Acasa | Calatorii | Sighișoara, o plimbare lungă la ceas de seară

FOTOGALERIE

Sighișoara, o plimbare lungă la ceas de seară

 SHARE  

Adaugat in 23 noiembrie 2012

Sighișoara, o plimbare lungă la ceas de seară

Sighişoara. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com

Orașul celor 7 turnuri, printre puținele cetăți medievale locuite și astăzi din Europa, iși face "scrisă" prezența pentru prima dată în anul 1280 sub o denumire cel puțin interesantă: Castrum Sex.

Multe aveau sa se întample în istoria zbuciumată de peste 700 ani, dar nu acesta este subiectul pe care vreau să-l punctez astăzi. Totuși pentru cei interesați: Wiki – Sighișoara, Portal Sighișoara.

Acum în loc să vă invit să descoperiți locurile încărcate de istorie ale cetății Sighișoara, vă ghidez cu conștiința apăsată spre o crâșmă, și anume Casa Cositorarului, o casuță cocheta asezata intr-un colț al pieței Rățuștelor. Foarte puține s-au schimbat în cei trei ani în care nu i-am mai trecut pragul, până și zâmbetul “hangitei” a rămas același!

Nu vei găsi niciun cositorar înăuntru însă chiar de la intrare muzica te invită la relaxare, te asează cumințel la una din mesele în stil romantic de inspirație victoriană. Nimic nu este mai potrivit decât un pahar de vinars după o plimbare pe străzile cetății. Pentru cei care vor să ramână peste noapte în inima cetății, Casa Cositorarului oferă și cazare.

De ce am început prin a vă prezenta o crâşmă? Pentru ca Sighișoara duce lipsă de mai multe locuri cu ștaif, cu o etichetă demnă de locația privilegiată în care se află. Nu duce lipsă în schimb de pizzerii și bubuieli de muzică house, care rasuna in foarte multe dintre localurile sighișorene, fie ele baruri sau restaurante.

Daca dorești să iei masa în cetate într-o atmosferă specifică, recomand Casa cu Cerb sau Casa Wagner, aici nu vei întâlni localnici gătiți pentru sâmbată seara și nici beat-uri house, iar arhitectura interioră va armoniza cu bucatele alese și vinul bun de pe masă. Nu vă recomand Pizzeria Perla, unde ingredientele folosite rivalizează cu produsele prim-preț de pe rafturile supermarketurilor.

Pe parcursul anului, Sighișoara este gazda mai multor manifestări culturale, un plus pentru atmosfera batrânei cetăți. Merită amintit aici Festivalul ProEtnica, Festivalul de film Sighișoara Film Fest, Festivalul Fanfarelor, Festivalul de folclor “Datini” (10-11 decembrie), Sighișoara Blues Festival.

Însa cel mai important rămâne Festivalul de Artă Medievală care are loc în ultimul weekend din iulie fiind și cel mai longeviv festival - anul acesta, din cauza referendumului, s-a tinut intre 20 si 22 iulie. Timp de 3 zile (și nopți!) cetatea renaște în note de instrumente live, casele se "îmbracă" în straie de sărbătoare iar străzile devin neîncăpătoare.

Din incursiunea în Sighișoara nu trebuie să lipsească o plimbare lungă la ceas de seară, atunci când clădirile sunt luminate neaoș punând în valoare fațadele multicolore. Turnul cu Ceas adăpostește Muzeul de Istorie, și oferă o priveliște panoramică asupra cetății, fiind o imagine simbol a Sighișoarei. De asemenea turnurile mesteșugarilor merită toată atenția voastră, aici amintind Turnul Cositorarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Tăbăcarilor, o parte din ele putând fi vizitate.

Nu pot încheia altfel decât spunându-vă că indiferent din ce parte ai veni, merită să te oprești la un pahar de vinars și o muzichie în bătrâna cetate a Sighișoarei.


Una din numeroasele alei care urcă în Piața Mare

DSC_1486


Turnul cu Ceas și poarta de intrare în cetate


Casa Cositorarului


Un vinars servit ca la carte – Casa Cositorarului


Casa Cositorarului


Întrare in cimitirul medieval de pe deal


Turnul Croitorilor


Casa cu CerbAutor: Cristian Oproiu
 


 SHARE :  Trimite pe mail

9175 citiri

42 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.