Acasa | Calatorii | Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul

Singapore

Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul

 SHARE  

Adaugat in 30 aprilie 2012

Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul

Singapore. Foto: pinguini-prin-lume.blogspot.com

În Singapore am ajuns cu un autobuz VIP, şi-apoi chiar aşa a şi fost: am avut scaune largi, cam cât un fotoliu din sufragerie, spaţiu destul la picioare, ce să mai, am stat ca doi boieraşi în cursa noastră de vreo 6 ore de la Kuala Lumpur la Singapore.

Intrarea în Singapore a fost una triumfală: cu Pinguinul plimbat de poliţie pe la toate etajele întrucât declarase că are un spray cu piper. Spray-urile cu piper sunt interzise în Singapore, aşa că fie îl ascunzi, fie îl declari. Teama de bici :)) ne-a determinat să declarăm ce posedam, aşa că am stat acolo o jumate de oră până i-au confiscat spray-ul şi au întocmit toate actele necesare.

Pinguina poseda şi era unul, dar uitase complet unde-l pusese. A declarat că: "se prea poate să am şi eu un spray", ei au zis hai la scan. La scan a ieşit că aveam un spray, şi ne-au zis unde vor să caute. Am deschis şi era doar spray-ul deodorant. La hotel am descoperit ca pe spatele acelui compartiment din bagaj, exact în dreptul spray-ului deodorant, era şi spray-ul paralizant. Ooops! Iată, deci, că am comis şi o ilegalitate în ţara unde unele ilegalităţi se pedepsesc cu biciul.

În Singapore, ne-am apropiat foarte tare de Ecuator, aşa că ne-a aşteptat o climă mai umedă, cu ploi destul de frecvente mai tot timpul. Fericire mare pe capul Pinguinei, mare fană de ploaie şi de vreme urâtă, dar chin pentru Pinguin, fiinţă solară ca veselul Alecsandri.

Am mers cale de vreo 2 ore prin oraş ca să ajungem la cazarea noastră, aşa că am ajuns acolo undeva pe seară, pe la 7, şi măiculiţă ce ne-a fost dat să vedem: o stradă mare, plină de "doamne elegante" cum le numea un amic, nu de alta, dar cazarea noastră era în Cartierul Roşu din Singapore, singurul mai ieftin din oraş. Iar ieftinul oraşului a însemnat vreo 50 de dolari americani camera, o cameră minusculă, de cei doi Pinguini şi băgăjoaiele lor cu greu şi-au făcut loc. Curăţenie era relativă, dar măcar net-ul a fost gratis, dar asta doar pentru că ne-am rezervat camera de pe internet, că altfel tariful e la preţul nesimţit de 10 dolari pe zi. 

Zona în care am stat era clar una nu prea bine văzută, am avut şi ocazia să le vedem pe doamne fugărite de poliţie pe străzi! "Doamnele" lucrau zi lumină, în continuu: puteai gusta din "menu" chiar la 7 dimineaţa. Ceea ce ni s-a părut interesant a fost negociatul: clientul vorbea puţin cu "doamna" în stradă, apoi se duceau la un restaurant ieftin de cartier unde savurau un prânz modic, un suculeţ, o berică, se cunoşteau puţin, discutau niţel, apoi... ştiţi voi. Cum noi am stat vreo 2 săptămâni în Singapore, le-am şi memorat pe unele din ele şi să le admirăm ţinutele. Ţinuta, de fapt, căci pe unele le-am văzut purtând aceleaşi haine timp de o săptămână... hmm, cam neigienic, da' în fine unora le-o plăcea mai dirty :).

"Doamnele" au fost un spectacol colorat pentru noi, dar nu ne-a mai prea convenit imaginea lor constantă când am vrut să ne schimbăm hotelul, convinşi fiind că trebuie să fie ceva mai ieftin şi la fel de bun sau mai bun şi la fel de "ieftin". Dar am constatat că în zona sunt numai hoteluri de 2 lei, scumpe foc, mizerabile, date cu ora pentru diverse "activităţi"... în plus, erau şi hoteluri care nu se mai oboseau să schimbe lenjeria după ce camera respectivă fusese folosită doar o oră-două-trei-cine ştie câte... poate că erau mari iubitori de mediu, mititeii, să nu polueze cu atât detergent. Scârbiţi la maxim, am rămas la hotelul nostru (un lanţ pe numele lui Hotel 81), singura opţiune decentă din zonă.

