Acasa | Articolul tau | So, tu maimuța cui ești?

So, tu maimuța cui ești?

 SHARE  

Adaugat in 24 septembrie 2015

So, tu maimuța cui ești?

Africa. Foto: Photoxpress

Astăzi o să vă povestesc ceva, despre "tu maimuța cui ești?" dacă nu mă rătăcesc pe drum. Iar de sună discriminatoriu, aiurea sau jenant, treceți peste...

Eram adolescentă, că tot mi-a reamintit o prietenă că adolescent înseamnă cam tot ceea ce se termină cu -teen, (de exemplu nineteen) - adică atunci aveam cam 19 ani și eram prin Egipt în vacanță cu familia.

Exotic, zici că visezi, și totuși poate că India a ales cel mai bun slogan: Incredible India! dar credeți-mă că și Africa are supradoza ei de incredibil.

Acolo am văzut primul om cu șase degete, și nu era o vedenie; mi-am intersectat apoi privirea cu un alt turist care era la fel de uimit ca mine, și ne-am confirmat pe muțește ceea ce văzusem. Am legat o prietenie cu turistul acela cu punct de plecare de la al șaselea deget egiptean, și spre final de vacanță fiica lui de zece ani mi-a împrumutat costumul de baie cu Mickey Mouse să fac și eu o baie în Marea Roșie, că doar aveam cam aceeași mărime. De unde să știu eu că în Decembrie se poate face plajă în Egipt?! Eram într-adevăr cam -teen și nu aveam încă habar de alte culturi.

Am ajuns acolo și de unde plecasem cu idei preconcepute despre cât de săraci suntem și vai! despre cât de greu am strâns niște bani pentru vacanță iacătă treceam, entuziasmată la maxim de vacanța exotică, cocoțată în autocar, prin orașele și satele egiptene pline nesaț cu bărbați care stăteau ca la târg a fi vânduți străinătății, în fața caselor, negoțurilor lor sau ale altora. Dacă nu erau atenți, femeile din apartamentele de la etaje, le aruncau ligheanele pline cu lături în cap, desigur din greșeală... Erau sătui unii de alții. S-ar fi vândut oricărei cămile rahitice Europene. Este cunoscut faptul că lor le plac femeile femei - adică masivele care sunt predestinate a fi dătătoare facil de urmași, și minune!!! într-o săptămână umblând prin negoțuri am fost propusă în căsătorie de patru ori, eu, o aschilopată de patruzeci de kile. Era clar că ei erau disperați, iar eu mă simțeam vânată. Eram în autocar și mă știam privită, țintită, iar ei dacă nu te vedeau, erau triști, apoi simțindu-se priviți - instant arborau cel mai fermecător zâmbet african. Te minuna și te speria aceasta. Ei voiau să fie cu tine. Să fie maimuța ta! Să te joci cu ei! Să îi vrei și ei să îți îndeplinească toate dorințele doar doar să îi scoți de acolo, din tot ceea ce începuseră să urască. Era o responsabilitate prea mare. O nuntă între Neantul Egiptean și Neantul European ar fi fost poate un alt incredibil exotism al Africii.

Am scăpat, nu m-am măritat. Am venit acasă în plină iarnă, bronzată, și încă marcată de bucuria masivă a sculptorului în alabastru afișată când i-am făcut cadou o tâmpenie de insignă. M-am simțit chiar prost pentru că a fost doar o insignă; probabil că va povesti despre ea și urmașilor. Aveam deja aere de occidentală, nu de una de abia ieșită din comunism. Acum peste ani, am realizat că am fost și eu maimuța lor, și atâta timp cât au vrut poze cu mine, am stat la poze. Poze cu maimuța Europeană.

Apoi au trecut ani și am fost la un eveniment African, priveam niște tablouri colorate frumos, și trăgeam cu urechea la cum explica despre cultura lui negrul artist de o frumusețe desprinsă din legende. Erau majoritatea întrebări puerile adresate de cei născuți albi, entuziasmați că erau poate pentru prima dată atât de aproape de un African; era clar că nimeni nu citise nimic despre el înainte de eveniment și era și mai clar că el juca rolul de maimuță a lor. Voiau toți poze cu el. Dădea bine. Născutul negru a avut șansa - desigur diplomat - să-și arate superioritatea prin cunoștințele în posesie, iar nou-născuții albi ascultau încântați de cele auzite. La un moment dat am sesizat în vocea născutului negru că nu mai avea răbdare în a explica toată istoria Africii în trei metri pătrați. În sala evenimentului apare o diafană Asiatică, care brusc a devenit Incredibilitatea evenimentului. Cu pași studiați, finuți, privire plină de onoare și miracol ea înainta către tablourile ce înconjurau artistul. L-am văzut pierdut, topit în fața artei umane, cuvintele-i pluteau în aer, iar grupul albilor ce i-au urmărit privirea, au recunoscut supremația feminității Chineze. El s-a scuzat către grup, iar ei au înțeles. Nu mai era maimuța lor.

S-a apropiat de ea, iar ea a plecat capul în fața lui și în fața artei lui. A fost copleșit, și o secundă și-a imaginat chipul ei pe pânza lui. I-am văzut privirea cercetându-i studios și răscolitor trăsăturile. Ea a scăpat ușor de sub privirile lui cotropitoare începând să pună întrebări despre tactica folosită de el în pictură, iar el s-a lăudat că nu are doar un stil; ea i-a spus că este începătoare, iar el i-a spus că arta i-a fost cumpărată de prinți; ea era umilă și plină de onoare, iar el era și mai mândru și mai impunător. I-a arătat un tablou din sală pictat de el, o femeie Africană, cu sâni, cu forme, cu un vino-n-coace carnal, și a rugat-o să stea lângă el pentru a îi face o poză. Devenise maimuța lui. Iar ea a stat. L-a onorat cu acest cadou, și a ieșit în poză cu ochii închiși, exact ca femeia Africană pictată de el, pentru că el, încă nu a învățat totul despre femei. Încă nu știe a le picta privirea, a niciunei femei. Apoi ea s-a scuzat, i-a mai lăudat încă o dată arta, și a ieșit din sală la fel cum a intrat, cu grație și cu părul negru lucind delicat în mijlocul exotismului African.

Apoi el a fost înconjurat de un alt grup de nou-născuți albi, care l-au întrebat zâmbitor: În Nigeria se vorbește Franceza? El a pufnit în râs, și a răspuns: Da. Desigur avem și Francofoni, dar limba oficială este Engleza....

Am mustăcit și eu, trăgând în continuare cu urechea. Superb African, artist al paletei de culori, și al cuvintelor.

So, tu maimuța cui ești?

semnat: o altă maimuță

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: O alta maimuta
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9597 citiri

22 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.