Acasa | Opinii | Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

 SHARE  

Adaugat in 17 octombrie 2017

Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

Femeie. foto: pixabay.com

Sindromul Superwoman le caracterizează pe acele femei care cred că trebuie și pot să le facă pe toate.

Ești acea femeie care încearcă să aibă grijă de familie, să aibă o carieră înfloritoare, să se implice în treburile comunității, să aibă grijă de casă, de copii, să meargă la sala de sport și să fie activă social? Ești în mod constant pe fugă? Îți oferi vreodată vreo pauză? Îți permiți să te relaxezi? Oferi câte ceva în mod constant fără a primi nimic în schimb? Dacă acesta e profilul tău, ei bine, suferi de sindromul Superwoman.

Cel mai adesea, femeile care suferă de sindromul Superwoman au extrem de multă treabă, sunt copleșite de activități și implicări în tot felul de proiecte, lucru care le aduce de multe ori la epuizare, stări de stres și anxietate. Nu te teme, nu ești singura. Mai sunt multe altele, printre care și eu.

Sindromul Superwoman se manifestă prin stres

Descrierea de mai sus mi se potrivește mănușă de mai bine de șase ani, de când am devenit mamă. Eram și înainte obsedată de a controla lucrurile, dar în ultima perioadă s-a agravat. Eu hrăneam copiii, eu făceam mâncare, curățenie și alte lucruri legate de casă, eu îi adormeam, eu dormeam toată noaptea cu ei, și îi legănam uneori și câte două ore în miez de noapte, eu lucram de acasă și mă implicam în tot ce înseamnă treburile administrative. Am simțit epuizarea încă din prima zi, dar am avut mereu un izvor nebănuit și nesecat de energie. Până într-o zi când a secat și am clacat nervos.

Sindromul Superwoman poate fi destul de periculos deoarece implică extrem de mult stres care este total nesănătos. Iar unele dintre afecțiunile relaționate stresului sunt ulcerele, migrenele, creșterea tensiunii arteriale și alte probleme ale inimii. Conform unui studiu recent, femeile foarte stresate s-au dovedit că mănâncă de două ori mai mult pentru a putea face față problemelor.

În plus, simptomele care mi-au atras atenția asupra faptului că sunt extrem de stresată erau stările multiple de iritabilitate, incapacitatea de a mă concentra, probleme de memorie, schimbări ale stării de spirit, situații în care eram indecisă, lipsa simțului umorului, precum și faptul că vedeam mereu partea negativă a lucrurilor. Asta ca să nu mai vorbim de problemele fizice. Simțeam mereu o tensiune asupra mușchilor, mă durea stomacul sau aveam insomnii deși picam de oboseală.

Atacul de panică care m-a trezit și m-a dus la urgență

Punctul culminant a apărut într-o zi în care simțindu-mă destul de rău, creierul meu a refuzat să se mai concentreze și să mai organizeze lucrurile. Am avut un gol de memorie. Am venit de la serviciu fără să realizez că nu am cumpărat legume pentru piureul bebelușului și nu mi-am dat seama de acest lucru decât a doua zi când m-a sunat bona să mă întrebe ce îi dă de mâncare la prânz. Nu am realizat că nu am făcut piața, dar nici că nu am gătit, așa cum făceam în fiecare dimineață. A fost momentul în care am suferit un atac de panică, am început să plâng, nu mai puteam să respir normal și mă durea capul îngrozitor. Colegii de birou au chemat ambulanța, am ajuns la urgență, iar un medic de acolo mi-a dat niște calmante. A fost un super moment. Mintea mea parcă se golise de toate problemele și aveam o stare incredibilă de bine.

Soțul meu s-a speriat foarte tare și, de atunci a început să se implice serios în treburile legate de casă și de creșterea copiilor.

În continuare mă surprind încercând să mă ocup de toate lucrurile și să organizez orice eveniment și programul tuturor din casă, însă sunt momente în care mă surprind retrăgându-mă din foarte multe activități. Chiar se poate. Sunt o Superwoman pentru că sunt o Super mamă și o Super femeie, dar lucrurile merg absolut minunat și dacă nu mă ocup eu de fiecare în parte.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9488 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.