Singapore a fost pentru noi oarecum pe principiul: în afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul. Toate străzile sunt foarte bine îngrijite, iar clădirile sunt proaspăt văruite pe dinafară, dar înauntru suprizele pot lua multe forme, culori, mirosuri, sunete.

Ce-a fost, însă, ieftin şi bun şi curat, a fost mâncarea, mâncare servită la un fel de terase. Acolo am mâncat cele mai bune paste marinara pentru doar 6 dolari, cu cantităţi industriale de fructe de mare şi scoici uriaşe... şi nu, nu suntem mâncăcioşi :)) Puteai să mănânci bine şi de mai puţini bani: supe cu fructe de mare, tăiţei, aripioare, orezuri şi alte bunătăţi.

Oraşul-stat Singapore este o insulă aflată în sudul Malaeziei. Odată şi odată a făcut parte din Malaezia, dar au fost daţi afară în urma unor tensiuni economice şi interetnice, trezindu-se astfel stat independent, undeva prin `60. Au avut pe un nenea prim-ministru cu idei vizionare care a transformat un ţinut minuscul nici bogat, dar nici prera sărac, într-un stat de toată lauda cu o populaţie de vreo 6 milioane. Majoritari sunt chinezii, dap, tot ei sunt! Chinezii trăiesc în amestec cu malayii şi indienii. Limba oficială a statului este în mod surprinzător... engleza! Singapore oferă clădiri impresionante, muzee, restaurante şic, mall-uri de toate mărimile şi distracţii care mai de care mai entuziasmante. Pe lângă high-tech, Singapore este recunoscut şi pentru legile draconice: unele infracţiuni sunt pedepsite prin biciuire (de fapt, "bastonire", căci bătaia se administrează cu un baston de bambus de o anumită grosime şi de către un gardian special antrenat pentru asta).

Pedeapsa cu moartea se aplică destul de des în cazul traficului de droguri, crimelor sau infracţiunilor cu arme de foc, Singapore ocupând locul I în lume în ceea ce priveşte numărul de execuţii pe cap de locuitor. Rezultatul: unul dintre cele mai sigure state din lume, bine, asta dacă nu se trezeşte vreun deştept de diplomat străin să calce pe cineva cu maşina şi apoi să fugă pe şestache într-o ţară care să nu îl trimită înapoi. Da, este vorba de un diplomat român şi de ţărişoara noastră care a făcut această treabă. Nu ştim dacă din cauza asta, dar după incident, ambasada României s-a mutat dintr-un  cartier select într-un turn de birouri, alături de ambasadele unor state importante precum Togo sau Trinidad Tobago, accesul către acest turn fiind pe un culoar populat de prostituate.

Cea mai tare distracţie a noastră a fost de ziua Pinguinei, zi sărbătorită cu mare fast la parcul de distracţii Universal Studios, alături de personaje de legendă din desene animate. Ne-am distrat acolo o zi întreagă şi ne-am dat în tot felul de chestii printre care şi doua roller coastere, unul mai înfricoşător ca celălat. Mai mult, ne-am dat de 5 ori în ele, într-unul am avut şi ocazia să plecăm în primul rând. A fost super tare! Ne-au întors, ne-au răsucit, ne-au dat cu capul în jos, cu picioarele-n sus, şi nouă ne-a plăcut la nebunie.

O altă treabă plăcută în parcul de distracţii a fost filmuleţul 4D Shrek. A fost genial! Magic! Am simţit păianjeni urcandu-se pe noi, tropăieli de cai şi am fost stropiţi cu apă :)) Ce-ţi mai poţi dori ca să te simţi fabulos?!

O altă activitate foarte plăcută a fost cea de la grădina zoologică. În Singapore se organizează, pe langă tururile obişnuite, şi night safari, adică un fel de vizită la grădină noaptea. Ei promiteau că te plimbi pe lângă animale şi că ai ocazia să fii foarte aproape de ele, le poţi observa şi admira în libertate oarecum. Ce e interesant la acest zoo este că nu există cuşti propriu zise, ci doar bariere naturale sau artificiale între tine şi animal. Noi am făcut o cursă de o zi întreagă prin zoo, aşa că am văzut aceleaşi animale de vreo 5 ori. Şi asta nu pentru că ne-am plimbat noi de 5 ori pe la fiecare animal, ci pentru că fiecare tip de animal era în 5 colţuri diferite de grădină.

