructele la gratar sunt un adevarat deliciu. Pot fi servite ca aperitiv, la felul principal - ca garnitura sau ca desert.
Fructele mai tari precum merele, perele (nu foarte zemoase), ananasul si bananele pot fi coapte la gratar. Fructele se prepara in coaja, taiate in felii mai groase (ananas) sau pe din doua (mere, pere, banane). Pentru a ramane suculente si dupa preparare ar fi bine ca inainte de a fi puse pe gratar sa le lasam macar 30 de minute intr-un vas cu apa rece si suc de lamaie. Se ung usor cu putin unt si se pun pe gratar la inceput, pentru a nu lua din gustul altor preparate. Sursa de caldura trebuie sa fie la intensitate medie. Se lasa pe gratar pana intra bine furculita in ele.
Pentru a imbogati gustul fructelor, in untul de ungere se pot pune diverse mirodenii: scortisoara, vanilie, cuisoare, in functie de preferintele fiecaruia. Bananele merg foarte bine coapte cu bucatele de ciocolata deasupra. Sunt gata in 5-10 minute, in functie de intensitatea caldurii gratarului.
Dintr-un meniu la gratar, echilibrat nutritiv, nu poate sa lipseasca friptura. Prin formarea crustei crocante la suprafata carnii, nutrientii sunt protejati, iar carnea este mai suculenta. Din acest motiv este indicat jarul mai domol, care sa patrunda carnea lent. Daca jarul sau sursa de caldura sunt prea puternice, carnea risca sa se arda la exterior si sa fie cruda in interior. De asemenea, este recomandat sa se intoarca friptura cat mai des, o data ce crusta s-a format la suprafata sa. Nu pune sare pe carne inainte de a o pune pe gratar, se va usca prea mult. Pentru un plus de gust poti incerca sa marinezi carnea intr-un amestec de ierburi aromatice cu vin.
Serveste carnea calda cu legumele coapte pentru a obtine un meniu echilibrat si hranitor.
Mai multe informaţii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, poti gasi accesand www.maggi.ro.
Informatiile sunt oferite de Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in Nutritie.