Acasa | Articolul tau | Sunt sau nu sunt Charlie?

Nu, nimeni nu merită să moară pentru ideile sale sau caricaturile pe care le face sau pentru ceea ce vorbește

Sunt sau nu sunt Charlie?

 SHARE  

Adaugat in 9 ianuarie 2015

Sunt sau nu sunt Charlie?

jesuischarlie

Discuții și iar discuții zilele acestea despre “da, dar au meritat-o” șamd. Nu spun că înteleg Franța și îl inteleg foarte bine pe Charlie Hebdo. Dar mă strădui.

După ce am citit postarea domnului Petreanu despre Islam m-am gândit că nu am citit nimic în contrapartidă despre Franța și francezi. Despre libertatea pe care au trăit-o ei de-a lungul istoriei și pe care (încă) o trăiesc. Așa, scurt: “Ghid de libertate franceză pentru neinițiați”. Un sociolog, un filosof, un istoric, un ziarist … nu știu cine ar putea scrie despre libertatea franceză.

Eu îi știu destul de puțin pe francezi, din cele 6 luni trăite acolo, din alte câteva concedii petrecute în Franța, din prietenii pe care consider ca îi am acolo, din cărțile autorilor francezi pe care le-am citit de-a lungul vieții, din arta și cultura lor pe care le admir.
Îmi amintesc de starea pe care o aveam citind “Germinalul” lui Zola în adolescență. Pauzele de citit pe care le făceam pentru a-l putea integra. Nu îmi era ușor să înteleg, să integrez. Eram trăită și crescută în altă cultură. Mai târziu, “Iubirea față de aproapele” a lui Pascal Brucker! După ce am terminat-o de citit am recitit-o pentru a fi sigură ca am înteles-o. Ca am înteles acea LIBERTATE a minții descrisă în carte. Libertatea minții care a dus la acțiuni.

Mă uit pe lista scriitorilor francezi de pe Wikipedia și îmi dau seama că am interacționat mai mult sau mai puțin cu aproape jumătate dintre ei. Da, poate ca nu îi cunosc pe francezi prea bine, dar măcar puțin mă strădui să îi înțeleg. Libertatea este firească pentru ei. Atât de fireasca încât… este înțeleasă foarte greu de către oameni care nu au trăit liberi aproape niciodată.

Am citit opinii pro și contra, am fost surprinsă de opinia domnului Andrei Pleșu dar … îl inteleg. Și îi înțeleg pe absolut toți cei care după 25 de ani de libertate încă vorbesc cu grijă și cu teama de a nu supăra. Și eu m-am născut în comunism și sistemul educațional mă plesnea peste gură când vorbeam neinvitată, mă lovea la palmă când scriam ceva neconvenabil, mă băga la închisoare când vorbeam despre un subiect interzis. În același sistem s-au născut și au trăit toți românii care au integrat foarte bine ideea că trebuie să fii mereu atent la ce vorbești, pe cine pictezi, ce caricaturizezi, ce bancuri faci, despre cine le faci șamd. Oameni care cred acum că acești francezi “și-au meritat-o”! pentru că nu înțeleg libertatea Franței. Hm, cum să înțelegem noi această LIBERTATE când ni se pare firească detenția lui Steinhardt, plecarea lui Cioran, uciderea suspectă a lui Ioan Petru Culianu. Mai știm noi cine sunt aceștia și de ce? Și-au meritat-o, nu?

Nu, nimeni nu merită să moară pentru ideile sale sau caricaturile pe care le face sau pentru ceea ce vorbește. “Au fost avertizati!” Nu, nimeni nu merită să moară doar pentru că cineva îl avertizează să își îngrădească libertatea pe care o trăieste de peste 300 de ani. 

Aș vrea ca cei care au simțit cât de puțin și au trăit Franța să îl explice pe Charlie. Să ne explice libertatea aceea maxima pe care noi, romanii, nu am trăit-o niciodată (poate doar generatia tânără care a și ieșit în stradă). Să ne explice ce înseamnă a vorbi despre orice, cu oricine, oricând. Fără teamă. Fără TEAMĂ! Ce înseamnă deschiderea culturală a Franței de-a lungul istoriei.

Sunt și nu sunt Charlie. Aș vrea să fiu Charlie, pentru că îl înteleg cât de cât și tind spre liberatea și deschiderea lui Charlie. Dar nu, nu sunt Charlie pentru că m-am născut și am trăit în România abrutizată de comunism și restricții. Eu nu am trăit liberă și … nu, nu sunt Charlie! 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Iasomia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8429 citiri

147 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.