La night safari ni se cam aplecase de atâta mouse deer (o căprioară cam de dimensiunea unui pechinez) şi de alte căprioare, căpriţe şi minuni din astea extrem de apropiate. Cea mai tare chestie pe care am văzut-o a fost un liliac imens cât toate zilele... mă rog, Pinguinul estimează că era cam cât o găină dolofană, în timp ce Pinguina l-a văzut cam cât o curcă. Am făcut ochii mari amândoi, puţin suspicioşi dacă vedem bine sau nu. Imensitatea stătea atârnată, cu aripile puţin deschise. Dacă îşi lua zborul şi venea spre noi era o treabă.

În Singapore, ne-am întâlnit cu Mihai, un fost coleg de liceu de-al Pinguinei. Mihai face doctoratul în Singapore şi trăieşte acolo deja de peste 2 ani, aşa că ştie locul destul de bine. Ne-am distrat foarte mult cu poveştile lui despre Singapore şi nu numai. Tot cu Mihai am vizitat şi faimoasa insulă a Singaporelui. Acolo au amenajat oamenii o plajă "selectă", cu nisip adus de prin străinătăţuri, că ei nu aveau. Problema e că apa e cam murdară, portul nefiind prea departe, aşa că nu te poţi bălăci... dar poţi cheltui sume considerabile pe cazarea la hotelurile din vecinătate. Şi tot aici pe insulă se află şi cel mai sudic punct al Asiei continentale. Deci e o insulă la insulă, dar e pe continent.

Pinguinul a avut şi o experienţă solo: a fost la un simulator de pilotat avioane, care reproduce cu fidelitate cocpitul de Boeing 737. Acu' Pinguina poate să fie să fie şi mai mândră: are lângă ea pilot cu brevet :)) Activităţi de genul celor cu simulator sunt cu duiumul în Singapore. Poţi, spre exemplu, simula şi o aruncare din avion. Ar fi poftit Pinguina la aşa ceva, dar suma imensă pentru doar 2 minute de plutit în aer a cuminţit-o.

Am fost şi la marea roată a Singaporelui, o investiţie un pic de prisos. Durează prea puţin, îţi dă ocazia să vezi oraşul de sus, dar nu e mare brânză.

Singaporele e un oraş plăcut, dar trebuie să te adaptezi repede la reguli precum: nu ai voie să mănânci şi să bei nimic în staţiile de metrou şi în metrou... încercare grea la început pentru Pinguinii învăţaţi să care după ei câte o sticlă de apă... şi când ai sticla în mână bei din reflex :D Am avut noroc că nu ne-a văzut nimeni... că altfel ne costa 500$ amendă. Dă, nu e o greşeală de tipar, este vorba de un 5 (cinci) urmat de 2 (două) zerouri. Totuşi, regulile drastice, alături de pragmatismul chinezesc, sunt cele care au făcut din singaporezi poporul workaholic de succes care este astăzi.

Despre Pinguini: Ne plimbam prin lume fara un plan prea bine definit, pana cand fie ni se termina banii, fie ne intoarcem ca urmare a agravarii starii de sanatate a Pinguinului. In vara lui 2011, Pinguinul a aflat ca este bolnav. Boala s-a manifestat prin inflamarea articulatiilor labei piciorului, determinandu-i Pinguinului un mers specific de... pinguin :) Anul trecut ni l-am petrecut in China, predand engleza (noi doi), invatand chineza (noi doi), literatura chineza (ea) si economie (el). Vrem sa prezentam calatorii de prin zone mai puţin umblate de romani ca pe ceva accesibil, distractiv si incitant.

Galerie imagini

 
 
 
 
 
 


Autor: Pinguinii prin lume
 


 SHARE :  Trimite pe mail
asiasingaporeghid calatoriipinguini prin lume blogspot comamenzireguli CITESTE MAI MULTE DESPRE

13932 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.