Acasa | Opinii | Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

 SHARE  

Adaugat in 17 octombrie 2017

Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

Femeie. foto: pixabay.com

Sindromul Superwoman le caracterizează pe acele femei care cred că trebuie și pot să le facă pe toate.

Ești acea femeie care încearcă să aibă grijă de familie, să aibă o carieră înfloritoare, să se implice în treburile comunității, să aibă grijă de casă, de copii, să meargă la sala de sport și să fie activă social? Ești în mod constant pe fugă? Îți oferi vreodată vreo pauză? Îți permiți să te relaxezi? Oferi câte ceva în mod constant fără a primi nimic în schimb? Dacă acesta e profilul tău, ei bine, suferi de sindromul Superwoman.

Cel mai adesea, femeile care suferă de sindromul Superwoman au extrem de multă treabă, sunt copleșite de activități și implicări în tot felul de proiecte, lucru care le aduce de multe ori la epuizare, stări de stres și anxietate. Nu te teme, nu ești singura. Mai sunt multe altele, printre care și eu.

Sindromul Superwoman se manifestă prin stres

Descrierea de mai sus mi se potrivește mănușă de mai bine de șase ani, de când am devenit mamă. Eram și înainte obsedată de a controla lucrurile, dar în ultima perioadă s-a agravat. Eu hrăneam copiii, eu făceam mâncare, curățenie și alte lucruri legate de casă, eu îi adormeam, eu dormeam toată noaptea cu ei, și îi legănam uneori și câte două ore în miez de noapte, eu lucram de acasă și mă implicam în tot ce înseamnă treburile administrative. Am simțit epuizarea încă din prima zi, dar am avut mereu un izvor nebănuit și nesecat de energie. Până într-o zi când a secat și am clacat nervos.

Sindromul Superwoman poate fi destul de periculos deoarece implică extrem de mult stres care este total nesănătos. Iar unele dintre afecțiunile relaționate stresului sunt ulcerele, migrenele, creșterea tensiunii arteriale și alte probleme ale inimii. Conform unui studiu recent, femeile foarte stresate s-au dovedit că mănâncă de două ori mai mult pentru a putea face față problemelor.

În plus, simptomele care mi-au atras atenția asupra faptului că sunt extrem de stresată erau stările multiple de iritabilitate, incapacitatea de a mă concentra, probleme de memorie, schimbări ale stării de spirit, situații în care eram indecisă, lipsa simțului umorului, precum și faptul că vedeam mereu partea negativă a lucrurilor. Asta ca să nu mai vorbim de problemele fizice. Simțeam mereu o tensiune asupra mușchilor, mă durea stomacul sau aveam insomnii deși picam de oboseală.

Atacul de panică care m-a trezit și m-a dus la urgență

Punctul culminant a apărut într-o zi în care simțindu-mă destul de rău, creierul meu a refuzat să se mai concentreze și să mai organizeze lucrurile. Am avut un gol de memorie. Am venit de la serviciu fără să realizez că nu am cumpărat legume pentru piureul bebelușului și nu mi-am dat seama de acest lucru decât a doua zi când m-a sunat bona să mă întrebe ce îi dă de mâncare la prânz. Nu am realizat că nu am făcut piața, dar nici că nu am gătit, așa cum făceam în fiecare dimineață. A fost momentul în care am suferit un atac de panică, am început să plâng, nu mai puteam să respir normal și mă durea capul îngrozitor. Colegii de birou au chemat ambulanța, am ajuns la urgență, iar un medic de acolo mi-a dat niște calmante. A fost un super moment. Mintea mea parcă se golise de toate problemele și aveam o stare incredibilă de bine.

Soțul meu s-a speriat foarte tare și, de atunci a început să se implice serios în treburile legate de casă și de creșterea copiilor.

În continuare mă surprind încercând să mă ocup de toate lucrurile și să organizez orice eveniment și programul tuturor din casă, însă sunt momente în care mă surprind retrăgându-mă din foarte multe activități. Chiar se poate. Sunt o Superwoman pentru că sunt o Super mamă și o Super femeie, dar lucrurile merg absolut minunat și dacă nu mă ocup eu de fiecare în parte.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6674 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.