Stridii gratinate cu sos de sampanie. Foto: alison-trials.blogspot.com
Ingrediente:
1 duzina de stridii,
100 ml sampanie,
50 ml smantana ,
2 galbenusuri de ou,
cateva fire de cepsoara, tocate marunt,
piper proaspat rasnit,
sare grunjoasa ca suport pentru copt stridiile, cca 1kg.
Preparare:
Mai intai scurgem stridiile de apa de mare, pe care o rezervam. Apoi le clatim cu apa rece si le scurgem, dupa care le asezam intr-un vas termorezistent, pe un strat gros de sare grunjoasa. Amestecam apa de mare rezervata si sampania intr-un vas, piperam dupa gust, apoi plasam vasul respectiv pe foc, aducem la fierbere si lasam lichidul sa se reduca timp de 3-4 minute.
Intr-un alt vas, tot rezistent la foc, amestecam galbenusurile crude, omogenizindu-le. Adaugam peste ele lichidul cu sampanie, in fir subtire, fara a ne opri din amestecare, dupa care il plasam la foc mic, pe aragaz, amestecand tot continuu, inca vreo 3-4 minute. Apoi adaugam si smantana, omogenizam bine, mai lasam cateva secunde si luam vasul de pe foc. Am obtinut asa-zis-ul sabayon de sampanie, din care luam cu lingurita si plasam in fiecare stridie cate o cantitate mica (1 -1,5 lingurite), ornam cu cepsoara tocata si le lasam la functia grill a cuptorului cca 2 minute. Le scoatem din cuptor si le servim calde.
Enjoy!:)